La ordinul guvernului, furnizorii de internet din Turcia întocmesc rapoarte orare detaliate cu activitatea online a persoanelor – Cronica de Tehnologie

1. La ordinul guvernului, furnizorii de internet din Turcia întocmesc rapoarte orare detaliate cu activitatea online a persoanelor. Printre altele, sunt notate ora și durata vizitării unui anumit site, IP-ul de pe care a fost accesat și numele complet al utilizatorului. (Medyascope / Zeynep Şentek)

2. Facebook anunță două schimbări majore. Pe de o parte, scade ponderea postărilor de la prieteni și crește cea a conținutului viral, venit inclusiv din afara „bulei”. Această abordare va fi folosită în feed-ul principal, care se va numi Home. Alternativ, apare o nouă secțiune, numită Feeds. Aici vor exista mai multe tab-uri, unde vor fi afișate postările de la prieteni, pagini și grupuri urmărite. (News.ro)

3. Amazon cumpără One Medical cu $3.9 miliarde cash. One Medical oferă servicii de medicină primară – digitale, virtuale și în persoană – atât direct pacienților, cât și sub forma pachetelor de sănătate pentru companii, având peste 8.000 de clienții B2B2C. (TechCrunch)

4. Un software care folosește inteligența artificială pentru a crea proteine a fost dezvoltat de oamenii de știință. Cu ajutorul mai multor rețele neuronale antrenate pe baza informațiilor publice din Protein Data Bank, programul ar putea fi folosit pentru a descoperi medicamente și vaccinuri noi, dar și pentru a crea instrumente care să fie folosite împotriva poluării. (MedicalXpress)

5. Deși marketat ca un mid-range, Pixel 6a ($450) oferă performanță de flagship, grație chipset-ului Tensor. De asemenea, autonomia și camera foto se numără printre atuurile sale. Punctele slabe, mai puțin importante, sunt ecranul cu 60Hz rată de refresh și senzorul de amprente care nu este foarte rapid. (The Verge, review)

6. SUA derulează o investigație, secretă până acum, care vizează Huawei. Oficialii americani se tem că echipamentele de rețelistică ale companiei chineze ar putea intercepta comunicațiile militare și le-ar putea furniza guvernului chinez. (Reuters)

7. Samsung spune că a vândut anul trecut aproape 10 milioane de telefoane pliabile, 70% din vânzări fiind reprezentate de modelul Flip3. Analiștii, pe de altă parte, cred că Samsung umflă cifrele, întreaga piață de smartphone-uri pliabile neavând peste 8 milioane de unități. Producătorul coreean urmează să prezinte noi versiuni de Galaxy Fold și Galaxy Flip pe 10 august. (Profit.ro)

8. Warner Music Group adoptă modelul de plată al artiștilor licențiat de SoundCloud, devenind primul mare studio care face asta. Spre deosebire de modelul folosit de Spotify și alții, care plătesc în funcție de procentul avut din totalul stream-urilor (avantajând marii artiști), modelul SoundCloud realizează plata în funcție de audițiile efective. (Digital Music News)

9. Google și Meta limitează drepturile grupurilor pro-avort din multe țări, iar în SUA există teama că se va întâmpla la fel după pierderea dreptului federal la avort. Meta deja blochează postările legate de pastile pentru avort, iar Google nu mai acceptă reclame legate de avort. (Protocol)

10. TikTok a devenit sursa de știri cu cea mai rapidă creștere în rândul adulților din Marea Britanie. Platforma chineză are acum o cotă de 7%, după ce era la 1% în 2020. Facebook este platforma care domină aici zona știrilor cu o cotă de 32%. (The Guardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Veniturile Microsoft au crescut în ultimul trimestru cu 18%, in ritm anual, fiind de $62 de miliarde – Cronica de Tehnologie
Nepalul va interzice TikTok pentru că afectează „armonia socială” – Cronica de Tehnologie