În România s-au închis, după Revoluție, 7.000 de biblioteci – Cronica dimineții

1. În România s-au închis, după Revoluție, 7.000 de biblioteci, peste 200 pe an. (NewsWeek)

2. Potrivit unor surse de la Bruxelles, candidatura lui Victor Negrescu pentru poziția de comisar european nu întruneşte condiţiile necesare. Mai exact, propunerea nu a făcută în urma unui consens între guvernul român şi Preşedinţie. (Link)

3. Marea Britanie se îndreaptă spre organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie, după ce parlamentarii au votat aseară în acest sens, după luni de zile de blocaj referitor la Brexit. Cu 438 de voturi pentru şi 20 împotrivă, Camera Comunelor a aprobat o lege care creează condiţiile pentru organizarea de alegeri în luna decembrie, pentru prima oară din 1923. (News.ro)

4. Fiat Chrysler și compania franceză PSA, care deține brandurile Peugeot și Opel, discută o fuziune care ar putea da naștere unui gigant auto, cu vânzări anuale de aproape 9 milioane mașini. (WSJ)

Promo: Omer Tetik, Director General Banca Transilvania, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, Francois Bloch, CEO BRD – Groupe Société Générale, precum și economistul Lucian Croitoru, Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care va și modera discuțiile, vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Detalii aici.

5. Facebook a dat în judecata compania israeliană NSO Group pe care-i acuza că s-a folosit de WhatsApp pentru a penetra telefoanele unor utilizatori. NSO Group dezvoltă software prin intermediul căruia poate prelua controlul smartphone-urilor. (WSJ)

6. Dennis Muilenburg, CEO-ul Boeing, a admis, în fața unei comisii a Senatului american, erorile comise de companie în proiectarea și construcția avioanelor 737 Max, implicate în două accidente ce au cauzat moarte a sute de persoane. Este pentru prima oară când Boeing admite, la cel mai înalt nivel, greșelile comise. (CNBC)

7. Un judecător federal a oprit temporar intrarea în vigoare a legii care prevede închisoarea pentru efectuarea avorturilor, inclusiv în cazurile de viol sau incest, în statul american Alabama. (NYTimes)

8. Femeile care conduc au un risc de deces cu 17% mai mare în cazul unor accidente, deoarece manechinele folosite în testele de siguranță sunt replici ale unui corp masculin. (TheSun)

9. WarnerMedia a anunțat că HBO Max se va lansa anul viitor, în mai, și va costa $14,99 pe lună. Platforma de streaming, care va concura cu Netflix și Disney+, va avea 10.000 ore de programe, de la seriale precum “Friends”, “The Big Bang Theory” și “South Park”, până la filme ca “Joker”. Întreg catalogul HBO se va regăsi pe platforma, plus producții originale. (HollywoodReporter)

10. Nepalezul Nirmal Purja a revendicat ieri un record mondial: ascensiunea, în doar 7 luni, a 14 munți de peste 8.000 de metri, o realizare care îl propulsează în rândul figurilor marcante ale alpinismului. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Melania Trump în fața unui copil cu costum de Halloween. Tom Brenner/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Italia intră în carantină pe tot teritoriul țării, România închide școlile. Zero decese la copii până în prezent – Cronica dimineții
Cronica diminetii – NASA începe căutarea formelor avansate de viață extraterestră.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău