Iohannis: Solidaritatea în Europa trebuie să existe între toate statele și pentru toate formatele, inclusiv pe Schengen – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe între toate statele, precizând că toate formatele care aduc ţările împreună, inclusiv Schengen, trebuie finalizate. Ela susţinut că este importantă pentru români aderarea la Schengen pentru a se considera europeni cu drepturi depline. (News.ro)

2. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că este momentul ca toţi decidenţii şi partidele politice din România să susţină, în următoarele săptămâni, pe toate canalele şi pe toate fronturile, aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. (News.ro)

3. În prima lună de toamnă, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,6% față de luna anterioară. Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.705 euro pe metru pătrat util (față de 1.733 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui august). Prețurile rămân mai ridicate cu 13.9% față de septembrie 2021. (Profit.ro)

4. Inspecția Muncii a anunțat un număr record de persoane care munceau „la negru” în luna septembrie. Șeful instituției avertizează că fenomenul a luat proporții în toată țara și s-a extins la multe sectoare de actvitate. Astfel, doar în septembrie inspectorii au găsit peste 1.500 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată și au aplicat amenzi de peste 10 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: ByteDance, compania care deține TikTok, și-a triplat pierderea operațională anul trecut, la peste $7 miliarde, din cauza costurilor mari pentru extinderea agresivă. Datele apar într-un raport financiar distribuit angajaților. Vânzările au crescut cu aproape 80%, până la $61,7 miliarde. Raportul mai arată că ByteDance a generat profit operațional pe primul trimestru din acest an. (WSJ)

5. Armata ucraineană a eliberat 2.400 de kilometri pătrați de teritoriu în sudul țării „de la începutul războiului pe scară largă”, a declarat vineri un oficial ucrainean de rang înalt. Progresul a fost înregistrat în regiunea Herson, potrivit lui Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului președintelui. (G4Media)

6. Dacia participă la Salonul Auto de la Paris, unde va prezenta o nouă identitate vizuală, inclusiv un nou logo care este folosit pentru toată gama de modele. Standul Dacia va găzdui de asemenea şi un demonstrator al motorului HYBRID 140 care va fi folosit în premieră în gama Dacia pe modelul Jogger, precum şi o serie limitată pentru modelul Duster şi un concept car. (Profit.ro)

7. Economia Statelor Unite a adăugat 263.000 noi locuri de muncă în septembrie. Rata șomajului a scăzut la 3,5%. (WSJ)

8. Declaraţia unui ministru francez care afirmase că Parisul va fi „foarte vigilent” cu privire la respectarea statului de drept în Italia a provocat vineri indignarea viitorului premier Giorgia Meloni, care a denunţat o „ameninţare inacceptabilă”. Viitorul prim-ministru al celei de-a treia economii din zona euro, al cărei guvern va trebui să intre în funcţiune până la sfârşitul lunii octombrie, a denunţat pe Facebook „o ameninţare inacceptabilă de ingerinţă împotriva unui stat suveran, membru al Uniunii Europene”. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Tesla va începe să livreze primele camioane semielectrice Class 8 către Pepsi începând cu 1 decembrie. Pepsi a comandat 100 de camioane încă din 2017, iar livrarea trebuia să înceapă în 2019, însă, aceasta a fost amânată de mai multe ori. Class 8 va costa aproximativ $180,000 și va avea o autonomie de 800 km. (CNBC)

9. Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat vineri de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului și două organizații ale societății civile, Memorial (din Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (din Ucraina) (Hotnews). Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, vineri, Comitetul norvegian Nobel, după decernarea premiului pentru pace, care a fost împărțit între un avocat pentru drepturile omului din Belarus și două organizații pentru drepturile omului, una din Ucraina și cealaltă din Rusia. „Două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter. (Digi24)

10. Ocna Mureș din județul Alba va fi primul din România independent energetic. Acesta își va asigura integral energia electrică prin intermediul unui parc voltaic, dezvoltat cu ajutorul unor fonduri norvegiene. Ocna Mureș va fi primul din România care își va asigura integral energia electrică pentru iluminatul stradal, clădirile primăriei, școlile și clădirile aferente administrației locale. (Adevarul)

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: PNL ar obține 47,5% dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare – Cronica serii
Cronica serii – OMV Petrom a donat 10 milioane de euro pentru construcţia primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România