Iran a anunțat că își va continua programul nuclear – Cronica Externă

Europa

1. Secretarul britanic pentru afaceri externe, Dominic Raab a declarat că Marea Britanie ar putea oferi celor trei sute de mii de oameni care dețin pașapoarte de naționalitate britanică în afara țării o soluție pentru obținerea cetățeniei britanice, dacă China nu va reveni asupra cursului actual privind noua lege de securitate națională din Hong Kong. (BBC)

2. Statele membre au exprimat ”îngrijorări serioase” cu privire la acțiunea Chinei în Hong Kong, dar au căzut de acord că sancțiunile împotriva Chinei nu vor rezolva problemele cu Beijing, a declarat Josep Borrell vineri, 29 mai, după o întâlnire video cu miniștrii de externe ai statelor membre. Statele membre au dificultăți în a găsi un răspuns comun adecvat față de China, care este din ce în ce mai agresivă pe plan global. (Euractiv)

SUA

3. Statele Unite au acuzat 28 de nord-coreeni și cinci cetățeni chinezi de spălare de bani, peste 2.5 miliarde dolari, pentru a sprijini programul nuclear al Coreeii de Nord, conform unei incriminări dezvăluită joi. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că acuzații au acționat ca agenți ai Băncii de Investiții Străine, și au stabilit o rețea de companii de fațadă și de sucursale de bănci clandestine pentru a acoperi plățile ilegale. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

4. Iran a anunțat că își va continua programul nuclear, în pofida sancțiunilor SUA. (AP)

Asia

5. China nu exclude un atac asupra Taiwan-ului, pentru a opri independența acestei țări, a declarat un înalt oficial al armatei, într-o rară și explicită amenințare cu violența. Acesta ar fi spus că armata ”va distruge orice comploturi separatiste sau acțiuni”. (Reuters)

Bonus: Forțele aeriene ale Japoniei au zburat deasupra Tokio pentru a-i saluta pe lucrătorii medicali care luptă cu pandemia coronavirus. (Reuters)

6. Coreea de Nord a acuzat SUA de tactici de defăimare vineri, după ce Washington-ul și-a reînnoit acuzațiile privind atacuri cibernetice venite dinspre Pyongyang. (Reuters)

Bonus : Șeful operațiunilor umanitare ale ONU a făcut un apel urgent pentru un ajutor financiar de 2.4 miliarde de dolari care să ajute milioane de oameni să facă față conflictului civil și pandemiei COVID-19 în Yemen. Situația din Yemen este critică, mai multe programe umanitare au fost reduse sau anulate în Yemen. (AP)

Africa

7. Algeria și-a rechemat ambasadorul din Franța, după ce televiziunea publică franceză a prezentat un documentar despre protestele anti-guvern. (Link)

America Latină

8. Guvernul argentinian a a lansat nouă ofertă deținătorilor de obligațiuni, inclusiv o perioadă mai scurtă de grație pentru plăți, după ce a respins o contrapropunere din partea a două grupuri de creditori. Argentina se află pentru a noua oară în istoria sa în faliment. (Link)

Global

9. Anthony Fauci, direcorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase al SUA a declarat pentru CNN miercuri, 27 mai, că în acest moment sunt în testări 10 vaccinuri anti COVID-19 și că Statele Unite ar putea avea un vaccin până la finalul anului 2020. Un raport lansat recent avertizează că oamenii care refuză să fie vaccinați pot pune în pericol succesul unui vaccin anti-COVID-19. (Link)

10. Arabia Saudită și statele membre ale Organizației Producătorilor de Petrol (OPEC) evaluează posibilitatea extinderii reducerii producției de petrol până la finalul acestui an, însă au nevoie de sprijinul Rusiei, țară membră a OPEC.  (Reuters)

Bonus: Speranța statelor vestice că integrarea Chinei în economia globală va duce inevitabil la răspândirea libertăților occidentale a fost anulată cu ultima acțiune a Chine de preluare a controlului asupra Hong Kong (analiză) (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
SUA a amenințat cu sancțiuni orice companie sau persoana care ajută la construirea conductei de gaz Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia – Cronica Externă
Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Europa l-a depășit pe din China – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău