Iohannis: Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021 înainte de ieşirea din criza economică – Cronica dimineții

1. Românii incluși în perioada a doua a campaniei de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații „care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale” – se vor putea programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00. În cazul angajaților, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de către angajator, în timp ce o persoană cu vârsta de 65 de ani, de exemplu, poate fi înscrisă prin medicul de familie sau sunând la un call center – 021.414.44.25. (Profit.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că măsura îngheţării salariilor i se pare una justă, că trebuie să fim foarte conştienţi că economia a suferit şi că nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021 înainte de ieşirea din criza economică. (News.ro)

3. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că a primit o cerere de autorizare a vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca/Oxford şi că ar putea lua o decizie în acest sens la 29 ianuarie. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Piața de birouri din România a avut anul trecut o scădere de 36%, de la nivelul record de 470.000 metri pătrați înregistrat în 2019 la 300.000 metri pătrați (suprafețele includ tranzacțiile realizate prin intermediul agenților și cele încheiate direct între proprietar și chiriași). (Profit.ro)

4. Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns, marţi seară, în România, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2. Vaccinurile au fost aduse cu o maşină, prima tranşă fiind una simbolică. (News.ro)

5. Vicepreședintele Mike Pence i-a trimis o scrisoare șefei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, prin care o anunță că nu va invoca amendamentul 25 pentru a-l demite pe președintele Trump. Amendamentul 25 îi conferă vicepreședintelui puterea de a-l declara în incapacitate de a conduce pe președinte. (WSJ)

6. Producția de automobile din România a înregistrat în 2020 o scădere de 10 procente, mult mai mică în comparație cu piața auto, potrivit informațiilor transmise de ACAROM. În ultimele luni, cele două uzine locale, de la Mioveni și Craiova, au avut o creștere importantă a producției, pe fondul revenirii cererii de automobile. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Armata SUA a continuat să retragă trupe din Afganistan, în pofida unei noi legi americane care interzice reducerea suplimentară fără o evaluare a riscului trimisă Congresului de către Pentagon. (Reuters)

7. Secretarul american de Stat Mike Pompeo şi-a anulat, marţi, în ultimul moment, un turneu în Europa, după ce ministrul de Externe din Luxembourg şi oficiali europeni de rang înalt au refuzat să se întâlnească cu el, au declarat diplomaţi europeni şi alte persoane apropiate situaţiei. (News.ro)

8. Statele Unite ar putea cere companiilor aeriene ca toți pasagerii internaționali să prezinte un test negativ de Covid-19 înainte de îmbarcare. (WSJ)

Una din Cronica Sportivă: Mihaela Buzărnescu a ajuns în finala calificărilor Australian Open, după o victorie grea cu americanca Claire Liu, 7-6, 2-6, 6-4, în aproape trei ore de joc. Pentru un loc pe tabloul principal, ea se va întâlni astăzi cu o altă jucătoare din SUA, Whitney Osuigwe, 18 ani, locul 161 WTA. (News.ro)

9. Anul acesta ar putea avea loc primul transplant de organe de la porc la om. Cu toate modificările genetice realizate până acum, organele de porc nu funcționează foarte mult, astfel că soluția este văzută mai degrabă ca una temporară, până la găsirea unui organ uman. (Future Human)

10. Pfizer și oficialii americani ai sănătății anchetează decesul unui medic la 16 zile de la primirea primei doze a vaccinului anti-Covid. Până acum, dovezile nu sugerează o legătură, a anunțat Pfizer într-un comunicat. Doctorul a dezvoltat o boală rară numită trombocitopenie severă care scade abilitatea corpului de a coagula sângele și opri sângerarea internă. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Mașina cu primele doze de vaccin Moderna la intrarea în țară:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisarul general al Gărzii de Mediu: Poluarea face mai multe victime decât COVID-19 – Cronica dimineții
Iohannis: PNL și USR vor guverna împreună – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău