În situații de criză Guvernul va stabili temporar produsele și serviciile cu risc speculativ – Cronica dimineții

1. În situații de criză, precum starea de război sau orice stare de urgență sau alertă, Guvernul va stabili temporar produsele și serviciile cu risc speculativ, care pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului, conform actului deja pregătit pentru ședința de guvern. Practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor și acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial vor fi sancționate cu până 1% din cifra de afaceri a firmei găsite în culpă. (Profit.ro)

2. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, marţi seară, că România ar trebui să achiziţioneze submarine, deoarece Marea Neagră s-a aglomerat şi ”este plină de rechini”. Dîncu a explicat că este important ”să ai lucrul tău”. Dîncu a declarat că România are un singur submarin-şcoală. (News.ro)

3. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că specialiştii şi cei din conducerea Băncii Mondiale sunt de acord cu reforma pensiilor propusă de el şi susţine că i-a convins întrebându-i dacă pot trăi cu 200-300 de euro pe lună. Ministrul Muncii a mai precizat că s-au scris ”bazaconii” în PNRR, după ce a fost întrebat dacă şi cei de la Uniunea Europeană au dat undă verde majorării pensiilor. (News.ro)

4. Șeful DSU, Raed Arafat, a prezentat marți motivarea Înaltei Curți în cazul unui proces inițial pierdut de DSU în fața Federației Sindicale Ambulanță, acuzând manipulări și tentative de „învrăjbire a personalului din cadrul serviciilor de ambulanță și SMURD, unii împotriva altora”. (Hotnews)

5. Statele Unite analizează dacă să lase să expire o scutire de sancțiuni care va permite Rusiei să continue să-și plătească datoria și să evite astfel intrarea în incapacitate de plată, a declarat marți secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea britanică Emma Răducanu, locul 12 WTA şi cap de serie numărul 10, a abandonat, marţi, la scorul de 2-6, 1-2, meciul cu sportiva canadiană Bianca Andreescu, locul 90 WTA, din manşa I a turneului de categorie WTA 1.000 de la Roma. În turul al doilea, Andreescu va evolua cu sportiva spaniolă Sara Sorribes Tormo, locul 37 WTA. News.ro

6. Pentagonul crede că Rusia a folosit aproximativ 10-12 din armele sale hipersonice de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui oficial al Apărării. Oficialul le-a spus, marţi, jurnaliştilor că SUA nu are o „numărătoare perfectă” a desfăşurării armelor. Rusia susţine că racheta Kinzhal – care poate lovi o ţintă aflată la până la 2.000 de kilometri depărtare şi poate zbura cu o viteză mai mare de 6.000 de kilometri pe oră – a fost folosită pentru prima dată asupra unei ţinte din Ucraina, în martie. (News.ro)

7. China preferă să preia Taiwanul pașnic însă se pregătește militar pentru o preluare în cazul în care Statele Unite vor interveni, a declarat șefa Național Intelligence din SUA, Avril Haines. (Reuters)

8. La 36 de ani după ce tatăl său fugea, cu un elicopter, din Filipine, în urma protestelor masive din toată țara, Ferdinand Marcos Jr. a câștigat alegerile prezidențiale din Filipine. Familia Marcos a condus țara timp de 20 de ani, fiind acuzați de numeroase abuzuri împotriva drepturilor omului și de faptul că au acumulat, în acest timp, o avere de $10 miliarde. (Bloomberg)

9. Biserica Catolică din Germania a organizat marţi aproximativ 80 de slujbe religioase de binecuvântare a unor cupluri gay, o practică neaprobată în mod oficial de către Vatican. (G4Media)

10. Bill Gates a anunțat că a fost testat pozitiv la Covid-19 și prezintă simptome ușoare. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Un bărbat fotografiază un tanc rusesc distrus langă Kiev. Emilio Morenatti/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Papa Francisc: preoții și cardinalii au abuzat sexual călugărițele
Ludovic Orban: Alegerile locale ar putea fi organizate în luna septembrie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău