Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5% în primul semestru – Cronica serii

1. Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5% în primul semestru, faţă de semestrul 1 din 2019, la 41,596 miliarde lei, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. Ministerul Finanțelor derulează simulări referitoare la data de 25 octombrie, la care expiră posibilitatea firmelor de a amâna fără dobânzi și penalități obligațiile fiscale din starea de urgență/starea de alertă, însă o decizie nu a fost luată, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Analiza Finanțelor înclină spre menținerea termenului de 25 octombrie, dar cu o abordare mai „prietenoasă” din partea ANAF, care ar trebui să sprijine firmele să se conformeze, de exemplu prin restructurarea și eșalonarea obligațiilor fiscale, și să nu treacă imediat la executarea acestora. (Profit.ro)

3. Deficitul comercial al României a ajuns, în primele șapte luni ale anului, la 9,990 miliarde de euro, în creștere cu 481,4 milioane de euro față de cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple va organiza un eveniment virtual pe 15 septembrie, însă nu a anunțat ce noutăți vor fi prezentate cu această ocazie. Se pare că iPhone 12 va fi prezentat la un alt eveniment, care ar urma să fie organizat în luna octombrie. În schimb, pe 15 septembrie ar putea fi prezentat un nou Apple Watch. (News.ro)

4. Ritmul de producție al celor două uzine de automobile din România, Dacia și Ford, a crescut în perioada iulie – august, în special ca urmare a intrării în producție a modelului Puma, comparativ cu anul trecut, însă după 8 luni, datele transmise de ACAROM arată un declin de peste 20%. (Profit.ro)

5. CFR a anunţat azi că linia de cale ferată dintre Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă este finalizată în proporţie de 97%. (News.ro)

6. Ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers miercuri acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia, transmite presa din Lituania. Alături de diplomați, în fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns și sute de cetățeni. (G4Media)

7. Cererea pe piața imobiliară a crescut cu 15% în luna august față de ianuarie, după scăderea abruptă de aproape 70% la finalul lunii martie, în contextul epidemiei de Covid-19. Cluj-Napoca se menține în continuare pe primul loc într-un top al prețurilor, conform unei analize a unei companii din domeniu. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportiva: Numărul 1 mondial în tenisul feminin, australianca Ashleigh Barty, a anunțat că nu va participa la al doilea Mare Șlem al anului, cel de la Roland Garros, din cauza îngrijorărilor privind pandemia de coronavirus. Barty nu a participat nici la US Open și era campioana en-titre la turneul francez. (The Guardian)

8. În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene erau în 2018 în învățământul primar 24,5 milioane de elevi și 1,8 milioane de învățători, o medie de 13,6 elevi la un cadru didactic. România are cel mai mare număr de elevi – 19,5 – care îi revin unui învățător, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică. (Profit.ro)

9. În vreme ce lanțurile hoteliere, precum Marriott, au încasări mult mai mici decât anul trecut, Airbnb este la +75% față de aceeași perioadă din 2019, transformându-se într-unul dintre cei mai surprinzători câștigători în vreme de pandemie. Lucrul remote și posibilitatea închirierii unei case întregi au avantajat Airbnb în această perioadă. (Axios)

10. Oamenii de știință au creat o metodă de a regenera neuroni în interiorul creierului. Folosind CRISPR, cercetătorii de la Shanghai Research Center au reușit să transforme în neuroni celulele non neuronale, numite glia, ale unui șoarece. (Salon)

Fotografia serii – Angajații Hyundai Heavy Industries din Ulsan, Coreea de Sud, stând la coadă pentru a fi testați de Covid-19. Yonhap/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Profit record pentru sistemul bancar din .ro
BERD a revizuit puternic în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2022 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău