Planeta a pierdut peste 41.000 de km pătrați de pădure tropicală primară în 2022, o creștere cu 10% față de anul precedent – Cronica de Mediu

1. Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, el înregistrând anul trecut aproximativ 2,3 grade Celsius in plus fata de vremurile preindustriale. Secete care distrug recoltele, temperaturi record la suprafața mării și topirea fără precedent a ghețarilor se numără printre consecințele prezentate într-un raport al Organizației Meteorologice Mondiale și al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. (Phys.org)

2. Colapsul ecologic ar putea sa înceapă mai devreme decât se credea anterior, potrivit unui nou studiu care modelează modul în care punctele de cotitura se pot amplifica și accelera reciproc. Pe baza acestor constatări, autorii avertizează că mai mult de o cincime din ecosistemele din întreaga lume, inclusiv pădurea tropicală amazoniană, sunt expuse riscului dispariției pe parcursul unei vieții umane. Mai mulți oameni de știință proeminenți din Brazilia, inclusiv Carlos Nobre, au avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai devreme. Se observă că cele mai multe studii de până acum s-au concentrat pe un singur factor de distrugere, cum ar fi schimbările climatice sau defrișările. Dar atunci când combini acest lucru cu alte amenințări, cum ar fi diminuarea rezervelor de apa, degradarea și poluarea râurilor cauzate de minerit, colapsul se întâmpla mult mai rapid. (Theguardian.com)

3. Un scenariu avansat de Banca Mondială, trimis deja Guvernului într-un studiu, evocă posibilitatea unor creșteri foarte mari de prețuri pentru produsele energetice care au la bază combustibili fosili, motivația principală fiind, din câte se pare, necesitatea de a reduce emisiile. Creșterile de preț, la care ar urma să se ajungă prin înăsprirea taxării, ar urma să se facă treptat, de la anul până în 2030. Scenariul prevede ca prețul benzinei să crească cu 50%, al motorinei cu 62% și al gazelor cu 32%. (Economica)

4. Planeta a pierdut peste 41.000 de km pătrați de pădure tropicală primară în 2022, o creștere cu 10% față de anul precedent, potrivit unui sondaj realizat de World Resources Institute. Scăderea vine la mai bine de un an după ce țările s-au angajat să pună capăt defrișărilor până în 2030. (NYTimes)

5. Criza climatică este asociata cu creșterea violenței domestice în Asia de Sud. Creșterea cu 1C a temperaturii medii anuale a fost asociata cu o creștere cu peste 6% a violenței domestice fizice și sexuale. (Theguardian.com)

6. In Mexic cel puţin 100 de persoane au murit din cauza caniculei. Temperaturile au ajuns aproape la 50 de grade, Aproape toate decesele au fost atribuite unui accident vascular cerebral provocat de căldură, iar câteva au fost cauzate de deshidratare. Aproximativ 64% dintre decese au avut loc în nordul statului Nuevo Leon, la graniţa cu Texas. Cele mai multe dintre celelalte au fost înregistrate în statele vecine Tamaulipas şi Veracruz de pe coasta Golfului. (News.ro)

7. Săptămâna trecută, zile e de luni, marți și miercuri au fost cele mai călduroase zile, la nivel global, din 1979, de când au început măsurătorile moderne. (NYTimes)

8. Defrișarea Amazonului a scăzut cu 34% în primele șase luni sub Lula. Datele guvernamentale arată o reducere marcantă față de aceeași perioadă a anului trecut, inversând tendința de distrugere din timpul domniei lui Bolsonaro. (Theguardian.com)

9. Noua Zeelandă devine prima țară din lume care interzice pungile de plastic folosite pentru produsele proaspete. (G4Media)

10. O descoperire accidentală a dezvăluit o șansa revoluționară de generare a energiei: Air-gen, care reprezintă valorificarea puterii umidității aerului. Implicațiile mai largi ale tehnologiei Air-gen sunt vaste. Spre deosebire de energia solară și eoliană, generatoarele higroelectrice pot funcționa zi și noapte, în interior și în aer liber, extinzând potențialele aplicații ale acestei tehnologii. Echipa de la proiectul Catcher din Lisabona estimează că prin stivuirea a 20.000 de dispozitive, acestea ar putea genera 10 kilowați-oră de energie pe zi, echivalent cu consumul mediu al unei gospodării din Marea Britanie. Acest lucru indică posibilitatea integrării dispozitivelor Air-gen în materialele de construcție sau vopsirea pereților cu nanofire pentru a alimenta case întregi. (Innovationorigins.com)

Poze editiei : Temperaturile medii zilnice ale aerului la nivel global (Axios.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Distrugerea pădurilor a crescut cu 4% anul trecut la nivel mondial, comparativ cu 2021 – Cronica de Mediu
Studiu: 14% din recifele de coralii au dispărut în mai puțin de un deceniu – Cronica de Mediu