Joe Biden: Vladimir Putin este ”un criminal” – Cronica Externă

Europa

1. Comisia Europeană a ameninţat miercuri cu o înăsprire a condiţiilor exportului în afara Uniunii Europene a vaccinurilor împotriva covid-19 produse în UE, în cadrul mecanismului de control instituit la sfârşitul lui ianuarie, în contextul în care Cei 27 se confruntă cu întârzieri importante în livrările laboratoarelor farmaceutice. ”Noi exportăm numeroase vaccinuri către ţări care produc ele însele vaccin. Aceasta este o invitaţie ca ele să fie deschise” trimiterii de vaccin în UE, subliniază preşedinta CE. ”Suntem pregătiţi de toate opţiunile pentru a ne asigura că Europa îşi primeşte partea dreaptă”, a ameninţat von der Leyen. (News.ro)

2. Alegătorii olandezi s-au prezentat în masă la urne miercuri, în a treia şi ultima zi a alegerilor legislative, care ar urma să-i asigure o victorie şi al patrulea mandat premierului în exerciţiu Mark Rutte. (News.ro)

SUA

3. Preşedintele american Joe Biden declară că omologul său rus Vladimir Putin este ”un criminal” şi îl ameninţă că ”va suporta consecinţele”, într-un interviu difuzat miercuri de postul ABC News. Întrebat de jurnalistul ABC dacă el consideră că preşedintele Rusiei ”este un criminal”, Joe Biden este de acord şi răspunde ”da, aşa cred”. ”Veţi vedea în curând preţul pe care-l va plăti”, a ameninţat preşedintele Statelor Unite. Biden a mai declarat, pe tema amestecului în alegerile americane ale Moscovei – care potrivit unui nou raport al autorităţilor americane s-a repetat în 2020 – că Putin ”va suporta consecinţele”. (News.ro)

4. Preşedintele american Joe Biden consideră că o retragere a tuturor militarilor americani din Afganistan până la 1 mai, aşa cum prevede Acordul de la Doha încheiat de către Donald Trump cu talibanii în februarie 2020, este posibilă, dar ”dificilă”. (Digi24)

Rusia:

5. Preşedintele rus Vladimir Putin a ştiut şi probabil a coordonat un efort al Rusiei de manipulare a campaniei prezidenţiale americane din 2020, în favoarea fostului preşedinte Donald Trump, cu acuzaţii ”înşelătoare sau lipsite de fundament” împotriva contracandidatului acestuia, Joe Biden, afirmă un raport al Biroului Directorului pentru Informaţii Naţionale. Raportul de 15 pagini subliniază acuzaţiile că aliaţii lui Trump au făcut jocul Moscovei amplificînd afirmaţiile făcute împotriva lui Biden de persoane din Ucraina care au legături cu Rusia, înainte de alegerile din 3 noiembrie. (Hotnews)

Orientul Mijlociu:

6. Pentru prima dată în lume, oamenii de știință de la Institutul Weizmann din Israel au reușit să crească un embrion de șoarece în afara uterului. Implicațiile acestei realizări fără precedent ar putea fi enorme: de la creșterea embrionilor sintetici pentru implanturile de organe, până la crearea unui copil ai cărui părinți biologici sunt doi bărbați. (Haaretz)

7. Premierul britanic Boris Johnson a anunţat că Marea Britanie îşi va mări arsenalul nuclear cu 40%, pentru a-şi asigura securitatea în faţa unor noi pericole tehnologice. Informaţia a determinat Iranul să acuze Londra de ipocrizie, atunci când îşi exprimă îngrijorarea faţă de presupusele tentative ale Teheranului de a crea armament nuclear. (News.ro)

Africa:

8. Un tribunal egiptean a condamnat un proeminent activist pentru drepturile omului la 18 luni de închisoare pentru răspândirea de știri false și insultarea unui ofițer de poliție. Sanaa Seif a fost arestată în iunie anul trecut, fiind acuzată de procurori că „difuzează știri și zvonuri false” despre criza de sănătate a țării și răspândirea noului coronavirus în închisori. (AlJazeera)

Global

9. Utilizarea vaccinului împotriva covid-19 Johnson & Johnson este recomandată inclusiv în ţările în care circulă cele mai contagioase variante ale noului coronavirus, anunţă miercuri experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (News.ro)

10. O femeie vaccinată anti-Covid a născut un bebeluș cu anticorpi. Tânăra mamă este asistentă medicală la un spital din Florida și s-a imunizat pe când era însărcinată în 36 de săptămâni cu vaccinul produs de Moderna. Fetița este sănătoasă, iar medicii au descoperit în sângele bebelușului anticorpii împotriva coronavirusului. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Japonia a refuzat să participe într-o declarație comună a G7 care condamna acțiunile Chinei în Hong Kong – Cronica Externă
Japonia a ordonat piloților militari să raporteze orice apariție a unor OZN-uri – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău