Joe Biden a ales-o pe senatoarea Kamala Harris pentru funcţia de vicepreşedinte – Cronica dimineții

1. Democratul Joe Biden a ales-o pe senatoarea Kamala Harris pentru funcţia de vicepreşedinte dacă va câştiga alegerile din SUA. Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare şi prima femeie vicepreşedinte al SUA. În vârstă de 55 de ani, Kamala Harris a devenit în 2016 a doua femeie afro-americană aleasă în Senatul American. (News.ro)

2. Curtea de Conturi arată, într-un raport privind cheltuirea resurselor publice privind combaterea Covid-19, că la finele lunii iunie, în programul IMM Invest, fuseseră emise mai puțin de 1.500 de contracte de garantare. La aceeași dată, atât premierul Orban, cât și ministrul Finanțelor anunțau că peste 7.000 de firme au primit credite în program. (Profit.ro)

3. Nu se va mai măsura temperatura elevilor la intrarea la cursuri, din toamnă, a declarat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la dezbatertea despre începutul anului școlar organizată de Senat. Acesta a spus că termometrizarea este ineficientă în cazul copiilor și al elevilor care vor merge la școală. Garofil a mai anunțat că potrivit studiului de prevalență pentru COVID-19, făcut de Institutul național de Sănătate Publică, “2% din populație are anticorpi pentru această afecțiune, suntem foarte departe de procentul de 60-70% pentru imunizarea în masă”. (G4Media)

4. Pensiile de serviciu ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat 4,49 de miliarde de lei în primul semestru, cu 4,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019. Peste 155.000 de oameni au încasat pensie de serviciu în iunie 2020, în creştere cu aproape 4% faţă de nivelul lunii iunie 2019. (Economica)

5. Un lac de peste 850 de hectare din județul Constanța, aflat în Rezervația Biosferei Delta Dunării, a secat iar flora și fauna din zonă au fost afectate. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral susține că lacul Nuntași nu ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei în alte două lacuri și acesta. (Ziare)

Una din Cronica Externă: Liderul opoziției Svetlana Tikhanovskaya a fugit în Lituania, după alegerile prezidențiale controversate din Belarus. Președintele Alexandr Lukashenko a clamat victoria, în pofida acuzațiilor de fraudă. Proteste violente au izbucnit în mai multe orașe din țară. (Euronews)

6. Senatul a adoptat, ca prim for sesizat, un proiect de lege aflat în procedură de urgenţă care prevede ca fiecare elev din învăţământul obligatoriu de stat să primească 350 de lei anual pentru uniformă. Dacă este adoptată şi de Camera Deputaţilor şi ulterior promulgată de şeful statului, legea va intra în vigoare începând cu anul şcolar 2021 – 2022. (News.ro)

7. Adunările publice cu peste 5.000 de persoane sunt interzise în Franţa până la 30 octombrie, a anunţat premierul Jean Castex. Prelungirea acestei măsuri a fost decisă deoarece situaţia epidemiologică din Franţa s-a degradat, a spus Castex. (News.ro)

8. Pierderile Revolut s-au triplat anul trecut, comparativ cu 2018, ajungând la $131 milioane. Fintechul a ajuns la 10 milioane de clienți la finalul lui 2019, care aveau pe carduri aproape 2,2 miliarde lire sterline, echivalent. (Link)

9. Pentru al doilea an consecutiv , Dwayne “The Rock” Johnson a fost cel mai bine plătit actor american. Între iunie 2019 și iunie 2020, Johnson a încasat $87,5 milioane. (Variety)

10. Şahtior Doneţk s-a calificat în semifinalele UEFA Europe League, după ce a învins, cu scorul de 4-1, formaţia elveţiană FC Basel. În semifinale, Şahtior va evolua luni contra echipei Internazionale Milano. FC Sevilla, care a dispus de Wolverhampton, scor 1-0, va juca a doua semifinală, duminică, împotriva echipei Manchester United.

Fotografia dimineții: Joe Biden întrebând-o pe Kamala Harris dacă vrea să fie partenera sa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Statele Unite se împrumută la costuri mai mari decât China
Deficitul bugetar pe 2019 ne poziționează pe locul 5 în UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău