”Imunitatea de turmă” se poate produce mult mai repede, când 43% dintre oameni au contactat virusul – Cronica de Sănătate

Covid-19

1. Covid-19 scoate în evidență punctele slabe ale sistemul de alimentație global. O nouă analiză argumentează că insecuritatea hranei poate fi rezolvată prin acceptarea naturii interconectate a sistemelor de alimentație globală. (Link)

2. Cercetătorii au aratăt pe un model șoarece că anticorpul sintetic poate neutraliza SARS-CoV-2. De asemenea poate preveni infecția și poate trata Covid-19 în cei care deja au virusul. (Link)

3. Un nou model de cercetare arată că ”imunitatea de turmă” se poate produce mult mai repede, și anume când 43% dintre oameni au contactat virusul. În acel moment, infecția va înceta să se răspândească și pandemia se va sfârși. (MedicalNewsToday)

4. O recenzie a unor experți în sănătate din Marea Britanie arată că nu există nicio dovadă că deficiența de vitamina D prezintă un factor de risc independent pentru Covid-19. (Link)

5. Aeroportul principal din Thailanda va opera teste rapide coronavirus pentru sosirile internaționale, după ridicarea interdicției pentru vizitatorii străini, care a durat trei luni. (Reuters)

Sănătate mintală

6. Un studiu inovativ, primul care explorează factorii de sănătate mintală care însoțesc Maladaptive Daydreaming (MD) în timp, a constatat că oamenii care visează cu ochii deschiși pierd până la patru ore zilnic. MD poate afecta negativ relațiile cu alții, viața de zi cu zi, și starea lor emoțională. Cercetătorii sugerează că visatul cu ochii deschiși poate fi o tulburare disociativă, o perturbare a atenției, o dependență de un comportament sau tulburare obsesiv-compulsivă pe spectru. (Link)

7. Psihologii studiază social media pentru a identifca problemele de sănătate mintală, înainte de a împovăra serviciile de sănătate. În luna februarie 2020, o echipă de la King”s College Londra a atras atenția cu un studiu publicat în Scientific Reports care a constatat că zilele cu un volum mare de tweet-uri despre depresie și schizofrenie au reflectat un număr mare de episoade critice la furnizorii de servicii de sănătate mintală din Londra. Alți cercetători vor să folosească social media pentru a înțelege starea de sănătate mintală individuală. Un studiu din 2017 a studiat evoluția și apariția PTSD (post-traumatic syndrome disorder) folosing date Twitter, care sugerează că limbajul folosit în tweet-uri oferă semnale incipiente despre o anumită boală pe care o pot dezvolta. Un alt studiu din 2018 a descoperit folosirea unui ”limbaj predictibil al depresiei” pe Facebook – tristețe, singurătate, ostilitate și altele – care pot prevede dacă utilizatorul era deprimat, în unele cazuri cu trei luni înainte de a primi un diagnostic formal. (Link)

Sănătatea copiilor și tinerilor

8. Experiența de a trăi în timpul pandemiei Covid-19 are un impact serios asupra sănătății copiilor din Marea Britanie, a avertizat o organizație caritabilă specializată în cazurile de copii aflați în sărăcie. Copiii și tinerii dezvoltă serioase boli de sănătate mintală, inclusiv depresie, anxietate și  tulburarea asociată stresului post-traumatic (PTSD), se arată într-un raport intitulat ”Children in Lockdown” publicat de Childhood Trust pe 22 iunie 2020. Raportul s-a concentrat asupra tinerilor din Anglia care trăiau în sărăcie când pandemia a izbucnit. Copiii și tinerii aflați în carantină au asistat la abuzuri acasă, suferința cauzată de izolarea socială și lipsa oportunităților de a se juca afară, lipsa accesului la internet pentru a putea învăța, precum și insecuritatea unui acoperiș sau a meselor zilnice. În ceea ce privește copiii aflați în centre sau în plasament familial, pandemia Covid-19 a avut un impact masiv asupra sănătății lor mintale. (Link)

Boli/Descoperiri științifice/Terapii

9. Cercetătorii investighează metode prin care să folosească celule stem pentru a controla inflamația și a regenera tesuturile afectate în poliartrita reumatoidă. Celulele stem pot fi dezvoltate în cartilaj și oase, prin terapie sinovială MSC, care implică injectarea acestor celule direct în tesuturile care încojoară articulațiile afectate. Anumite studii arată că celulele Mesenchymal stem sunt de asemenea capabile să suprime sistemul imunitar și să reducă răspunsul inflamator al corpului. Terapia cu celule stem MSC poate fi o opțiune de tratament promițătoare pentru bolile autoimune cum este poliartrita reumatoidă. Cercetarea cu celule stem este încă în etapele preliminare ale investigației științifice și are nevoie de mai multe analize. (Link)

Educație

10. În perioada de izolare, Bookster a primit mai multe solicitări pentru cărți despre sănătatea fizică și psihică, ceea ce indică un interes crescut pentru sănătate. (Link)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Experții belgieni au dezvoltat un vaccin candidat care protejează hamsterii de infectarea cu SARS-CoV-2 – Cronică de Sănătate
Studiu: Sesiunile de yoga ameliorează simptomele depresive în cazul oamenilor care sunt afectați de depresie, anxietate sau tulburarea bipolară – Cronică de Sănătate
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău