Iohannis: Rotația premierilor trebuie să se desfăşoare rapid, corect, pe scurt, “sticlă” – Cronica serii

1. România continuă să înregistreze dezechilibre macroeconomice și riscă să nu își îndeplinească țintele fiscale pentru 2023 și 2024, potrivit Comisiei Europene, care avertizează, de asemenea, că economia dă semne de supraîncălzire. Din aprilie 2020, România face obiectul unei proceduri de deficit excesiv, ca urmare a încălcării, în 2019, a pragului de deficit prevăzut în tratatul de aderare la UE. (Profit.ro)

2.:Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că această rotaţie a premierilor trebuie să se desfăşoare rapid, corect, pe scurt, “sticlă”. El a menţionat că oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri, care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care şi-a însuşit-o coaliţia, se pune în practică şi mergem mai departe. Şeful statului a mai afirmat că imediat ce premierul îşi depune mandatul, va iniţia următorii paşi şi că nu are niciun interes să tragă de timp şi să apară sincope şi incertitudini. (News.ro)

3. Sindicatele din educație – aflate în cea de a trei zi de grevă generală – vor organiza joi un miting în Piața Victoriei la care sunt așteptați 15.000 de oameni. Comisia de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Capitalei, din care fac parte reprezentanți ai forțelor de ordine, au respins solicitarea depusă de sindicaliști pentru organizarea protestului deoarece nu a fost făcută în termenul legal. (Hotnews)

4. Peste 58,2% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru din 2023 au fost cumpărate cu fonduri provenind exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la o finanțare ipotecară. (Profit.ro)

5. Reprezentanți ai 20 de organizații civice, reunite în cadrul Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU) au înaintat liderilor ucraineni, inclusiv președintelui Volodimir Zelenski, un memoriu în care se solicită renunțarea la folosirea sintagmei de ”limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Warner Bros. Discovery a lansat serviciul de streaming Max în SUA, care promite de opt ori mai mult conținut 4K decât a avut HBO Max. Versiunea cu suport 4K costă $20 pe lună, fiind cu $4 dolari mai scumpă decât abonamentul fără reclame vândut până acum prin HBO Max. Lansarea a fost însoțită de mai multe probleme tehnice, care au făcut ca serviciul să nu poată fi accesat de o parte a abonaților. (The Verge)

6. Negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate devine obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați, față de mai puțin de 21, cât prevedea până acum Codul Muncii. De asemenea, confederațiile vor avea dreptul de a participa la negocierea sectorială, în baza mandatului primit din partea federației membre, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern. (Profit.ro)

7. Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a solicitat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) prorogarea termenelor de depunere a declaraţiilor fiscale, invocând disfuncţionalităţile sistemului informatic din ultima perioadă. (News.ro)

8. Rusia împărtăşeşte poziţia potrivit căreia conflictul ucrainean nu trebuie îngheţat, a declarat miercuri pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta susține că este prematur să se vorbească despre o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina, întrucât „nu există încă premise” pentru aceasta. (Digi24)

9. Între decembrie 2022 şi mai 2023, trupele ruseşti au reuşit să captureze doar câteva sute de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina, plătind un preţ enorm, în morţi şi răniţi, pentru aceste câştiguri limitate. SUA estimează că, în această perioadă, forţele lui Puțin au suferit peste 100.000 de pierderi pe câmpul de luptă, cucerind 0,1% din suprafața Ucrainei. (News.ro)

10. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că premierul Nicolae Ciucă este de părere că Simona Halep este nevinovată, în contextul în care jucătoarea de tenis a fost acuzată de a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza „neregulilor în paşaportul său biologic”. “Din punctul domniei sale de vedere, Simona Halep este nevinovată şi este datoria noastră ca cetăţeni români să fim alături de ea.” (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
ANAF vrea să ofere 3% bonus celor care-și plătesc taxele la timp – Cronica serii
Rectificare bugetară: Deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău