Italia introduce protecția mediul în Constituției – Cronica de Mediu

1. Inginerii de la Universitatea din Delaware au demonstrat o nouă metodă de a capta eficient 99% din dioxidul de carbon din aer folosind un nou sistem electrochimic alimentat de hidrogen. Este un progres semnificativ pentru captarea dioxidului de carbon și ar putea aduce metodele de combustie ecologice mai aproape de realitate. (Scitechdaily.com)

2. Bateriile reciclate cu litiu-ion pot funcționa mai bine decât cele noi. Cercetătorii au descoperit că bateriile pe care le-au făcut cu noua lor tehnică de reciclare a catodului funcționează la fel de bine ca și cele cu un catod făcut de la zero. Mai mult, bateriile cu catod reciclat durează mai mult și se încarcă mai repede. (Scientificamerican.com)

3. Oamenii de știință europeni anunță o descoperire majoră în încercarea de a dezvolta fuziunea nucleară practică – procesul energetic care alimentează stelele. Laboratorul JET din Marea Britanie a reușit să extragă 59 de megajouli de energie în cinci secunde (11 megawați de putere) din două particule de hidrogen. Cantitatea este mai mult decât dublă față de ceea ce s-a obținut, în teste similare, în 1997. Dacă fuziunea nucleară poate fi recreată cu succes pe Pământ, aceasta oferă potențialul unor surse practic nelimitate de energie cu emisii scăzute de carbon și radiații scăzute. (BBC)

4. Românii au înmatriculat pentru prima dată mai multe modele noi electrificate (electrice + hibride) decât diesel la nivel de lună, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). În ianuarie 2022 au fost înmatriculate în România 9.248 de autoturisme, în creștere cu 56,3% față de ianuarie 2021. Dintre acestea, 6.306 unități au fost pe benzină, 1.286 de unități au fost diesel și 1.656 de unități au fost electrice + full hybrid. (Digi24)

5. Ghețarii care se topesc pe Pământ conțin mai puțină gheață decât credeau oamenii de știință. Cercetătorii au folosit date din satelit pentru a măsura cu mai multă precizie grosimea ghețarilor, aruncând o nouă lumină asupra modului în care rezervele globale de apă se schimbă pe măsură ce planeta se încălzește. Sondajul a cuprins 98% din zonele de pe Pământ care au fost acoperite de ghețari din 2017 până în 2018. A găsit variații mari în volumul de gheață și rezervoarele de apă dulce de care depind sute de milioane de oameni pentru apă potabilă, agricultură și generarea de electricitate.( Bloomberg.com)

6. Peste 100 de națiuni iau măsuri pentru a salva oceanele de daunele umane. Reprezentanți din peste 100 de țări s-au angajat să adopte măsuri menite să protejeze oceanul de daunele umane, inclusiv intensificarea luptei împotriva pescuitului ilegal, reducerea poluării cu plastic și o mai bună protecție a apelor internaționale. (Theguardian.com)

7. Italia introduce protecția mediul în Constituției. Politicienii și activiștii italieni au lăudat o nouă lege care include protecția mediului în constituție, dar au spus că trebuie luate măsuri pentru a se asigura că țara va beneficia de rezultate. (Reuters.com)

8. Cea mai mare centrală de cărbune din Australia se închide înainte de termen, deoarece, potrivit proprietarului său, energia pe cărbune pur și simplu nu poate concura cu sursele regenerabile. (FT.com)

9. Pierderi teritoriale:  1. Atafona, o localitate din Brazilia situată într-o zonă de litoral, la nord-est de Rio de Janeiro, dispare treptat sub apele oceanului care înaintează pe uscat, în medie, cu şase metri pe an, conform AFP. Peste 500 de gospodării s-au scufundat deja, pe o suprafaţă de doi kilometri de mal. (Adevarul.ro) 2.Waikiki (Hawaii), una dintre cele mai faimoase plaje din lume, sinonimă cu surfingul și vacanțe premium. Țărmul a fost mâncat de apele în creștere, apa oceanului lovește direct sub piscina infinită de la Sheraton Waikiki iar pe plaja, Outrigger Reef, lovește direct în peretele restaurantului Monkeypod Kitchen. (Politico.com)

10. Manualul de sustenabilitate a ajuns în școli. Respect pentru resursea ajuns din toamna trecută la 700 de elevi din V-VIII (în județele Cluj, Călărași, Ialomița, Prahova, Iași, Bihor), fie sub forma unui opțional, fie ca un cerc tematic dedicat climei, în funcție de cei nouă profesori implicați momentan, spune Cami Gui, fondatoarea Food Waste Combat. Creatorii manualului urmează să primească feedback de la profesori în perioada următoare, pentru a ști ce poate fi îmbunătățit.  Dacă ești la catedră de gimnaziu, poți cere și tu manualul și sprijin printr-un mail la respectpentruresurse@gmail.com

Poza ediției: Waikiki (Hawaii), 8 dec 2021. Plaja dispare. Chiar sub piscina infinită de la Sheraton Waikiki, un țărm în avans revendica o pasarelă și un set de scări de beton, care atârnă acum deasupra apei. (Politico.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Raportul IEA privind investițiile mondiale în energie arată o investiție record de $1400 miliarde în energie curată în 2022 – Cronica de Mediu
O „oscilație” în orbita lunii va provoca inundații record începând din 2030 – Cronica de Mediu