În momentul de față 3,5 miliarde de oameni sunt în izolare la nivelul întregii Planete – Cronica Externă

Europa

1. Franța va plăti camere de hotel pentru victimele violenței domestice și va deschide centre de consiliere, după ce numărul cazurilor de abuz domestic a crescut rapid în prima săptămână de carantină, cu obligația izolării la domiciliu, ca urmare a măsurilor de restrângere a răspândirii pandemiei cu virusul COVID-19. Ministrul pentru Egalitate de Gen Marlene Schiappa a declarat că vor fi deschise 20 de centre în toată țara, astfel încât femeile să poată cere ajutorul. Guvernul francez a anunțat totodată un million de euro extra, ca ajutor pentru organizațiile care luptă împotriva abuzului domestic, pentru a ajuta cu răspunsul rapid la înmulțirea solicitărilor de ajutor. Conform datelor furnizate de poliția franceză, apelurile privind violența domestic au crescut cu 36% în Paris și cu 32% în restul Franței, inclusive două crime, imediat după impunerea carantinei. (Reuters)

Bonus : Un tablou al pictorului olandez Van Gogh a fost furat în cursul nopții de duminică dintr-un muzeu închis pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Lipsa picturii a fost remarcată luni dimineața, directorul muzeului declarând că este ”șocat, furios și trist”. (AP)

2. Mai multe state europene au trimis ajutoare medicale Iranului, prin mecanismul INSTEX, menit să evite sancțiunile impuse Iranului de către SUA, conform ministrul german de externe. Franța, Germania și Marea Britanie au confirmat că INSTEX a finalizat prima sa tranzacție, facilitând exportul de produse medicale din Europa către Iran. INSTEX a fost create acum un an de cele trei state, semnatare ale acordului nuclear cu Iranul, cu scopul de a menține acordul nuclear, în pofida retragerii SUA în 2018. (AlJazeera)

Orientul Mijlociu

3. Iran a oprit exportul de gaze naturale către Turcia, după un atac asupra unei conducte de gaz din Turcia, aflată la granița cu Iranul de către forțe teroriste, au anunțat oficiali iranieni. (Reuters)

4. Continuarea luptelor dintre guvernul de uniune națională recunoscut de Națiunile Unite și comandantul rebel Khalifa Haftar în Libia aruncă țara într-o „situație fatală”, avertizează diplomați occidentali. Bombardamentele în jurul orașelor Tripoli și Misrata au continuat și luni, în pofida numeroaselor solicitări de încetare a conflictului pentru a lua măsurile de protecție necesare împotriva virusului COVID-19.  (Telegraph)

Asia

5. Mult anunțatul accord de pace facilitat de Statele Unite în Afghanistan este în impas, după ce talibanii au atacat forțele de securitate guvernamentale și au ucis 21 de oameni. (VOA)

6. Banca Mondială a avertizat că recesiunea economică cauzată de pandemia cu noul coronavirus va arunca 11 milioane de oameni în sărăcie în Asia de Est și zona Pacificului, dacă ”măsuri urgente” nu sunt luate, ceea ce va genera cea mai dură recesiune din ultimii 20 de ani. (CNN)

Africa

7. Franța, împreună cu câțiva aliați europeni și aficani, au format o unitate militară, care va lupta alături de armatele Nigeriei și Mali în regiunea Sahel. Tabuka Task Force urmărește distrugerea rezistenței grupurilor teroriste active în regiune și va reuni forte militare din 13 țări – Germania, Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Mali, Nigeria, Norvegia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie, Suedia și Republica Cehă și 500 forțe speciale. Sporirea securității în regiune este considerată ca fiind esențială pentru o mai bună guvernare și respectarea domniei legii. Tabuka Task Force va avea capacitate operațională inițială începând cu vara anului 2020 și va fi pe deplin operațională la începutul anului 2021. (Link)

Bonus : În momentul de față pe glob sunt 3.5 miliarde de oameni în izolare. Țara europeană cea mai afectată de impactul virusului COVID-19 este Spania, urmată imediat de Italia. Universitatea Johns Hopkins, care urmărește numărul celor afectați de pandemie, a raportat 740.000 de oameni infectați cu noul coronavirus și peste 35.000 decedați. (TheGuardian)

8. Rusia a vândut arme și echipament military în sumă de $1 miliard către țări africane, în ultimele șase luni, conform unor oficiali ruși. Rusia rămâne unul dintre exportatorii de arme cei mai importanți la nivel global. (Link)

America Latină

9. Impactul pandemiei cu virusul COVID-19 accentuează inegalitățile de clasă din America Latină. Săracii Americii Latine nu au acces la sistemul de sănătate și deseori trăiesc în condiții precare, lipsite de igienă sau acces la apă curată. (ABCNews)

Global

10. Miniștrii comerțului din grupul G20 au agreat luni să țină deschise piețele interne și să asigure fluxul de echipamente medicale vitale, resurse medicale și alte bunuri esențiale în lupta cu pandemia COVID-19. Într-o declarație comună emisă ieri aceștia au promis că vor lua ”măsurile necesare imediat” pentru a facilita comerțul cu bunuri esențiale și pentru a stimula producția de echipamente medicale și medicamente. Miniștrii au menționat că vor face tot posibilul pentru a preveni profiturile din această criză și prețuri crescute în mod nejustificat. ”Pandemia este o provocare globală și necesită un răspuns global coordonat” și ”vom lucra împreună pentru a crea un mediu de investiții și comerț liber, echitabil, non-discriminatoriu, transparent, previzibil și stabil, precum și să păstrăm piețele noastre deschise”. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Donald Trump l-a concediat pe Mark T. Esper, Secretarul Apărării – Cronica Externă
Femeile poloneze intră în grevă pentru a protesta împotriva interzicerii avorturilor – Cronica Externă
3 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău