Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, dar că nu vor fi introduse noi restricţii – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după o întâlnire cu membri ai Guvernului pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei de COVID-19, că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, dar că nu vor fi introduse noi restricţii. (News.ro)

2. Sesizarea Guvernului Orban privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost respinsă azi de Curtea Constituțională. CCR a decis că legea prin care era respinsă Ordonanța Guvernului care amână dublarea alocațiilor până la 1 august este constituțională. Premierul Ludovic Orban a susținut în mai multe rânduri că nu este posibilă dublarea alocațiilor, efortul financiar fiind de 7 miliarde de lei. (Hotnews)

3. Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut surprinzător de mult, în luna iunie, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte, după două luni consecutive de scăderi abrupte cauzate de restricțiile impuse de COVID-19. Volumul de tranzacții din primele șase luni este într-o scădere nesemnificativă, de 1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Google avantajează YouTube în propriul motor de căutare, afișând mai vizibil clipurile sale decât cele ale concurenței, chiar și atunci când conținutul este identic, arată o investigație. Clipurile video sunt afișate în partea de sus a paginilor cu rezultate, beneficiind de o expunere foarte bună. (WSJ)

4. Mediul de afaceri din România a avut în iunie, ca cifră de afaceri, cea mai bună lună de la relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Luna trecută, IMM-urile locale au fost la doar 0,6% distanță de cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția lunară este, de asemenea, pozitivă, iar, față de luna mai 2020, avansul este de 7,9%. (Profit.ro)

5. Începând de azi, persoanele care intră în Ungaria din statele incluse de autoritățile ungare în zona galbenă, zonă în care se află și România, sunt testate obligatoriu la punctul de trecere a frontierei. Celor care au simptome nu li se permite intrarea în țară, iar cei care nu prezintă simptome intră obligatoriu în carantină, fie instituționalizată, fie la domiciliu (auto-izolare) în Ungaria (dacă există posibilitatea), fiind luați în evidențele autorităților sanitare ungare. (Hotnews)

6. Instituţia specializată a Uniunii Europene pentru sectorul sanitar a avertizat miercuri asupra posibilităţii răspândirii noului coronavirus prin aerosoli şi examinează riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie şi alte instalaţii la locul de muncă. (G4Media)

7. Telefoanele mai multor politicieni spanioli, inclusiv cel al Președintelui Parlamentului din Catalunia, au fost sparte folosind un software produs de israelienii de la NSO, iar un angajat al companiei spune că guvernul Spaniei este, încă din 2015, unul dintre clienți, insinuând că chiar guvernul s-ar afla în spatele atacurilor. (Vice)

Una din Cronica Externa: Ministrul apărării japonez Kono Taro a declarat că au fost ”câteva probleme” cu măsurile de prevenire anti-coronavirus în bazele militare americane, după ce un val de contaminări cu COVID-19 a lovit mai multe baze din Okinawa (Link).  Autoritățile locale se confruntă totodată cu o lipsă a informațiilor din partea armatei americane. (Link)

8. Curtea Generală a UE a anulat decizia prin care Comisia Europeană impunea Apple, în contextul taxelor mici plătite de companie în Irlanda, să achite taxe din urmă de de 13 miliarde de euro. (WSJ)

9. Tinerii din România sunt pe ultimul loc în UE la competențe digitale, doar 56% dintre ei având competențe digitale de bază sau peste nivelul de bază, arată datele publicate de Eurostat. Media la nivelul UE este de 80%. (Profit.ro)

10. Serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare au consemnat o creștere cu 331,6% în luna mai 2020, comparativ cu aprilie, fiind cea mai mare creștere în categoria serviciilor de piață prestate populației, conform datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

Fotografia serii – Angajații Nissan îmbrăcați în costumele din La Casa de Papel au protestat în fața Parlamentului din Spania. Juan Medina/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat cea de-a zecea lună consecutivă de creștere – Cronica serii
România este printre țările UE cu creșterea cea mai mare a vânzărilor cu amănuntul în luna Mai – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău