INS: 4,5 milioane de români trăiesc în sărăcie – Cronica dimineții

1. În România, rata sărăciei relative a fost în anul 2020 de 23,4%. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de 4,5 milioane de persoane. Circa unul din patru locuitori ai României trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent. (Hotnews)

2. O doctoriță sud-africană, care a fost printre primii medici ce a bănuit prezența unei tulpine diferită de coronavirus în rândul pacienților, a declarat duminică că simptomele variantei Omicron au fost până acum ușoare și ar putea fi tratate acasă. (Reuters)

3. Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori într-un singur oraş din ţară – Curtici (Arad), a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

4. Peste 50% dintre români (53%) nu sunt de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât și la privat, potrivit unui sondaj Avangarde. 40% nu cred în eficacitatea certificatului COVID-19 și tot 40% consideră că impunerea certificatului încalcă drepturi fundamentale. (G4Media)

Din Cronica de Carte: Bill Gates a anunțat cele cinci cărți preferate din cele citite în 2021, printre care se numără „Hamnet”, de Maggie O’Farrell (la noi, la Editura Pandora M), „Proiectul Hail Mary”, de Andy Weir (Editura Armada) și „Spărgătoarea de coduri. Jennifer Doudna, editarea genetică și viitorul speciei umane”, de Walter Isaacson (tradusă de curând la Editura Publica). (Gates Notes)

5. Rata de utilizare a materialelor reciclabile ne-a plasat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu doar 1,3%, România a fost depășită de Irlanda (1,8%) și Portugalia (2,2%). Rata de recirculare este partea din resursele materiale utilizate în procesele de producție provenită din reciclarea deșeurilor, ceea ce reduce extragerea de materii prime și poluarea, constituind un indicator-cheie în monitorizarea așa-numitei „economii circulare” la nivelul UE. (Cursdeguvernare)

6. Elvețienii au susținut, în cadrul unui referendum desfășurat duminica, legea certificatului Covid care permite accesul în anumite locații doar celor vaccinați sau trecuți prin boală. Conform exit poll-urilor, aproape două treimi dintre cei care au votat s-au declarat în favoarea certificatului. Numărul cazurilor a crescut de peste șapte ori comparativ cu cel înregistrat la mijlocul lunii octombrie. (TheGuardian)

7. Emmanuel Macron, actualul președinte francez, ar obține cel puțin 25% din voturi dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum, relevă un sondaj publicat duminică. Naționalista Marine Le Pen s-ar situa pe locul doi, cu 19-20% din voturi. Alegerile prezidențiale din Franța au loc în aprilie anul viitor. (Bloomberg)

8. Zeci de mii de persoane au manifestat în Austria împotriva vaccinării obligatorii în lupta împotriva Covid-19. Cancelarul Alexander Schallenberg a catalogat vaccinarea obligatorie drept un ”amestec minor” în comparaţie cu măsuri alternative, cum ar fi carantina, “un amestec puternic în libertăţile fundamentale”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România va juca barajul pentru calificarea la turneul final al Cupei Davis, ediţia 2022, după ce a învins, sâmbătă şi duminică, la Cluj-Napoca, cu scorul de 4-0, reprezentativa statului Peru. News.ro

9. Sectorul turismului global se aşteaptă la pierderi de $2.000 de miliarde în acest an sub efectul restricţiilor legate de pandemia de COVID-19, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului. (Hotnews)

10. Șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost înaintați în grad prin decrete semnate de președintele Iohannis vineri, 26 noiembrie 2021. A fost înaintat în grad, la general de brigadă – o stea, inclusiv Cristian Radu, cel care a ascuns filmările de la Colectiv. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Prima „imagine” a noii variante depistate în Africa de Sud, realizată şi publicată de spitalul Bambino Gesù din Roma:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Transporturilor: Până în 2024 pot fi finalizaţi 700 km de autostradă şi 300 km de drum expres – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Trump îl laudă pe Viktor Orban pentru măsurile anti migrație

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău