În ianuarie, firmele din România vor opera cu două niveluri ale salariului minim: 2.230 de lei brut până la 12 ian şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ian – Cronica dimineții

1. În ianuarie avem două niveluri ale salariului minim: 2.230 de lei brut până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie, data intrării în vigoare a HG 4 din 2021 care reglementează majorarea salariului minim în 2021. Ministerul Muncii a răspuns că „s-a renunțat la promovarea unei hotărâri a Guvernului de modificare a datei de aplicare a prevederilor HG nr. 4/2021”. La intenția de a modifica HG nr. 4/2021, Ministerul Justiției a făcut observația că se încalcă prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative și a semnalat implicaţiile juridice negative ale emiterii unui alt act normativ cu aplicabilitate retroactivă. Informaţia vine în contextul în care premierul Cîţu a promis ferm pe 20 ianuarie că HG 4 din 2021 va fi modificată astfel încât majorarea salariului minim să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie. În realitate, premierul s-a pripit, guvernul a abandonat proiectul, dar a uitat să anunţe public această informaţie. (Economica)

2. Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a semnat miercuri plângerea penală care va fi depusă joi la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru suspiciuni de fraudă la accesarea granturilor pentru investiții din fonduri europene, program de 550 de milioane de euro. Potrivit surselor, Năsui ar dori anularea procedurii și i-a propus acest lucru premierului Florin Cîțu, însă acesta nu a dat până acum undă verde acestui demers. În schimb, Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru a face verificări. Plângerea penală vine după ce presa a scris că există suspiciuni de fraudă în programul prin care sunt acordate granturi în valoare totală de 550 de milioane de euro din fonduri europene. (Libertatea)

3. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va depune moţiune împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, acuzându-l pe acesta că ”a avut cont de administrator şi a putut să intervină” în procedura de alocare a ajutoarelor financiare din fonduri europene pentru întreprinderile mici şi mijlocii. ”Eu mă mir că nu a descins DNA-ul într-un astfel de caz, când vorbim de bani europeni şi de o sumă atât de mare şi de 27.000 de companii care au fost blocate să aibă acces la acest program”, susţine liderul social-democrat. (News.ro)

Promo: Zile și Nopți, platforma de experiențe pop culture, lansează campania “Cele mai de succes femei din România”. Prima etapă se desfășoară în perioada 10-20 februarie, pe site-ul www.top10.zilesinopti.ro, unde  are loc votarea celor mai de succes femei din România. Întrebarea este deschisă și fiecare respondent poate propune un top 3 femei de succes. Sondajul este realizat de Zile și Nopți, în parteneriat cu firma de studii de piață brandBerry. În a doua etapă, rezultatele votului vor fi publicate în print, în ediția Zile și Nopți din luna martie și în online, pe www.zilesinopti.ro

4. Fluctuația de personal în companiile din România a scăzut semnificativ anul trecut la o rată medie de 17,2%, de la 23,1% în 2019, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia Covid-19 la nivelul întregii economii, reiese din raportul HR Barometru realizat de PwC România. Din procentul de 17,2%, cea mai mare parte, respectiv 13,2%, au fost încetări voluntare. Cea mai mare fluctuație de personal a fost înregistrată în sectorul de Retail și FMCG, de 25,1%, iar cea mai mică în servicii financiare, de 8%. (Hotnews)

5. În SUA, s-au înregistrat, între martie 2020 și ianuarie 2021, un număr de aproximativ 512.000 decese în plus față de media ultimilor 5 ani. În procente, media lunară a deceselor a crescut cu 20%, cel mai probabil cauzate de pandemia Covid-19. (NYTimes)

6. Aproape 3 milioane de case din Texas sunt lipsite de energie de 3 zile, iar oficialitățile au anunțat că nu vor rezolva alimentarea mai devreme de weekend. Populația a fost sfătuită să fiarbă apa înainte de a o consuma în condițiile în care funcționarea stațiilor de tratare este afectată de penele de curent. (Reuters)

7. Prețul barilului de petrol Brent a depășit $65 în condițiile crizei energetice din SUA. Ultima oară când barilul a fost tranzacționat la acest preț a fost în 21 ianuarie 2020, înainte de declanșarea pandemiei. (Bloomberg)

8. Una din patru companii din Marea Britanie vor fi obligate să-și concedieze parte din angajați dacă măsurile de susținere inițiate de guvern, care expiră în aprilie, nu vor fi prelungite. Peste 61% dintre companii au înregistrat scăderi ale vânzărilor din octombrie anul trecut, în condițiile în care guvernul a instituit măsuri dure de lockdown. (Reuters)

Una din Cronica SportivăExcepțional meci ieri în sferturile de finală ale Australian Open: condus cu 0-2 la seturi, Stefanos Tsitsipas a revenit spectaculos și l-a eliminat pe Rafael Nadal, scor 3-6, 2-6, 7-6, 6-4, 7-5, calificându-se în semifinale, unde îl va întâlni pe Daniil Medvedev. Nu a fost singura surpriză a zilei, favorita nr. 1 a turneului feminin, Ashleigh Barty pierzând în trei seturi cu Karolina Muchova. (Treizecizero). În această dimineață se joacă semifinalele feminine, de la ora 5.00 – Naomi Osaka vs Serena Williams și Karolina Muchova vs Jennifer Brady și prima semifinală masculină, de la ora 10.30 – Novak Djokovic vs Aslan Karatsev. 

9. Ca răspuns la legea care-i obliga să plătească pentru știrile share-uite pe platforma, Facebook a blocat publicarea știrilor în Australia. Nici un cont individual sau cont de companie nu mai poate publica știri. (Link). Paginile mai multor organizații care nu sunt publicații/ziare au fost blocate, inclusiv ale unor organizații caritabile sau medicale. Facebook și-a blocat inclusiv pagina proprie, unde publică anunțuri despre companie/platformă. (TheGuardian)

10. Oamenii de știință au reușit să extragă material genetic din molarii unor mamuţi care au trăit în nord-estul Siberiei până în urmă cu 1,2 milioane de ani. Acesta este cel mai vechi ADN care a fost recuperat în istoria cercetărilor ştiinţifice. (Link)

Fotografia dimineții – Rafturile supermarketurilor din Houston au fost golite de cumpărătorii care și-a facut provizii în urma vremii extrem de rece:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul american ar putea rămâne fără bani în septembrie – Cronica dimineții
Companiile din China au fost excluse oficial de la licitațiile pentru infrastructură din România – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău