În Italia a început cel mai mare proces din ultimele decenii împotriva mafiei – Cronica Externă

Europa

1. În Italia a început cel mai mare proces din ultimele decenii împotriva crimei organizate. Peste trei sute de suspecți mafioți și oficiali corupți se vor confrunta cu acuzații de trafic de droguri, crimă și extorcare. Procesul a demarat astăzi și se așteaptă să dureze peste doi ani. (BBC)

Bonus : Premierul Irlandei Micheal Martin și-a cerut scuze supraviețuitorilor din casele irlandeze pentru mame și copii în care au murit aproape 9000 de copii. Femeile și copiii au fost tratați ”excepțional de rău” și este o ”nedreptate profundă”. (BBC)

2. Premierul Estoniei, Juri Ratas, a demisionat după ce partidul său, Partidul Estonian de Centru, a fost numit ca suspect într-o investigație penală legată de un proiect imobiliar. Președintele Partidului Estonian pentru Reformă a fost invitat să încerce să formeze o nouă coaliție guvernamentală. (FT)

SUA

3. Camera Reprezentanților dezbate regulile privind votul de acuzare a președintelui Donald Trump, acuzat de ”incitare la insurecție” prin comportamentul și remarcile sale care au dus la asedierea Capitoliului SUA miercurea trecută. Membrii Camerei sunt așteptați să voteze articolul, însă atenția este îndreptată asupra republicanilor care se vor alătura democraților. Declanșarea procedurii de acuzare vine după ce vicepreședintele Mike Pence a refuzat să invoce amendamentul 25 și să îl declare pe Trump incapabil să își exercite obligațiile prezidențiale (AlJazeera). Republicanii din Senat se gândesc să înceapă discutarea punerii sub acuzare a lui Trump vineri. (Reuters)

Orientul Mijlociu

4. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că noua bază pentru al-Qaeda este în Iran, deși nu a oferit nicio probă. Oficialii iranieni au negat acuzația. (AlJazeera)

Asia

5. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a încheiat primul congres al partidului din ultimii cinci ani, cu un apel de întărire a capabilităților nucleare ale Nord Coreei și îndeplinirea unui nou plan de dezvoltare cincinal. (Link)

6. Aproape cinci mii de oameni au murit anul trecut în Afghanistan din cauza bolilor provocate de poluarea aerului, a anunțat Ministrul Sănătății. Pe glob, poluarea aerului ucide anual aproximativ opt milioane de oameni. (Link)

7. Bărbați înarmați din nord-vestul Pakistanului au deschis focul asupra unui camion care transporta personal pentru vaccinarea polio și au ucis un ofițer de poliție care îi escorta. Atacul a venit a doua zi din campania națională de cinci zile pentru vaccinarea polio. Talibanii pretind că vaccinarea polio este folosită de Vest în scopuri de spionaj și propagandă. (DW)

Africa

8. Forțele de Securitate din Republica Central Africană au oprit un atac al rebelilor care doreau să ocupe capitala Bangui, au declarat autoritățile. Grupuri armate s-au opus victoriei președintelui Faustin-Archange Touadera în alegerile din 27 decembrie și au atacat orașele de lângă Bangui luna trecută. (Reuters)

America Latină

9. Principala agenție de mediu a Braziliei a emis cu 20% mai puține amenzi în 2020 comparativ cu 2019, conform Observatorului Climatic al Braziliei. Despăduririle, inclusiv în pădurea tropicală amazoniană, au atins un record absolut sub președintele Jair Bolsonaro. (Reuters)

Global

10. Informațiile provenite din ultima fază a testelor clinice din Brazilia arată că vaccinul COVID-19 dezvoltat de compania chineză Sinovac are o eficiență de aproximativ 50%, cu aproape 30% mai puțin decât rata de eficacitate anunțată săptămâna trecută. Informațiile au apărut imediat ce Indonezia a început să inoculeze vaccinul cetățenilor săi, inclusiv președintelui Joko Widodo. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Uniunea Europeană va lansa un nou plan pentru migrație și azil – Cronica Externă
Argentina a devenit cea mai mare țară din America Latină care a legalizat avortul – Cronica Externa

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău