Iohannis: Vaccinul va fi administrat etapizat populației, la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through” – Cronica serii

1. Președintele Klaus Iohannis a detaliat cum va arăta campania de vaccinare. Președintele a explicat că vaccinul va fi administrat etapizat populației, la locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”. De asemenea, președintele a subliniat că este nevoie de o campanie de informare, de combatere a informațiilor false și a ținut să precizeze că vaccinurile, odată aprobate de organismele de profil, „sunt sigure, eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii”. (Link)

2. Analiza datelor oficiale arată că procentul cazurilor la copii și tineri, cu vârste între 0-19 ani, în numărul total de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 a scăzut cu 0,1 puncte la 14 zile după închiderea generalizată a școlilor din România și trecerea lor la învățământ 100% online. Scăderea nu este una de amploare, dar statistic este cea mai mică valoare procentuală înregistrată de la 14 septembrie până acum. (G4Media)

3. Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va aprobat ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară pe acest an precum şi ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020. Şeful Executivului a precizat că actele normative sunt absolut necesar pentru a asigura plata pensiilor, după ce Guvernul a crescut punctul de pensie cu 14%, precum şi pentru alte cheltuieli privind şomajul tehnic, programul flexibil de muncă, decontarea subvenţiei la motorină sau plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă. (News.ro)

Una din Sinteza săptămânii: Niciun spital din judeţul Vaslui nu are autorizaţie de securitate la incendiu, la fel ca 9 spitale din Bucureşti, ca peste jumătate din cele din județul Constanța sau ca cel mai mare spital din Oltenia.

4. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu universitatea Oxford are o eficiență medie de 70% în combaterea îmbolnăvirilor cu Covid-19, arată rezultatele interimare ale studiilor clinice de până acum. (Profit.ro)

5. Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), care examinează în prezent cereri de autorizare a trei vaccinuri candidate împotriva covid-19, a anunţat luni că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva covid-19 până la sfârşitul anului sau începutul lui 2021. (News.ro)

6. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în octombrie cu 2,3 puncte față de septembie, până la valoarea de 32,1 puncte. Analiștii estimează că leul se va deprecia în următoarele 12 luni, până la 5,01 pentru un euro. De asemenea, 60% dintre participanții la sondaj consideră prețul proprietăților imobiliare din marile orașe ca fiind supraevaluat. (Profit.ro)

7. România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe victime provocate de poluare, arătă un raport recent al Agenției Europene de Mediu. Fiecare al 5-lea deces are legătură cu aerul toxic pe care îl respirăm. Danemarca și Suedia stau cel mai bine, cu doar un deces din 10 este atribuit poluării. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: Google testează un sistem care folosește inteligența artificială pentru a ajuta persoanele cu probleme de vedere să se deplaseze și să alerge singure. Project Guideline se conectează la GPS și nu are nevoie de internet pentru a oferi posesorului ghidare vocală pentru deplasare. (VentureBeat)

8. Românii care călătoresc în Spania sunt obligaţi de luni să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, care să fie făcut cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. La sosirea în Regatul Spaniei, autorităţile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză. (News.ro)

9. China va lansa săptămâna aceasta o sondă fără echipaj uman spre Lună, cu misiunea de a aduce pe Pământ roci selenare. Este prima încercare de a colecta eşantioane de pe satelitul natural al Pământului după misiunile din anii ’70. (Link)

10. Văzute de pe cerul nopții, Jupiter și Saturn vor fi apropiate cum nu au mai fost de acum aproape 800 de ani, astfel că înainte de Crăciun se vor vedea precum o planetă dublă. Următoarea aliniere de acest tip se va produce în 2080 și apoi în anul 2400. Ambele planete pot fi văzute și cu ochiul liber, iar momentul de maximă apropiere va fi pe 21 decembrie. (Hotnews)

Fotografia serii – Un afiș dintr-un hypermarket Tesco londonez avertizează românii să nu fure produse. Iolanda Costide:

Ți-ar mai putea plăcea
Greva se suspendă, Ciucă și-a depus mandatul – Cronica serii
Iohannis: Ieșim din izolare pe 15 mai dar masca de protecție va fi obligatorie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău