Recordurile de temperatură au dus deja la instalarea secetei în tot bazinul mediteraneean – Cronica de Mediu

1. Fenomene meteo extreme în SUA: Incendii în Texas și furtuni de zăpadă în California și Nevada. Un viscol masiv a lovit la început de martie mai multe regiuni din statele americane California şi Nevada, în vestul Statelor Unite ale Americii, în timp ce incendiile de vegetație din Texas au făcut ravagii. (Agerpres)

2. Oamenii de ştiinţă chinezi, împreună cu omologii lor internaţionali, au dezvoltat un nou tip de „frunză artificială”, o peliculă fotoactivă cu metal lichid. Aceasta valorifică energia solară pentru a produce hidrogen prin descompunerea directă a apei, deschizând calea pentru o producţie la scară largă a unor dispozitive ecologice. (Digi24)

3. Unele locuri din Europa au inregistrat cele mai mari temperaturi masurate in februarie.
În Austria, de exemplu, in orașul Wiener Neustadt a fost atât de cald încât temperaturile au depășit chiar și cele mai mari temperaturi înregistrate vreodata in martie. Anomaliile se extind în întreaga lume. Părți din Arctica, America de Nord și nord-vestul Africii au fost mai calde decât mediile în această perioadă a anului.(EU Climate Action )

4. Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună februarie înregistrată vreodată (+1,7 grade peste nivelurile preindustriale), fiind a noua la rând cu recorduri de temperaturi. Totodată, serviciul european Copernicus anunță că temperatura medie a apelor oceanice a depășit, în premieră, 21 de grade Celsius. (Reuters)

5. Europa nu e pregătită să facă față riscurilor climatice, care vor provoca pagube catastrofale, arată primul raport privind situația din UE. Potrivit specialiștilor, UE nu este pregătită să facă față efectelor schimbărilor climatice chiar dacă lumea reușește să mențină creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial, așa cum prevede Acordul de la Paris. Oamenii de știință spun că fiecare zecime de grad în plus va aduce mai multe inundații, secete care vor dura ani întregi și perioade toride, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană și guvernele statelor membre trebuie să accelereze rapid pregătirile pentru a proteja viețile oamenilor și mijloacele de subzistență. (Libertatea)

6. Emisiile de metan din sectorul energetic mondial au rămas aproape de un nivel record în 2023, în pofida angajamentelor de combatere a schimbărilor climatice. Emisiile de metan din activitățile umane, cum ar fi producția de petrol și gaze naturale, agricultura și depozitele de gunoi, sunt de scurtă durată în atmosferă, dar de multe ori mai puternice decât dioxidul de carbon ca gaz cu efect de seră. Ele au determinat aproximativ o treime din creșterea temperaturilor globale de la revoluția industrială. (Profit)

7. Shell şi-a revizuit în scădere obiectivul de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 şi a renunţat la un obiectiv ”riscant” pentru 2035, invocând aşteptările privind cererea puternică de gaze şi incertitudinea în tranziţia energetică, chiar dacă a confirmat un plan de reducere a emisiilor la zero net până în 2050. (News)

8. Recordurile de temperatură au dus deja la instalarea secetei în tot bazinul mediteraneean. Din Spania și până în România, Grecia și Turcia, lipsa precipitațiilor afectează agricultura, iar autoritățile au început să impună restricții la utilizarea apei. Din Magreb până în Italia, prin Algarve, în sudul Portugaliei, prin toată coasta de est a Spaniei, în extremul sud al Franței, în Sicilia, Sardinia, Malta și Creta s-a instalat seceta. Ultimele trei luni au făcut ca iarna trecută să fie cea mai caldă înregistrată vreodată, iar temperaturile în creștere se profilează ca un fenomen de durată. (Lemonde)

9. Nivelul oceanelor a crescut „semnificativ” între 2022 și 2023. Nivelul mediu global al oceanelor a crescut cu 0,76 centimetri între 2022 și 2023, un „salt semnificativ” în comparație cu alți ani, atât din cauza fenomenului El Niño, cât și a schimbărilor climatice, a anunțat joi NASA, citată de Le Figaro. Din 1993, nivelul mării a crescut în medie cu 9,4 cm, potrivit datelor bazate pe observații prin satelit. Principalul vinovat este reprezentat de schimbările climatice, care implică topirea gheții (calotele, ghețarii), dar și expansiunea oceanelor din cauza absorbției de căldură. Nivelul mării crește din ce în ce mai repede, mai mult decât dublu între 1993 (0,18 cm pe an) și prezent (0,42 cm). (G4media)

10. UE este „foarte departe” de obiectivul de a planta 3 miliarde de copaci până în 2030, recunoaște comisarul european pentru Mediu. Ca parte a „Green Deal-ului” european, executivul UE s-a angajat în 2020 să stimuleze plantarea de copaci, într-un efort de a crește rezervoarele de carbon ale blocului comunitar, de a lupta împotriva pierderii biodiversității și de a atenua impactul schimbărilor climatice. Potrivit unui instrument online creat de Comisie, până în prezent au fost plantați doar 14,9 milioane de copaci. Belgia este în fruntea listei, cu peste 5 milioane, urmată de Republica Cehă, cu aproximativ 3 milioane, și de Franța, cu puțin peste 2 milioane de copaci plantați. (Profit)

Ți-ar mai putea plăcea
O „oscilație” în orbita lunii va provoca inundații record începând din 2030 – Cronica de Mediu
România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale – Cronica de Mediu