Joe Biden a acuzat Departamentul Apărării al SUA de ”iresponsabilitate” – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană și China se apropie de încheierea unui acord de investiții, după ce Beijing s-a angajat să își asume noi angajamente privind drepturile lucrătorilor. Preocupările legate de drepturile omului și o reacție din partea SUA au blocat negocierile până la Crăciun (Politico).  Acordul, care a fost în negocieri din 2014, va elimina interdicțiile de investiții în China pentru companiile europene, într-o serie de sectoare, inclusiv manufacturile și serviciile comerciale. (FT)

Bonus: Un clopot de biserică, care datează din 1555 va fi returnat Poloniei, la 77 de ani după ce a fost furat de naziști în al Doilea Război Mondial. Credincioșii din Slawiecice, sudul Poloniei, au început să caute vechiul clopot al bisericii acum doi ani și au avut noroc să îl găsească în Münster, Germania. Naziștii au topit aproape 80.000 de clopote pentru a face arme și muniție. (BBC)

2. Serviciul federal al penitenciarelor din Rusia l-a notificat pe dizidentul Alexei Navalnîi să se întoarcă din Germania, unde se recuperează după ce a fost otrăvit cu un agent chimic al erei sovietice, pentru că violează termenii unei sentințe cu suspendarea executării închisorii. Navalnîi l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că ar fi ordonat otrăvirea sa, o acuzație pe care Kremlin o neagă. Sentința cu suspendarea executării ar putea fi comutată în pedeapsa cu executarea închisorii. (Link)

SUA

3. Președintele ales Joe Biden a acuzat Departamentul Apărării al SUA de ”iresponsabilitate”, pentru că a eșuat să ofere echipei sale informațiile de care are nevoie pentru tranziția puterii. Biden a spus că echipa sa a întâmpinat ”obstrucție de la leadership-ul politic”. Noul președinte ar trebui să preia mandatul pe data de 20 ianuarie. (BBC)

Orientul Mijlociu

4. Iran a început testele pe oameni pentru un vaccin coronavirus dezvoltat în țară. Vaccinul se bazează pe o metodă veche de injectare a unui virus slăbit sau mort pentru a declanșa un răspuns autoimun, o procedură opusă vaccinurilor dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, care folosesc tehnologie nouă, bazată pe genetică. (AP)

5. Grupurile militante din Fâșia Gaza au lansat rachete în mare, într-un exercițiu comun. Media israeliană a descris evenimentul ca fiind o desfășurare de forte organizată de Iran. (Reuters)

Asia

6. Președintele chinez Xi Jinping i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că legăturile dintre China și Rusia nu pot fi rupte de către altă țară și că Beijingul și Moscova trebuie să lucreze împreună pentru a ”rezista oricărei încercări de a suprima sau diviza cele două țări”. China dorește să își întărească relațiile internaționale înaintea inaugurării președintelui ales Joe Biden. (Link)

7. Președintele sud-coreean Moon Jae a încheiat un acord cu compania biotech Moderna pentru a furniza în Coreea de Sud doze de vaccin pentru douăzeci de milioane de oameni, în a doua parte din anul viitor. (Link)

Africa

8. Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a anunțat noi măsuri de restricții, din cauza unei reizbucniri a cazurilor de coronavirus declanșată de o tulpină nouă, mult mai transmisibilă, distinctă de o altă tulpină mai contagioasă, care a apărut în Marea Britanie. Măsurile includ interzicerea adunărilor și vânzările de alcool, carantină și obligativitatea măștilor. (Link)

9. Președintele Burkina Faso, Roch Marc Christian Kabore, a promis să facă din securitate o prioritate, la depunerea jurământului pentru al doilea mandat de cinci ani. Țara s-a confruntat cu o intensificare a violenței jihadiste în anii recenți. (Barrons)

 America Latină

10. Felix Vasquez, un activist de mediu din comunitatea indigenă Lenca, Honduras, a fost împușcat de bărbați mascați în fața familiei sale. Vasquez anunțase recent că va candida în alegerile parlamentare de anul viitor. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: Pandemia coronavirus ar putea arunca la limita subzistenței, prin înfometare cronică, peste 132 milioane de oameni – Cronica Externă
ONU: Libia devine ”un teren experimental pentru toate tipurile de noi sisteme de armament” – Cronica Externă
Un comentariu
 • Adu Ciutureanu
  dec. 30,2020 la 2020-12-30T10:24:32+02:000000003231202012

  AP: The treatment, dubbed Coviran, is a so-called inactivated vaccine, meaning it is made of a coronavirus that’s been weakened or killed by chemicals, similar to how polio immunizations are made. Leading Western vaccines, like the shot made by Pfizer and its German partner BioNTech, use newer, less-proven technology to target the coronavirus’ spike protein using RNA.

  Cronica.ro: Vaccinul se bazează pe o metodă veche de injectare a unui virus slăbit sau mort pentru a declanșa un răspuns autoimun, o procedură opusă vaccinurilor dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, care folosesc tehnologie nouă, bazată pe genetică.

  Traducerea alterează mult mesajul din textul original. AP zice că e aceeași metodă ca la polio, un vaccin care și-a dovedit eficiența și că noua tehnologie e mai puțin dovedită. În „traducere” zice că e o metodă veche (îmi transmite implicit mesajul că sunt niște înapoiați), „opusă” celei moderne. Nu văd cum poate fi opusă, e pur și simplu altceva, dar nu opus.

  În niciun caz nu țin cu Iranul și mă voi vaccina imediat ce voi avea ocazia, dar modul în care este prezentată știrea asta mi se pare total lipsit de profesionalism 🙁

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău