Joe Biden vrea ca agențiile guvernamentale să cumpere produse americane – Cronica Externă

Europa

1. Miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit astăzi pentru a discuta o reacție la represiunea protestatarilor în Rusia din timpul weekendului, precum și arestarea cunoscutului dizident Alexei Navalnîi acum o săptămână. Unele țări, precum fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania, au cerut sancțiuni împotriva oficialilor ruși. (Link)

2. Președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa a câștigat un al doilea mandat de cinci ani în alegerile de ieri. Participarea la vot a fost estimată la recordul minim, având în vedere că alegerile au fost organizate în timpul unei carantine naționale și a creșterii cazurilor de COVID-19. (Euronews)

Bonus: Președintele francez Emmanuel Macron a spus sâmbătă, într-o declarație video, că va înăspri legile împotriva incestului și abuzului sexual asupra copiilor. Déjà termenul de prescripție pentru incest a crescut la 30 de ani, dar Macron a promis întâlniri de monitorizare pentru toți copiii din școala elementară și generală, precum și cu tratament psihologic finanțat de stat pentru victime. Decizia vine după o campanie online care a arătat sute de oameni care au avut experiențe traumatice din cauza incestului. (Euronews)

SUA

3. Președintele Joe Biden este așteptat să semneze astăzi un ordin executiv care va îngreuna achiziționarea produselor de import pentru agențiile federale și le va încuraja să crească cumpărarea produselor fabricate în SUA. (WSJ)

Orientul Mijlociu

4. La câteva luni după ce Israel și Emiratele Arabe Unite au anunțat normalizarea relațiilor dintre cele două țări, Israel a anunțat că va deschide o ambasadă în capitala Emiratelor, Abu Dhabi. Cabinetul Emiratelor Arabe Unite a aprobat stabilirea unei ambasade în Tel Aviv. (AlJazeera)

Asia

5. Avioane de război chineze au zburat prin Strâmtoarea Taiwan sâmbătă și duminică. Taiwan, pe care China îl consideră parte din teritoriul său, a declarat că a avertizat avioanele și a lansat avioane de monitorizare, în timp de Departamentul de Stat al SUA a solicitat Chinei să înceteze presiunile asupra Taiwan-ului. De asemenea, un portavion american a intrat în sudul Mării Chinei sâmbătă. (NYTimes)

6. Paza de coastă a Indoneziei a confiscat două petroliere, unul sub steag iranian, iar celălalt sub steag panamez, motivând că navele au fost implicate într-un presupus transfer ilegal de petrol în apele Indoneziei. (Reuters)

7. Armata Pakistanului a ucis cinci membri ai grupului Tehrik-e-Taliban din țară, inclusiv doi membri seniori ai unor facțiuni diferite ale grupului armat, în două operațiuni. (AlJazeera)

Africa

8. Aproximativ șapte mii de oameni au fost dislocați și cinci mii de case distruse de un ciclon care a lovit o regiune a Mozambicului, o țară déjà afectată de două alte cicloane în 2019. Lucrătorii umanitari se grăbesc să  ajute oamenii cu apă potabilă, pentru a evita holera, care a izbucnit după unul dintre cicloanele din 2019. (Link)

America Latină

9. Mii de protestatari, din peste zece orașe braziliene, au cerut acuzarea președintelui Jair Bolsonaro pentru modul în care a tratat pandemia COVID-19. Analiștii cred că punerea sa sub acuzare este puțin posibilă. (Link)

Global

10. Un studiu comandat de Camera Internațională de Comerț arată că dacă națiunile înstărite vor putea să își vaccineze majoritatea cetățenilor până la jumătatea acestui an, iar națiunile sărace sunt în mare parte în imposibilitatea de a vaccina, economia globală va suferi pierderi care vor depăși $9 trilioane. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Alexei Navalnîi: Otrăvirea mea arată că Vladimir Putin se află sub presiune, din cauza protestelor din Belarus – Cronica Externă
China refuză să accepte ștergerea unor debite la împrumuturile preferențiale prin EximBank ale țărilor aflate în tranziție – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău