Joe Biden: Statele Unite sunt „pregătite să ghideze lumea” – Cronica dimineții

1. Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întâlnire la Vila Lac 1 cu Ludovic Orban şi mai mulţi lideri ai PNL, conform unor surse liberale. La discuţii, şeful statului le-a vorbit liberalilor despre perspectiva unei guvernări alături de USR, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, cerându-le să nu-i mai atace. (News.ro)

2. Statele Unite sunt „pregătite să ghideze lumea”, a afirmat preşedintele ales american Joe Biden, prezentând echipa diplomatică şi de securitate naţională a viitoarei sale administraţii, marţi, la Wilmington. „Este o echipă care reflectă faptul că America s-a întors, pregătită să ghideze lumea şi nu să se retragă”, a afirmat el, semnalând schimbarea pe care o va face în politica americană la nivel internaţional. (News.ro)

3. Guvernul a lansat luni proiectul de realizare a magistralei de metrou la Cluj, valoarea proiectului fiind estimată la un miliard de euro, a anunţat ministrul Transporturilor Lucian Bode. Acesta este primul proiect de metrou din afara Bucureştiului. (Adevarul)

Una din Cronica de Business: Prosus, care controlează eMag în România, are $4,3 miliarde în cash pentru achiziții. Gigantul din domeniul e-commerce are o valoare de piață de €151 miliarde și a înregistrat o creștere de 28% a profitului în prima jumătate a anului. (Bloomberg)

4. Asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României, de la 1 decembrie, fără a mai condiționa acordarea acestor servicii doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract și medicul care a emis biletul de trimitere, a decis Guvernul printr-o hotărâre aprobată luni. (Profit.ro)

5. Plasma de la pacienții care s-au recuperat după ce au fost afectați de noul coronavirus are efecte minore pe pacienții bolnavi de Covid-19. Datele apar într-un studiu clinic din Argentina care relevă că folosirea plasmei pe pacienții cu pneumonie nu a îmbunătățit starea de sănătate a acestora și nici nu a redus riscul deceselor. (Reuters)

6. Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 24 noiembrie 2020, actul normativ prin care Poliția Locală poate să dispună ridicarea unui vechicul staționat pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public marcate în acest scop. (Ziare)

7. Franţa va începe să relaxeze carantina pentru Covid-19 începând cu weekendul viitor, astfel încât până la Crăciun magazinele, teatrele şi cinematografele vor fi redeschise, iar oamenii vor putea să îşi petreacă sărbătorile alături de restul familiei lor, a declarat marţi preşedintele Emmanuel Macron. (News.ro)

Una din Cronica Sportiva: Primul succes al echipei de handbal masculin Dinamo București, în grupele EHF European League, a fost obținut aseară, împotriva formaţiei franceze USAM Nimes Gard. Scorul final a fost 29-27 (14-15), iar cel mai bun marcator al dinamoviștilor a fost  Nicuşor Negru, cu 7 goluri. Dinamo ocupă locul 5 (din șase echipe) în clasamentul grupei B. (News.ro)

8. Indicele Dow Jones al bursei de la New York a urcat, în premieră, peste pragul de 30.000 de puncte în tranzacțiile de marți, pe fondul unui raliu susținut pe piețele de capital în ultimele săptămâni, alimentat de progresele în dezvoltarea unor vaccinuri potențiale împotriva Covid-19. (Profit.ro)

9. Austria se opune propunerii formulate de autoritățile italiene vizând închiderea pârtiilor de schi din întreaga Europă în perioada vacanțelor de sfârșit de an, în ideea de a opri răspândirea pandemiei de coronavirus. (Profit.ro)

10. Circa 40% dintre bulgari sunt de părere că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică creată pentru a reduce populaţia lumii, conform unui sondaj care şi-a propus să investigheze atitudinile faţă de teoriile conspiraţiei care înconjoară pandemia de Covid-19. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Curcanul salvat de președintele Trump cu ocazia sărbătorii de Thanksgiving:

Ți-ar mai putea plăcea
Populația a creditat statul român cu o sumă record: aproape 30 miliarde lei – Cronica dimineții
România s-a situat printre cele mai puțin afectate state membre UE în T2 2020 în ce privește concedierile temporare – Cronica dimineții