Indicele de încredere în economie s-a contractat pentru a treia lună la rând și a intrat în zona care semnalizează recesiunea – Cronica dimineții
1. Indicele de încredere în economie s-a contractat pentru a treia lună la rând și a intrat în zona care semnalizează recesiunea. Se remarcă un declin puternic al încrederii consumatorilor. Indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) a scăzut în iunie la 97 de puncte, de la 99,3 puncte în mai, 100,6 puncte în aprilie și 102,4 puncte în martie. La nivelul UE, ESI a scăzut cu 1 punct, la 94 de puncte. (Profit.ro)
2. De azi, de la ora 17:00, se va putea circula de la Constanţa la Curtea de Argeş pe autostradă (A2-A0-A1), a anunțat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. (Digi24)
3. Eliminarea plafonării tarifelor pentru polițele RCA de la 1 iulie, măsură introdusă încă din primăvara anului 2023, după falimentul Euroins, va genera modificări minore în privința nivelului acestora, susțin ASF și asigurătorii. Pe de altă parte, Viorel Vasile, șeful Safety Broker, liderul pieței de profil, anticipează o scumpire de cel puțin 15% a prețurilor RCA. (Profit.ro)
4. Suma celor mai mari zece pensii plătite în primele trei luni ale acestui an în sistemul de pensii administrate privat a fost de 4,41 milioane de lei, față de 3,27 milioane de lei cât au cumulat cele mai mari 10 active plătite în primele trei luni din 2024, arată datele ASF. Cea mai mare pensie privată plătită în primele trei luni din 2025 s-a apropiat de 650.000 de lei. (Economica)
Din Cronica de Carte: Un studiu realizat recent de MIT arată că folosirea instrumentelor de inteligența artificială ne diminuează capacitățile cognitive. Denumit „Costul cognitiv al utilizării LLM”, studiul a arătat că utilizatorii IA, care au fost desemnați să scrie mai multe eseuri folosind ChatGPT nu numai că au produs texte lipsite de originalitate, dar, de asemenea, au avut probleme serioase atunci când li s-a cerut să-și amintească propria scriere, la scurt timp după finalizarea ei. (Răsfoiala)
5. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a spus că a demarat o acțiune de control întrucât datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au reliefat „o creștere aberantă” a concediilor medicale „exact înaintea zilelor libere, 1 Mai, 1 Iunie, zilelele de sărbători legale, acele zile când se fac acele punți între două sau trei zile libere, o creștere care nu respectă un trend”. „Am identificat anumiți medici care au eliberat în jur de două-trei sute de concedii medicale pe zi, or fizic nu este posibil acest lucru. Pentru că un concediu medical nu este doar un document pe care îl completează un medic sau asistenta medicală. El are în spate un control medical, investigații, diagnostice ș.a.m.d.” (Hotnews)
6. Premierul canadian Mark Carney a declarat în această dimineață că discuțiile comerciale cu Statele Unite au fost reluate, după ce Canada a renunțat la planul său de a impune o taxă companiilor tehnologice americane. Președintele american Donald Trump anunțase vineri că suspendă negocierile comerciale cu Canada, din cauza intenției acesteia de a menține taxa asupra firmelor de tehnologie, pe care a numit-o „un atac direct și flagrant asupra țării noastre”. (AP)
7. Directorul serviciului de informații externe rus (SVR), Serghei Narâșkin, a anunțat duminică faptul că a avut o convorbire telefonică cu directorul agenției americane de informații (CIA), John Ratcliffe. Este prima discuție între cei doi, de a convorbirea avută la jumătatea lui martie. (Hotnews)
8. Calitatea alimentelor contează mai mult decât tipul dietei alimentare, este concluzia unui studiu recent, desfăşurat pe aproape 30 de ani, pe 200.000 de persoane, care arată că sursa nutrienţilor este mai importantă decât tipul de regim la care aderăm. Dietele „low-fat” (mai puţine grăsimi) sau „low-carb” (mai puţini carbohidraţi) sunt irelevante fără alimente de calitate, iar factorul esenţial în menţinerea sănătăţii cardiace şi prevenţia bolilor cardiovasculare nu ţine în carbohidraţi sau grăsimi, ci de calitatea nutriţiei, spun specialiştii. Dietele bogate în cereale integrale, fructe, legume, nuci şi leguminoase reduc semnificativ riscul de boli de inimă, în timp ce cele bazate pe alimente procesate şi produse de origine animală au efect invers, chiar dacă se încadrează în definiţia de „low-fat” sau „low-carb”. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: Delegaţia României a obţinut trei medalii de aur şi două de argint la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna.
9. Zohran Mamdani, candidatul democrat prezumtiv pentru funcția de primar al orașului New York, nu crede că miliardarii ar trebui să existe. Întrebat direct dacă miliardarii ar trebui să aibă dreptul să existe, Mamdani, care se autodefinește ca un socialist democrat, a spus în emisiunea „Meet the Press” de la NBC News: „Nu cred că ar trebui să avem miliardari, pentru că, sincer, este vorba de prea mulți bani într-o perioadă de inegalitate atât de profundă, iar ceea ce avem nevoie, în cele din urmă, este de mai multă egalitate în orașul nostru, în statul nostru și în țara noastră.” (NBCNews)
10. Un bărbat de 43 de ani, care ar fi înşelat un cetăţean nigerian, încasând de la acesta aproape 400 de euro pentru o cursă taxi de la Aeroportul ”Henri Coandă” la un hotel din centrul Capitalei, a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore (News.ro). Wole Soyinka este scriitorul nigerian în vârstă de 90 de ani pe care un taximetrist l-a păcălit la Otopeni și i-a cerut 400 de euro pe o cursă de 100 de lei. A fost premiat cu Nobelul pentru literatură. (Libertatea)
Fotografia dimineții – Turiștii se racotesc într-un water park din Zhengzhou, China. VCG/Getty Images: