Începând din luna martie, măștile de unică folosință vor putea fi colectate, eliminate din mediu și valorificate energetic – Cronica de Mediu

1. Începând din luna martie, măștile de unică folosință vor putea fi colectate, eliminate din mediu și valorificate energetic, în cadrul unui proiect pilot de mediu, inițiat de organizația neguvernamentală “Orașul Meu, Culorile Mele” Într-o primă fază, colectarea va fi disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din București. După colectare, măștile vor fi valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Organizația “Orașul Meu, Culorile Mele” estimează că aproximativ 1 milion de măști pot fi colectate anul acesta în cadrul campaniei. Vor fi putea fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. (Green-report.ro)

2. Exploatarea intensivă a pădurilor produce anual o pierdere de 6 miliarde de euro pentru România, iar efectul se reflectă inclusiv la nivel european, având în vedere că pădurile românești absorb 6% din dioxidul de carbon emis în Uniunea Europeană, se arată în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta citează date din raportul de țară realizat de Comisia Europeană în anul 2020. Raportul mai precizează că exploatarea forestieră ilegală se ridică în România la 20 de milioane de metri cubi pe an. Spre comparație, cantitatea exploatată legal se ridică la 18 milioane de metri cubi. Tăierile ilegale duc la reducerea capacității naturale de captare a dioxidului de carbon, pierderea semnificativă a biodiversității și creșterea riscurilor de dezastre, mai arată raportul de țară. Anual, pădurile României absorb 25,4 milioane de tone de dioxid de carbon, conform documentului. (Libertatea)

3. Un startup american a combinat izotopi radioactivi din deșeurile nucleare cu straturi ultra-subțiri de nanodiamante pentru a asambla o baterie care se presupune că poate dura 28.000 de ani.  Grafitul radioactiv este învelit în straturi de diamant nano-subțire, monocristalin, care acționează atât ca semiconductor, cât și ca radiator. (Zmescience.com)

4. Suprafaţa totală pe care se practică agricultură ecologică a crescut cu 19,4%, în 2020 faţă de anul anterior, ajungând la 471.928 hectare, iar suprafaţa certificată ecologic a crescut cu 28%, la 270.656 hectare în 2020, reiese din datele transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Fermierii pot accesa fonduri de 77 de milioane de euro anul acesta pentru agricultura ecologică. (News.ro)

5. O echipă internațională de cercetători, numită Climate Intervention Biology Working Group, a publicat un studiu legat de posibila răcire artificială a planetei, prin reflectarea unei părți a luminii solare. Studiul arată că reflectarea luminii Soarelui este o metodă mai fezabilă tehnic și financiar decât celelalte modele de răcire ale planetei, însă, încă știm foarte puține în acest moment despre riscurile și implicațiile asupra sistemelor naturale și speciilor. (Phys)

6. O simplă tratare a semințelor ar putea crește drastic cantitatea de carbon atmosferic captată de culturi și ar putea să o depoziteze subteran pentru mai mult timp. Ingredientul cheie constă în tratamentul semințelor cu un amestec de ciuperci microbiene numite „endofite septate întunecate”, care trăiesc simbiotic în rădăcinile culturii gazdă și cresc împreună cu planta. Funcția lor principală este de a converti dioxidul de carbon absorbit prin fotosinteză în compuși fungici ai melaninei, care sunt mai puțin sensibili la descompunerea la contactul cu apa. (Wired.co.uk)

7. Lumea se va confrunta cu „provocări globale mai intense și în cascadă” în următoarele două decenii, avertizează raportul american de informații. Provocări globale mai frecvente și mai intense – sub formă de focare de boli, crize financiare sau efecte negative ale schimbărilor climatice sau ale noilor tehnologii – sunt susceptibile să streseze sistemele deja fragile ale guvernelor și ale organizațiilor internaționale în următoarele două decenii, potrivit unui studiu cuprinzător. Aceste provocări pot fi exacerbate de o „nepotrivire” între ceea ce își doresc societățile și ceea ce guvernele lor sunt capabile sau dispuse să ofere, se arată în raport. De asemenea, se constată că pandemia COVID-19 ar fi accelerat deja unele tendințe negative, inclusiv sentimentul naționalist și scepticismul față de instituții, paralizând în același timp progresele incipiente în reducerea sărăciei și inegalitatea de gen. (Cbsnews.com)

8. Cele mai biodiverse ecosisteme din ocean se găsesc de obicei în apele tropicale din jurul ecuatorului. Dar pe măsură ce temperaturile cresc, organismele acvatice continuă să părăsească zona în număr din ce în ce mai mare. Schimbările climatice și creșterea temperaturilor provoacă deja un exod departe de ecuator, potrivit unei echipe de cercetători australieni de la Universitățile din Auckland, Queensland și coasta Sunshine. Oamenii de știință au scris în The Conversation că am putea fi pe punctul de a fi martorii unei dispariții în masă, provocată nu numai de apa fierbinte care face mediul nelocuibil, ci și de perturbarea ecosistemului pe care organismele care fug din zonă o vor provoca oriunde se vor stabili. „Când s-a întâmplat același lucru în urmă cu 252 de milioane de ani, 90 la sută din toate speciile marine au murit”, au scris oamenii de știință. (Futurism.com)

9. Realitatea schimbărilor climatice. 10 mituri demolate:

Clima s-a mai schimbat și înainte.

… dar e frig afară!

Soarele este de vină

Nu există un consens cu privire la faptul că planeta se încălzește de fapt.

Încălzirea globală s-a oprit și Pământul a început să se răcească.

Dioxidul de carbon (CO2) nu este un poluant

Oamenii de știință conspiră pentru a promova „încălzirea globală”.

În Antarctica suprafață cu gheață se extinde.

Modelele climatice nu sunt de încredere.

Nu-ți face griji, nu este atât de rău: unde era foarte frig, se dezvoltă agricultura acum.

Argumentele sunt disponibile pe LiveScience.com.

10. Daca schimbările climatice sunt un subiect care te interesează, poți urma un curs online oferit de Yale:  Climate Change and Health: From Science to Action Specialization. Poți afla cum schimbările climatice afectează negativ sănătatea umană, ce strategii de adaptare pot diminua impactul și cum să comunici eficient despre aceste probleme pentru a aduce schimbări în comunitatea ta. (Coursera.org)

Ți-ar mai putea plăcea
Temperatura medie globală va fi cu 0,75°C mai mare în 2020 decât în 1980 – Cronica de Mediu
Cel mai mare aisberg din lume se află într-un curs de coliziune cu un sanctuar de pinguini – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău