Un sistem militar secret de detectare acustică a detectat de duminică implozia submersibilului Titan – Cronica dimineții

1. Un sistem militar secret de detectare acustică, conceput pentru a identifica submarinele inamice, a detectat de duminică ceea ce Marina Statelor Unite a bănuit că este implozia submersibilului Titan. Implozia s-ar fi produs la câteva ore după ce submersibilul și-a început călătoria spre epava Titanicului. Toate cele 5 persoane aflate în submersibil au murit în câteva milisecunde. (WSJ)

2. Finanțările nou acordate de bănci continuă să scadă atât în termeni nominali, cât mai ales în termeni reali, pe fondul creșterii dobânzilor. Creditarea populației este în recul puternic iar soldul de împrumuturi este în stagnare față de anul trecut. Băncile au acordat credite noi în lei către populație și societățile nefinanciare în valoare de 85,9 miliarde de lei în ultimele 12 luni, cu 8% mai puțin față de precedentele 12 luni. O parte din acest volum este reprezentat de refinanțarea împrumuturilor ajunse la scadență. (Profit.ro)

3. Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, 1,286 de miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. (Economica)

4. Contraofensiva ucraineană, aflată încă într-o fază incipientă, înregistrează puține succese, în timp ce forțele rusești dau dovadă de mai multă „competență”, comparativ cu așteptările evaluărilor occidentale, au declarat pentru CNN oficiali militari americani. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Compania aeriană flyDubai va introduce din 29 octombrie un al treilea zbor zilnic pe ruta București – Dubai, ca urmare a numărului în creștere de turiști care călătoresc în Emiratele Arabe Unite. Astfel, călătorii vor putea pleca spre Dubai în fiecare zi cu zborurile programate la orele 1:35, 14:35 și 23:05. (Boarding Pass)

5. Municipalitățile olandeze vor putea obliga proprietarii de case să-și vândă locuințele numai persoanelor cu venituri mici sau medii. O majoritate parlamentară susține noua lege privind locuințele inițiată de ministrului Hugo de Jonge (Locuințe publice), care reglementează acest lucru. Locuințele ocupate de proprietari, de până în 355.000 de euro, nu vor mai putea fi vândute la liber. Municipalitățile îi vor putea obliga pe proprietari să le vândă unui cumpărător cu venituri medii sau mici. (Link în olandeză)

6. În 2022, producția de cărbune în Uniunea Europeană a continuat să crească, ajungând la 349 milioane de tone (un avans de 5% comparativ cu anul precedent), în timp ce consumul a urcat la 454 milioane de tone (un avans de 2% comparativ cu anul precedent), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

7. Pentru prima oară de la ultimele alegeri, Alternative for Germany (AfD), partid de extremă dreaptă, se află pe locul doi în topul preferințelor electoratului din Germania. AfD depășește în sondaje toate cele trei partide ale coaliției de guvernământ. (FT)

8. Un agent al fiscului american (I.R.S.), care a investigat dacă Hunter Biden a comis evaziune fiscală, a declarat Congresului că echipa sa a descoperit dovezi că fiul președintelui și-a invocat tatăl în timp ce făcea presiuni asupra unui potențial partener de afaceri chinez, în 2017, au transmis Republicanii din Camera Reprezentanților. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Ştefan Comănescu (21 de ani) a adus României prima medalie la Jocurile Europene de la Cracovia, un bronz la karate, în concursul de kumite.

9. JPMorgan Chase va plăti o amendă de $4 milioane pentru a soluționa acuzațiile Comisiei de Valori Mobiliare (SEC) conform cărora banca a șters “din greșeală” milioane de înregistrări electronice, solicitate de autorități în mai multe investigații. SEC a anunțat că JPMorgan Securities a șters definitiv 47 de milioane de înregistrări electronice, inclusiv e-mailuri și mesaje instantanee, din ianuarie 2018 până în aprilie 2018. Drept urmare, autoritatea de reglementare a transmis că banca nu a putut prezenta documentele solicitate în opt investigații. (Bloomberg)

10. Vaticanul a anunțat că va preda procuraturii italiene dovezi privind dispariția Emanuelei Orlandi, fiica de 15 ani a unuia dintre angajații săi, în urmă cu 40 de ani. Emanuela, care locuia între zidurile orașului sfânt, a dispărut în vara anului 1983, în timp ce se întorcea acasă de la o lecție de muzică în centrul Romei. (CNN)

Fotografia dimineții – Înotători nudiști participă la tradiționala baie, cu ocazia solstițiului de iarnă în Hobart, Australia. Rob Blakers/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Astăzi au loc alegeri prezidențiale în SUA – Cronica dimineții
Ludovic Orban: Școala va începe la 14 septembrie, iar alegerile vor avea loc la 27 septembrie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău