Armata SUA a continuat să retragă trupe din Afganistan – Cronica Externă

Europa

1. Guvernul irlandez va lansa un nou raport astăzi despre casele pentru mamele necăsătorite și copiii acestora, stabilite pe teritoriul Irlandei în secolele nouăsprezece și douăzeci. Raportul este așteptat să arăte că nouă mii de copii au murit în cele optsprezece instituții investigate. (BBC)

2. În timpul unei întâlniri în Moscova, facilitată de Rusia, liderii Armeniei și Azerbaidjanului au agreat să lucreze împreună pentru a dezvolta regiunea disputată din Nagorno-Karabakh, unde conflictul a erupt între cele două țări anul trecut. Rămâne de decis asupra rolului trupelor de menținere a păcii rusești, stabilirea persoanelor dislocate și viitorul luptătorilor capturați. (WSJ)

SUA

3. Armata SUA a continuat să retragă trupe din Afganistan, în pofida unei noi legi americane care interzice reducerea suplimentară fără o evaluare a riscului trimisă Congresului de către Pentagon. (Reuters)

Bonus: Democrații din Camera Reprezentanților au introdus un articol de punere sub acuzare, împotriva președintelui Donald Trump, care este programat pentru vot miercuri, dacă vicepreședintele Mike Pence nu îi revocă puterile prezidențiale înainte de vot. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

4. Sultanul Omanului, Haitham bin Tariq Al Said, a anunțat o nouă lege fundamentală care include numirea unui prinț moștenitor pentru prima oară și noi reguli privind funcționarea Parlamentului. (Reuters)

Asia

5. Regele Malaeziei Abdullah Ahmad Shah a aprobat cererea guvernului de a declara stare de urgență, în contextul creșterii cazurilor de COVID-19 în țară. Starea de urgență ar dura până pe 1 august și primul ministru Muhyiddin Yassin a declarat că nu vor fi alegeri și nici adunări de stat sau parlamentare până la încheierea acesteia. (Link)

6. China a retras aproape zece mii de trupe de pe granița disputată cu India în săptămânile recente, conform unor surse, deși Beijingul prevede puține schimbări în conflict, pe perioada iernii. Țările se află în dispută din luna iunie. (Link)

7. Curtea Supremă a Indiei a oprit implementarea noilor legi ale agriculturii avansate de guvernul  premierului Narendra Modi, care au determinat zeci de mii de fermieri să protesteze lângă New Delhi timp de mai multe săptămâni. O comisie de experți va fi numită pentru a încerca să rezolve disputa dintre guvern și fermieri. (NYTimes)

Africa

8. Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a extins restricțiile coronavirus care trebuiau să expire săptămâna aceasta și a anunțat că douăzeci de granițe terestre vor fi închise până în februarie, întrucât țara se luptă să restrângă răspândirea noii mutații COVID-19. (CNN)

America Latină

9. Producătorul de mașini americane Ford va înceta producția în Brazilia în 2021. Compania va închide două fabrici imediat și va opri o a treia în acest an, într-un efort de a reduce costurile și a spori eficiența. (Link)

Global

10. Coordonatorul științific al Organizației Mondiale a Sănătății, Soumya Swaminathan, a declarat că este puțin probabil ca lumea să atingă imunitatea de turmă împotriva COVID-19 în cursul acestui an. Ea a solicitat țărilor să mențină măsurile de distanțare socială și alte măsuri, chiar dacă încep vaccinarea populației. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși – Cronica Externă
Maia Sandu a promis să echilibreze legăturile cu Occidentul și Rusia – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău