Klaus Iohannis: România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID în primul trimestru al lui 2021 – Cronica dimineții

Dintr-o eroare ați primit în această dimineață Cronică Sportivă pe email. Ne cerem scuze.

Cursa pentru președinția SUA e prea strânsă la momentul publicării acestei Cronici si este foarte posibil să nu știm azi cine a câștigat alegerile și va fi președintele Statelor Unite pentru următorii 4 ani. Biden conduce la numărul de electori, iar Trump la votul popular.

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după întâlnirea cu mai mulţi specialişti din sănătate pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, că autorităţile se aşteaptă ca vaccinul anti-COVID să ajungă în România în primul trimestru al lui 2021, afirmând că România va primi peste 10 milioane de doze într-o primă etapă. (News.ro)

2. În premieră, anul viitor salariile publice (12,2%) și pensiile (15,2%) vor însuma 27,5% din PIB, depășind veniturile fiscale care sunt estimate a fi 26,7% din PIB. (Cursdeguvernare)

Una din Cronica de Business: Bursa din Shanghai a suspendat oferta publică iniţială a Ant Group, din cauza incapacităţii grupului de a îndeplini noile condiţii stabilite de autorităţile de reglementare. În urma deciziei Bursei din Shanghai, Ant a decis să oprească şi listarea la Hong Kong. (Hotnews.ro)

3. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în ceea ce priveşte carantina unei localităţi, în acest moment se merge pe criteriul de şase infectări la o mie de locuitori, conform ordinului emis de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. (News.ro)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat aseară că în momentul acesta autorităţile nu iau în calcul amânarea alegerilor şi experţii nu cred că se impune amânarea alegerilor, argumentând că ieri au avut loc alegeri în SUA, o ţară mult mai greu lovită de pandemie. (News.ro)

5. Bursa americană a încheiat ședința cu una dintre cele mai bune evoluții consemnate până acum în ziua alegerilor. Saltul bursier este depășit doar de cel înregistrat la alegerile din 2008. Dow Jones Industrial Average a închis ședința cu o creștere de 2,06%, iar S&P 500 a urcat cu 1,78%. (Profit.ro)

Promo: AdvertisementVrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

6. Conform exit poll-urilor, Partidul Democrat își păstrează controlul în Camera Reprezentanților din Congresul american, după alegerile din această noapte. (CNBC)

7. Pentru a cincea zi consecutivă, statul australian Victoria, cel mai afectat de pandemie, nu a raportat nici un nou caz de infectare cu noul coronavirus. (Reuters)

8. Sarah McBride, o apărătoare a drepturilor comunității LGBTQ, a devenit prima femeie transgender aleasă senator în statul american Delaware. (Variety)

Una din Cronica Sportivă: Voxan Wattman este cea mai rapidă motocicletă electrică din lume, după ce fostul campion mondial Max Biaggi a stabilit 11 noi recorduri mondiale pe aeroportul din Châteauroux, Franța, inclusiv un nou record mondial la viteză, respectiv 408 km/h. (Link)

9. Retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul de la Paris vizând combaterea schimbărilor climatice devine efectivă azi, a doua zi după alegerile prezidenţiale. (Link)

10. Guvernul belgian a decis ca librăriile să rămână deschise spre bucuria cititorilor. „Cultura are de jucat un rol enorm”, a spus vicepremierul Georges Gilkinet. Belgia, care a înăsprit restricțiile pentru șase săptămâni, păstrează librăriile deschise, considerând cartea printre „bunurile esențiale”: la Bruxelles, librarii și cititorii au spus că recursul către literatură este indispensabil în fața „angoasei” generate de pandemie. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Cum arată rezultatele alegerilor din SUA, la momentul publicării acestei cronici. Grafic din New York Times:

Ți-ar mai putea plăcea
România alocă aproximativ 2% din PIB cheltuielilor pentru dobânzi la datoria publică – Cronica dimineții
Gheorghiţă: Estimăm că există în jur de 6 milioane de persoane la nivel naţional care au un anumit grad de imunitate după ce s-au vaccinat sau au trecut prin boală – Cronica dimineții