Kathleen Ann Kavalec a fost nominalizată de preşedintele american Joe Biden pentru funcţia de ambasador în România – Cronica dimineții

1. Kathleen Ann Kavalec, diplomat de carieră care a supravegheat programe majore de asistenţă ale SUA în străinătate şi care în prezent este şeful Misiunii OSCE în Bosnia şi Herţegovina, a fost nominalizată de preşedintele american Joe Biden pentru funcţia de ambasador în România. (News.ro)

2. Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor și în luna mai, pentru a doua lună consecutivă, după ce în luna martie a atins un maxim istoric. Prețurile la cereale și carne au continuat însă să crească, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. (Profit.ro)

3. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că ţara sa nu urmăreşte să adere la Uniunea Europeană pe „scurtătură”. „Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs”. (G4Media)

4. Preşedintele american Joe Biden a declarat că decizia dacă ar trebui sau nu să cedeze teritorii pentru a obţine pacea şi a pune astfel capăt invaziei ruse este a Ucrainei. „Încă de la început am spus, şi nu toată lumea a fost de acord cu mine, că nimic nu va fi decis despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor”, a spus liderul SUA. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: ”Tricolorii”  vor întâlni sâmbătă, de la ora 21:45, în direct pe Prima TV, reprezentativa Muntenegrului, în primul meci al ediției din acest an a Ligii Națiunilor. Confruntarea face parte din Grupa 3 a Diviziei B, din cadrul competiției.

5. Aproximativ 14 milioane de ucraineni, majoritatea femei şi copii, au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, a declarat vineri coordonatorul de criză al Naţiunilor Unite pentru Ucraina, Amin Awad. (News.ro)

6. Primul referendum organizat vreodată în România pentru demiterea unui primar va avea loc duminică, 19 iunie 2022, în comuna Dumbrăvița din județul Brașov. Filiala USR din localitate a inițiat acest referendum, adunând peste 1.100 de semnături ale cetățenilor. (Hotnews)

7. Aproape jumătate dintre germani nu-și mai permit același stil de viață din cauza inflației în creștere, relevă datele unui sondaj realizat de postul național de televiziune ARD. 47% dintre respondenți au declarat că și-au tăiat din cheltuieli. În rândul celor cu venituri mici, procentul care au redus costurile crește la peste 75%. (Bloomberg)

8. Inflația din Turcia a ajuns la 73,5% în Mai, în ritm anual. Este cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 23 de ani. Prețurile la alimente au crescut cu 91,6% comparativ cu cele din Mai 2021. (CNBC)

Din Cronica de Divertisment: Disney a publicat primul teaser-trailer pentru noul serial “Andor” din universul Star Wars, în care actorul Diego Luna va interpreta rolul lui Cassian Andor din filmul “Rogue One: A Star Wars Story”. Noul serial va avea premiera pe platforma Disney+ în 31 august. De asemenea, Disney a confirmat că al treilea sezon al serialului “The Mandalorian” din același univers va putea fi urmărit din februarie 2023.

9. Rețeaua electrică din centrul Statelor Unite ar putea fi forțată să impună întreruperi alternative în unele dintre cele mai fierbinți zile ale verii din cauza cererii în creștere și a închiderii unor centrale electrice, au declarat vineri oficialii federali din domeniul energiei. (Reuters)

10. În Rusia, la televiziunea de stat Rossiya-1 de la Moscova, un profesor universitar și academician rus a avertizat că Germania și Japonia s-ar putea pregăti de un atac împotriva Rusiei, cu sprijinul americanilor. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Cinci militari au leșinat în timpul ceremoniilor care marchează 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta. Kirsty O’Connor/WPA Pool/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut, ieri, sub 20.000 – Cronica dimineții
România va continua vaccinarea cu AstraZeneca – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău