Sondaj Reuters/Ipsos: Joe Biden are 13 puncte avans în preferințele alegătorilor în fața lui Donald Trump – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Uniunea Europeană a exprimat ”îngrijorări grave” cu privire la sancțiunile decise de administrația președintelui Donald Trump împotriva Curții Penale Internaționale pentru investigarea unor posibile crime de război ale soldaților americani în Afganistan. Josep Borrell, șeful diplomației europene, a cerut Statelor Unite să își schimbe decizia. (Politico)

2. Parlamentul ungar a votat în favoarea terminării puterilor de urgență atribuite premierului Viktor Orban în timpul pandemiei de coronavirus, însă criticii spun că legislația va consolida autoritatea acestuia. (NYTimes)

3. Uniunea Europeană pare decisă să adreseze competiția neloială din China, SUA și alți jucători străini pe piața unică. Miercuri va fi dezvăluită o propunere pentru puteri sporite menite să descurajeze ajutoarele străine. Propunerea este una dintre cele mai agresive de până acum în privința reducerii influenței companiilor afiliate Chinei sau altor guverne asupra pieței unice europene. (Politico)

SUA

4. În ultimul sondaj Reuters/Ipsos, candidatul democrat Joe Biden conduce cu 13 puncte avans în preferințele alegătorilor împotriva lui Donald Trump. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Un grup de aproape cincizeci de experți în drepturile omului ai ONU au declarat că anexarea unor zone din West Bank de către Israel violează dreptul internațional și au solicitat altor țări să se opună acestui demers. (Reuters)

6. Turcia a trimis trupe în nordul Irak-ului într-o ofensivă împotriva rebelilor kurzi. Oficialii turci au declarat că operațiunea a fost lansată în urma unor hățuiri și tentative de atac asupra unor baze din Turcia inițiate de către kurzi. (AP)

Asia

7. Tensiunile dintre India și China, soldate cu uciderea a peste 20 de soldați indieni pe granița disputată cu China din munții Himalaya, a determinat un avertisment lansat miercuri de premierul Indiei Narendra Modi. Acesta a spus că ”India dorește pace, dar dacă este provocată India este capabilă să ofere un răspuns pe măsură”. Conflictul dintre soldații celor două țări, care s-au bătut cu bâte și pumni, este primul din ultimii patruzeci de ani. (NYTimes)

Bonus: „Tobele de război” se aud din ce în ce mai tare în Asia. (WashingtonPost)

Africa

8. Biroul procurorului din Nebraska, SUA a anunțat acuzația federală împotriva a șase cetățeni nigerieni, care ar fi pretins că sunt directorii unor companii sau interesați romantic în alte persoane pentru a li se transfera sume de bani, într-o schemă online care a fraudat mai mulți americani cu pagube de 6 milioane dolari. (Link)

9. NATO nu poate să practice o ”politică a struţului” faţă de acţiunile Turciei în Libia, împotriva kurzilor sau, recent, împotriva unei nave franceze sub comandamentul Alianţei Nord-Atlantice, a denunţat miercuri, sub protecţia anonimatului, un oficial de la Ministerul francez al Armatelor. (News.ro)

America Latină

10. Președintele Venezuelei Nicolas Maduro a revocat marți licența unuia dintre cele mai mari partide ale țării și a predat controlul asupra acestuia unui aliat pro-guvern, o măsură dintr-o serie menită să slăbească opoziția. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Singapore a extins măsurile parțiale de carantină cu încă patru săptămâni – Cronica Externă
Președintele Biden a anunțat că SUA va sancționa liderii loviturii militare din Myanmar

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău