Raport Unicredit: România nu va reuși să evite recesiunea tehnică la iarnă – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. România nu va reuși să evite recesiunea tehnică la iarnă, potrivit unui raport realizat de Unicredit. Acest lucru presupune scăderea produsului intern brut două trimestre la rând. Activitatea economică va încetini din cauza creșterii prețurilor la energie. Deja multe companii au fost nevoite să închidă producția pe perioade limitate. Un alt factor decisiv este inflația, care scade puterea de cumpărare a românilor și implicit, și consumul. România are totuși un colac de salvare, spun economiștii: banii europeni. (Digi24)

2. Europarlamentarul liberal Rereş Bogdan a precizat că liberalii nu sunt mulţumiţi de activitatea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan şi de modul în care este administrat Bucureştiul care a devenit un oraş ”haotic”. Rareş Bogdan a subliniat că va exista o analiză serioasă pe această temă, dar că el nu îşi propune că candideze pentru funcţia de primar al Capitalei. (News.ro)

3. Comisia de la Veneția, un organism specializat în statul de drept al Consiliului Europei, a anunțat că va emite în luna decembrie 2022 opinia privind legile justiției din România, care sunt dezbătute acum în Parlamentul României. Săptămana trecută comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a cerut Bucureștiului să nu adopte legile justiției fără această opinie a Comisiei de la Veneția. Calendarul este unul extrem de strâns pentru România, dat fiind că majoritatea guvernamentală vrea să adopte cele trei legi ale justiției până în luna noiembrie, când e așteptat raportul MCV al Comisiei Europene. (G4Media)

4. Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 43.711 milioane euro la 30 septembrie, faţă de 42.851 milioane euro la 31 august, conform datelor BNR. (News.ro)

5. Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia. Aceştia sunt cercetaţi pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Marți începe etapa a patra a grupelor Champions League. Programul partidelor:

  • Bayern – Plzen
  • Marseille – Sporting Lisabona
  • Ajax – Napoli
  • Club Brugge – Atletico Madrid
  • FC Porto – Leverkusen
  • Frankfurt – Tottenham
  • Inter – Barcelona
  • Liverpool – Rangers

6. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat evenimentele din România, referitoare la scurgerile de informații clasificate pentru firma-mamă din Serbia deținută de gigantul rus Gazprom, spunând că ceea ce s-a întâmplat este rău pentru Serbia și că evenimentul nu are nicio legătură cu războiul pentru energie, ci cu un război ”politico-spionaj”. (G4Media)

7. Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să găzduiască antrenamentele pentru cel mult 15.000 de soldați ucraineni, cât mai curând posibil, relatează revista Spiegel. Potrivit planului, ale cărui detalii finale vor fi negociate la Bruxelles săptămâna viitoare, Polonia va primi fonduri UE pentru a înființa un sediu pentru antrenamente, dar unele antrenamente vor fi gestionate în alte state ale UE. (Digi24)

8. Liderul suprem iranian Ali Khamenei a avut o reacție, după 17 zile de proteste în Iran, declarând că moartea tinerei Mahsa Amini a fost sfâșietoare, susținând, fără să prezinte dovezi, că „revoltele” care au urmat au fost instigate de SUA și Israel. (Axios)

9. Aeroportul Heathrow din Londra a anunțat că va renunța la limita, temporar impusă în iulie, de 100.000 de pasageri pe zi la finalul acestei luni, pe 29 octombrie. Managementul Heathrow a luat această decizie, în iulie, pentru a putea gestiona situația haotică din această vară, când numărul de pasageri a crescut foarte mult. (NYTimes)

10. Noul an universitar a început pentru studenții Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Senatul instituției a luat decizia ca primele opt săptămâni din primul semestru să fie ținute față în față, iar luna decembrie să fie în format online. Decizia de a susține cursuri online în luna decembrie a fost luată de Senatul UAB ca și o măsură de reducere a consumului de curent electric și gaze naturale, pentru a se alinia la deciziile naționale și europene, în ceea ce privește reducerea consumului de utilități. (Profit.ro)

Fotografia dimineții e de pe stadionul din Malang, Indonesia, unde cel puțin 125 de persooane și-au pierdut viața, după o ambuscadă. Mast Irham/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Reţeaua energetică a Ucrainei a primit asistenţă de urgenţă din partea României – Cronica dimineții
100.000 de elevi vor învăţa în scenariul roşu/sistem online – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău