Joe Biden: Sper că oamenii se vor putea aduna în grupuri mici de Ziua Independenței, pe 4 iulie – Cronica Externă

Europa

1. Marea Britanie a înregistrat, în ianuarie, cea mai mare scădere lunară a schimburilor comerciale cu UE, din ultimele peste două decenii. Ianuarie a fost prima lună după acordul economic cu Uniunea Europeană post-Brexit. Exporturile către UE au scăzut cu aproape 41%, iar scăderea a coincis cu carantina coronavirus. (TheGuardian)

Bonus: Parlamentul European a aprobat o rezoluție care declară UE o ”zonă liberă LGBTIQ”. Decizia vine după ce localități din Polonia, un stat membru, au început să se auto-desemneze ”zone libere de ideologia LGBT”. (BBC)

SUA

2. Președintele SUA Joe Biden a oferit prima sa alocuțiune în prime-time, exact la un an după ce apariția coronavirus a fost declarată pandemie. Biden a anunțat noi eforturi de distribuire a vaccinurilor COVID-19 și a promis că toți adulții vor fi eligibili să primească vaccinul până pe 1 mai. Președintele și-a exprimat speranța că oamenii se vor putea aduna în grupuri mici de Ziua Independenței, pe 4 iulie. (Link)

Orientul Mijlociu

3. Consilierul pentru securitatea națională a SUA Jake Sullivan și consilierul pentru securitatea națională a Israelului Meir Ben-Shabbat au coordonat prima întâlnire a unui grup de securitate bilateral. Participanții au discutat despre Iran și alte teme regionale, a anunțat Casa Albă. (TimesOfIsrael)

Asia

4. Guvernul Malaeziei va implementa o ordonanță care îi pedepsește pe cei care distribuie informații false despre COVID-19 și un ordin de urgență legat de pandemie. Legea a fost impusă fără aprobare parlamentară, generând critici din partea opoziției, a grupurilor media și a avocaților. (Link)

5. Autoritatea de Telecomunicații a Pakistanului a ordonat furnizorilor de internet să blocheze TikTok, după ce o instanță a decis că platforma de distribuire video răspândește conținut obscen (Link). TikTok nu va mai fi accesibil în Pakistan, care a blocat temporar aplicația în octombrie, din cauza unor acuzații similare. (AlJazeera)

6. Coreea de Sud a anunțat că va suspenda schimburile militare cu Myanmar, va reduce exporturile de echipamente militare către țară și va regândi ajutorul de dezvoltare. Coreea de Sud a cerut în mod repetat armatei Myanmar să încheie represiunea asupra protestelor împotriva loviturii de stat. (Link)

Africa

7. Un incendiu la o fabrică de textile din Cairo a ucis cel puțin douăzeci de oameni și a rănit câteva zeci. Incidentul se află sub investigație. (Link)

8. Regele Goodwill Zwelithini, liderul națiunii Zulu din Africa de Sud, a murit după o lună de boală. Președintele Cyril Ramaphosa și-a exprimat condoleanțele și l-a numit pe Zwelithini, care a condus timp de 50 de ani, un ”monarh vizionar, foarte iubit”. (Link)

America Latină

9. Fondul Monetar Internațional a anunțat că se va întâlni cu ministrul economiei argentinian, Martin Guzman, pe 23 și 24 martie în Washington, DC. Pandemia a escaladat problemele economice existente, iar Argentina încearcă să amâne plățile pentru $44 miliarde, pe care le datorează FMI. (Link)

Global

10. Liderii Australiei, Indiei, Japoniei și Statele Unite, care formează așa-numita Quad, s-au întâlnit virtual vineri, pentru prima reuniune a liderilor grupului. Grupul au discutat o serie de teme, inclusiv reacțiile față de China, schimbările climatice, securitatea maritimă și pandemia. (AlJazeera)

Bonus: Țările nu ar trebui să înceteze folosirea vaccinului COVID-19 AstraZeneca, din cauza temerilor că va cauza cheaguri de sânge, întrucât nu există niciun indiciu că este adevărat, a declarat Organizația Mondială a Sănătății. Bulgaria, Danemarca și Norvegia sunt printre țările care au suspendat folosirea vaccinului. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Media din Cehia a identificat diplomat rus care a intrat în țară cu o geantă care conținea ricin – Cronica Externă
Un parlamentar ucrainean a încercat să obțină în mod ilegal un pașaport românesc – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău