În fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze de vaccin în România – Cronica dimineții

1. Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că se estimează că a doua tranşă de vaccin va sosi pe 28 decembrie și va conține aproximativ 150.000 de doze. “Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”. Prima tranșă, de 10.000 de doze, a ajuns ieri în țară. Gheorghiţă a informat că rata de vaccinare este estimată, la populaţia generală, la circa 30% – 40%. (Link)

2. Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat prospectul tradus în limba română la vaccinul anti-COVID. Denumirea comercială a acestuia este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani şi peste. Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanţă de cel puţin 21 zile una de alta. Reacţiile adverse foarte frecvente observate în timpul studiilor clinice sunt cefalee, durere localizată la articulaţii, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecţiei şi tumefiere la nivelul locului de administrare a injecţiei fatigabilitate, frisoane, iar după a doua doză de vaccin şi anume rapel a fost observată o frecvenţă mai mare a febrei. (News.ro)

3. Economia Chinei o va depăși pe cea a Statelor Unite în 2028, cu 5 ani mai devreme decât estimarea făcută anul trecut, relevă datele “The Centre for Economics and Business Research”. PIB-ul Chinei va crește anul acesta cu 2%, în timp ce economia SUA se va contracta cu 4+%, cea mai mare scădere înregistrată de la al Doilea Război Mondial până în prezent. (TheGuardian)

4. Rata de infectare a scăzut sub 5 în București, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 la 14 zile a fost vineri de 4,76 cazuri la mia de locuitori. Cu o zi înainte aceasta era de 5,13. (Hotnews)

5. Uniunea Europeană urmează să lanseze luni procedura semnării şi punerii în aplicare a acordului comercial încheiat joi, în Ajunul Crăciunului, cu Londra şi prezentat vineri statelor membre ale Uniunii de către negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier într-o versiune doar în limba engleză. Statele membre urmează să susţină şi semneze textul marţi seara sau miercuri. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: Printre cele mai memorabile momente din sport ale anului 2020, în viziunea celor de la New York Times, se numără descalificarea lui Novak Djokovic de la US Open, accidentul pe care l-a avut Romain Grosjean la Bahrain Grand Prix și revenirea meciurilor, după două luni de pauză cauzate de pandemie, cu meciul Borussia Dortmund – Schalke 04. (New York Times)

6. Nordul Bucureștiului a fost în noaptea de Ajun unul din cele mai poluate locuri de pe Pământ. Datele furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului arată că poluarea a atins la Otopeni, lângă Capitală, cote mai mari decât în Bangladesh, care este cea mai poluată țară din lume. (Link)

7. Viorica Dumbrăveanu, ministru interimar al Sănătății în Republica Moldova, a anunțat că Victor Gaiciuc ar putea asigura interimatul funcției de prim-ministru de la 1 ianuarie 2021, la Chișinău, dacă noua conducere a statului nu va numi un premier nou. (Ziare)

8. Covid-19 și noul coronavirus au dominat agenda presei în acest an. 46% din articolele New York Times și 47% din cele ale The Economist au fost despre această boală și despre virusul care o cauzează. Din 1840 până în prezent doar cele două războaie mondiale au avut o acoperire mai mare. (TheEconomist)

9. Papa Francisc a insistat vineri, în mesajul său tradiţional de Crăciun, asupra ”nevoii de fraternitate” în această perioadă de pandemie şi a pledat cu forţă ca vaccinurile împotriva covid-19 să fie ”accesibile tuturor”. ”În acest moment istoric, marcat de criza ecologică şi de grave dezechilibre economice şi sociale, agravate de pandemia (noului) coronavirus, avem nevoie, mai mult ca niciodată de fraternitate”. (News.ro)

10. Organizaţiile de caritate americane au primit donaţii de $2,47 de miliarde pe 1 decembrie, marţea de după Thanksgiving cunoscută sub numele de GivingTuesday, în creştere cu 25% faţă de 2019. ”Oamenii donează cum nu am mai văzut vreodată”, a declarat Woodrow Rosenbaum, director la GivingTuesday. Majoritatea donaţiilor sunt mici, sugerând că oameni cu toate tipurile de venituri contribuie mai mult, a spus Rosenbaum. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un monolit din turtă dulce a apărut pe colinele aflate lângă San Francisco:

Ți-ar mai putea plăcea
Elevii din România s-au clasat pe locul 4 la Olimpiada Internațională de Matematică – Cronica dimineții
Standard&Poors a confirmat pentru România ratingurile de credit suveran – Cronica dimineții