Părinții a 545 copii migranți separați la granița dintre SUA și Mexic încă din 2017 nu pot fi găsiți – Cronica Externă

Europa

1. Spania a devenit a șasea țară din lume și prima din Europa de Vest care a înregistrat peste un milion de cazuri de COVID-19, în contextul unei creșteri a numărului de infectări pe continent. (BBC)

2. Uniunea Europeană a decernat joi premiul său pentru drepturile omului mișcării de opoziție din Belarus și liderului său, Svetlana Tsikhanouskaya, pentru modul în care au luptat împotriva regimului președintelui Alexander Lukashenko. În discursul său la Parlamentul European, David Sassoli a lăudat laureații premiului Sakharov pentru ”curaj, rezistență și determinare”. (AP)

SUA

3. Înalți oficiali americani au acuzat Iran și SUA de obținerea datelor votanților americani, despre care spun că Teheran le-a folosit pentru a trimite emailuri false, amenințătoare. Anunțul din partea directorul informațiilor naționale John Ratcliffe și directorului FBI Christopher Wray marchează prima dată în alegerile din 2020 când un adversar al SUA este acuzat de țintirea votanților pentru a submina procesul democratic. (WashingtonPost)

4. Părinții a 545 copii migranți separați la granița dintre SUA și Mexic încă din 2017 nu pot fi găsiți, conform unor documente legale depuse de Uniunea Libertăților Civile Americane (ACLU) săptămâna aceasta. Eforturile de a reunifica familiile separate au fost obstrucționate de păstrarea ineficientă a datelor. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Un ofițer de poliție israelian, care a ucis un bărbat palestinian autist în luna mai, ar putea fi judecat pentru omor, în instanță. Ministrul de justiție israelian a declarat că bărbatul nu prezenta niciun pericol și că ofițerul l-a împușcat în pofida ordinelor primite. (Haaretz)

Asia

6. Taiwan a salutat un nou acord pentru arme cu SUA, deși autoritățile din Taipei au subliniat că nu doresc o competiție a înarmării cu Beijing. Pachetul de $ 1.8 miliarde include artilerie și lansatoare de rachete cu o rază de peste 150 de mile. (Link)

7. Un atac aerian asupra unei moschei din regiunea Takhar, din nordul Afghanistanului, a ucis doisprezece copii, conform oficialilor afgani. Lovitura a țintit luptători talibani, care au ucis zeci de forțe de securitate afgane într-un oraș alăturat. Este neclar dacă forțe afgane sau străine au efectuat atacul. (Link)

Africa

8. Ciocniri violente au avut loc după alegerile prezidențiale din Guinea, de săptămâna trecută, cel puțin nouă oameni, inclusiv un ofițer de poliție fiind uciși, a anunțat ministrul securității. Rezultatele preliminare îl favorizează pe președintele Alpha Condé, care dorește un controversat al treilea mandat, însă candidatul opoziției Cellou Dalein Diallo a clamat deja victoria. (France24)

America Latină

9. Președintele Jair Bolsonaro a oprit planurile de a achiziționa un potențial vaccin coronavirus pe care îl dezvoltă o companie chineză. Achiziția a fost anunțată de guvernatorul unui stat care este rivalul politic al lui Bolsonaro. (AP)

Global

10. Un astronaut american și doi cosmonauți ruși s-au întors pe Terra, după o misiune de șase luni pe Stația Spațială Internațională. Astronautul NASA, Chris Cassidy, a petrecut până acum peste un an în spațiu. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Franța a anunțat că a descoperit o ”campanie de intruziune” care penetrat ”câteva entități franceze” – Cronica Externă
Premierul italian Draghi a numit pentru prima oară o femeie la conducerea serviciilor secrete – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău