Importurile de gaze ale României au scăzut cu aproape 65% în primele două luni ale anului – Cronica serii

1. România a înregistrat în ultimul deceniu cea mai mare scădere a populației în termeni absoluți (peste un milion de rezidenți), potrivit datelor colectate de Eurostat după recensământul general din toate statele membre UE. În același timp, zona Ilfov – București e regiunea cu cea mai mare creștere procentuală a populației din UE, cu peste 40%. (G4Media)

2. România a importat, în primele două luni din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile cu 64,9% mai mică față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Producția internă de gaze naturale a fost, în perioada menționată cu 7,2% peste cea din perioada ianuarie-februarie 2022. (Profit.ro)

3. România nu a îndeplinit două jaloane din Cererea 2 de plată din PNRR, de ambele jaloane fiind responsabil Ministerul Energiei, a transmis Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). (G4Media)

4. PSD a anunţat, într-un comunicat, că va cere în coaliţie ca Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară (News.ro). Polonia și Ucraina reiau marți negocierile pentru a încerca redeschiderea tranzitului de alimente și cereale, a declarat ministrul polonez al agriculturii. (Reuters)

5. Niciun operator european de telefonie nu a adăugat anul trecut mai mulți clienți decât compania românească Digi și nici nu există un altul care să crească în acest ritm, datorită prețurilor sale ultra-low-cost, remarcă presa spaniolă, unde Digi este în plină ascensiune. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Netflix a fost nevoit să anuleze transmisiunea live a unui episod din reality show-ul Love is Blind, după ce problemele tehnice întâmpinate au dus la o întârziere de peste 75 de minute. Ar fi trebuit să fie al doilea eveniment transmis live de Netflix, companie care ar vrea să extindă acest tip de conținut. (TechCrunch)

6. Liderii occidentali se pregătesc pentru perspectiva ca Vladimir Putin să folosească „orice mijloace care i-au mai rămas”, inclusiv ameninţări nucleare şi atacuri cibernetice, ca răspuns la contraofensiva ucraineană preconizată. Oficiali britanici prezenţi la reuniunea din Japonia a miniştrilor de externe din G7 au declarat că se aşteaptă ca Rusia să riposteze, iar Occidentul „trebuie să fie pregătit” pentru tactici extreme, în încercarea ruşilor de a menţine cu cuceririle de pe teritoriul ucrainean. (News.ro)

7. Ministrul chinez al Apărării Li Shangfu, care se află într-o vizită la Moscova, şi-a afişat marţi ”hotărârea” de a consolida cooperarea cu armata rusă, potrivit agenţiilor ruse de presă. Această vizită la Moscova are scopul ”să demonstreze lumii exterioare” ”hotărârea fermă de consolidare a cooperării strategice între forţele armatei chineze şi ruse”, a anunţat Li Shangfu. (News.ro)

8. Un lobbist a depus o plângere penală în Belgia împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care și-ar putea vedea astfel imunitatea ridicată. SMS-urile pe care von der Leyen le-a schimbat cu directorul general al companiei Pfizer, Albert Bourla, ar putea fi consultate de judecătorul însărcinat cu acest dosar legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID-19 de către Comisia Europeană în numele statelor UE. (Profit.ro)

9. Aproape jumătate dintre americani au folosit aplicații de tipul „Cumperi acum, Plătești mai târziu”, iar aproximativ 20% se bazează pe astfel de soluții pentru a cumpăra alimente, potrivit unui sondaj. (Bloomberg)

10. NASA a selectat participanții la prima misiune a agenției care simulează viața pe Marte. Printre aceștia este și o româncă, Anca Șelariu, microbiologist în cadrul Marinei SUA. 4 oameni vor sta timp de un an într-o structură imprimată 3D care imită condițiile de pe Planeta Roșie. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Estimări: economia Chinei a avut anul trecut cea mai lentă creștere din ultimii 28 de ani
România a depăşit pragul de 7 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău