Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 96,422 miliarde lei, în primele nouă luni – Cronica de Business

1. Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 96,422 miliarde lei, în primele nouă luni, în creştere cu 4,5%, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. Unii dintre cei mai mari investitori din lume estimează că acțiunile vor înregistra câștiguri de 10%. Pe fondul optimismului recent conform căruia inflația a atins un vârf și că Rezerva Federală ar putea începe în curând să-și schimbe politica, 71% dintre respondenții unui sondaj Bloomberg News se așteaptă ca acțiunile să crească, față de scăderile înregistrate anul acesta. Pentru cei care au prognozat câștiguri, randamentul mediu estimat a fost de 10%. (Bloomberg)

3. Costul orar mediu al forței de muncă în UE era de 28,9 euro în 2020, iar cele mai scăzute costuri orare ale forței de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în Bulgaria și România, scrie Eurostat. (Adevarul)

4. Rusia ar putea reduce producția de petrol ca răspuns la plafonul impus de G7 la prețul petrolului, a anunțat președintele Vladimir Puțin. O decizie cu privire la răspunsul Moscovei va fi anunțată printr-un decret prezidențial în următoarele zile, a declarat Puțin presei, fără a oferi alte detalii. (Bloomberg)

5. În Ungaria, inflația s-a situat la 22,5% în noiembrie 2022, potrivit datelor publicate de Biroul Central de Statistică din Ungaria. Rata inflației din Ungaria a fost cea mai ridicată din UE. (Profit.ro)

6. Comisia federală de comerț din SUA  a intentat un proces pentru a bloca achiziționarea Activision Blizzard de Microsoft, motivând că gigantul american va limita disponibilitatea jocurilor dezvoltate de Activision Blizzard, așa cum a făcut-o și când a cumpărat ZeniMax, care deținea Bethesda. Cele două companii au convenit să încheie tranzacția până în iulie, ceea ce nu va fi posibil dacă procesul nu se va încheia până atunci. (Profit.ro)

7. Tesla va suspenda producția la fabrica sa de mașini electrice din Shanghai de la sfârșitul lunii până la începutul lunii ianuarie, potrivit unor surse, pe fondul modernizării liniei de producție și al încetinirii cererii consumatorilor. Majoritatea angajaților de pe liniile de asamblare pentru Model Y și Model 3 vor avea liber în ultima săptămână a lunii decembrie. Întreruperea producției modelului Y s-ar putea extinde până la începutul lunii ianuarie. (Bloomberg)

8. Autoritățile de reglementare din Marea Britanie au amendat banca spaniola Santander cu peste 100 de milioane de lire sterline pentru felul in care a gestionat politica împotriva spălării banilor în divizia sa de business banking. Banca a fost amendata cu 107,8 milioane de lire sterline. Autoritatea de reglementare a constatat că între 2012 și 2017 sistemele băncii nu au putut verifica în mod corespunzător informațiile furnizate de clienți despre afacerile lor. (FT)

9. Masayoshi Son și-a crescut participația la SoftBank de la 26,7%, cât era în martie 2019, la 34,2% în prezent, întărindu-și drepturile asupra vânzărilor de active, răscumpărărilor de acțiuni și pe fuziuni. (Bloomberg)

10. Republica Democrată Congo a sigilat mai multe birouri Vodacom și a înghețat conturile bancare ale companiei din cauza unei dispute fiscale. Dezacordul se referă la un control fiscal pentru 2016 – 2019, efectuat de către direcția generală de taxe, care a constatat că Vodacom Congo ar datora $243 de milioane, a anunțat compania. Fiscul a decis să pună poprire pe conturi deși Vodacom a contestat decizia și a obținut o reducere, sumă scăzând la $165 de milioane. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Consumul a crescut cu aproape 30% pe primele cinci luni din 2022 – Cronica de Business
Capitalizarea Tesla a depășit valoarea de 800 miliarde – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău