În 2021, România a avut a treia cea mai ridicată rată a fertilității dintre țările UE – Cronica dimineții

1. În 2021, România a avut a treia cea mai ridicată rată a fertilității dintre țările UE. Rata fertilității în țara noastră a fost de 1,81 născuți vii per femeie, după cele din Franța (1,84) și Cehia (1,83). (Link)

2. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat că România a jucat un rol important în asistenţa umanitară acordată Ucrainei, iar empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor au fost exemplare, lucru apreciat de refugiaţii ucraineni. (G4Media)

3. Informațiile potrivit cărora autoritățile din Ucraina sapă tranșee la frontiera cu Rep. Moldova au fost făcute publice sâmbătă pe internet. La scurt timp reprezentanții Poliției de Frontieră din Republica Moldova au venit cu precizări, menționând că sunt menite să oprească trecerile ilegale și contrabanda. (Adevarul)

4. Comisia Europeană a negat că ar avea probleme în colaborarea cu Parchetul European (EPPO), după ce şefa acestuia, Laura Codruţa Kovesi, a reclamat într-un interviu pentru POLITICO lipsa de cooperare din partea instituţiilor Uniunii Europene. (News.ro)

5. Administrația Biden intenționează să aprobe un proiect masiv de foraj pentru petrol, de $8 miliarde, în zona de nord al Alaskăi. Legislatorii din Alaska și managerii din industria petrolieră au făcut presiuni asupra Casei Albe pentru a aproba proiectul, invocând solicitările președintelui Biden ca industria să crească producția pe fondul prețurilor volatile ale combustibililor. Alegătorii tineri și activiștii de mediu, mulți dintre ei votanți ai președintelui Biden, vor vedea decizia ca pe o trădare a promisiunii președintelui că va îndepărta națiunea de combustibilii fosili. (NYTimes)

Din Cronica Spațială: Astronomii au descoperit o stea tânără situată la 1.300 de ani-lumină distanță de Pământ care este înconjurată de discuri de materie care la un moment dat vor forma exoplanete. Oamenii de știință au detectat în discul de materie vapori de apă, pe lângă praf și gaze, ceea ce conduce la ipoteza că apa se formează înaintea planetelor și eventual chiar înaintea unei stele. Cu alte cuvinte, este posibil ca apa existentă pe Pământ să provină de fapt de dinainte de formarea Pământului și a Soarelui. (Science Alert)

6. În Marea Britanie, un bebeluș născut la 22 de săptămâni, căruia medicii îi dădeau nici 10% șanse de supraviețuire, a câștigat lupta pentru viață. Imogen cântărea doar 515 grame când a venit pe lume, pe 6 septembrie anul trecut. După 132 de zile petrecute în spital, a putut fi luată acasă de părinți. Fetița are încă nevoie de oxigen, dar nu are alte probleme de sănătate. (Digi24)

7. Documentele de arhivă arată cum Karl Lauterbach , actualul ministru al Sănătății din guvernul german, și-a falsificat CV-ul în 1995. (Welt)

8. Există posibilitatea ca nave-mamă extraterestre și navete mai mici să viziteze planete din sistemul nostru solar, a scris, într-un studiu, șeful departamentului de cercetare al fenomenelor aeriene neidentificate din cadrul Pentagonului. (Link)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de polo a României a învins reprezentativa Ucrainei, scor 15-5, în al treilea meci din patru programate, în cadrul turneului preliminar european (Divizia 2) de calificare la Cupa Mondială, găzduit de Complexul de Nataţie de la Otopeni.

9. Papa Francisc a spus că ideologia de gen este „una dintre cele mai periculoase colonizări ideologice” ale momentului. „De ce este periculos? Pentru că estompează diferențele și valoarea bărbaților și femeilor”, a spus Papă. (Link)

10. Rușii au început să se “toarne” autorităţilor pentru comentariile împotriva războiului făcute în baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare şi magazine, potrivit unui raport al publicaţiei ruse independente Vrestka. Dosarele din instanță arată faptul că cetățenii au fost anchetați pentru „încălcări” minore, cum ar fi să facă o glumă despre război, să asculte muzică ucraineană sau chiar să vorbească despre președintele rus Vladimir Putin într-un spațiu public. (Link)

Fotografia dimineții este de la o nuntă colectivă care a avut loc în Kabul, Afghanistan, pe 8 martie. Ebrahim Noroozi/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii a anunţat o testare a populaţiei la nivel naţional, după data de 1 iunie – Cronica dimineții
Rata mortalității infantile a scăzut în România, în ultimii 6 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău