László Tőkés i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc – Cronica dimineții

1. Aproape 60 de grade Celsius aratau termometrele la sol, sâmbătă, la ora 17:00, în localitatea Călărași din județul Dolj, după ce la prânz fuseseră înregistrate 70 de grade la sol. Experimentul a fost făcut chiar de primarul comunei, Sorin Sandu, care a descris o situație apocaliptică pentru agricultura din zonă. (Digi24)

2. László Tőkés i-a cerut premierului ungur Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad. (News.ro)

3. La mai puţin de 24 de ore de la semnarea acordului din Turcia, pentru permiterea exportului de cereale prin Marea Neagră, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra portului din Odesa (WSJ). Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar. (Digi24)

4. Biroul de Investigații de Stat a raportat sâmbătă că Volodimir Sivkovici, fostul secretar adjunct al Consiliului Ucrainean de Securitate, este suspectat că lucrează pentru serviciile ruse de informații și conduce o rețea de agenți din Ucraina care spiona pentru Rusia. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Astronomii propun lansarea unei misiuni care să orbiteze în jurul Soarelui cu scopul de a analiza mai bine nucleului astrului. Mai exact, misiunea ar avea scopul de a studia neutrini, particule subatomice rezultate în urma reacțiilor dintre hidrogen și heliu. Aceste particule au masa apropiată de zero și nu interacționează cu materia. (Universe Today)

5. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat, sâmbătă, cel mai înalt nivel de alertă pentru a încerca să oprească răspândirea variolei maimuţei care a afectat aproape 17.000 de persoane în 74 de ţări. (News.ro)

6. Mare parte din medicamentele dezvoltate împotriva bolii Alzheimer din ultimii 20 de ani ar putea fi fraude medicale, relevă un studiu. 99% dintre aceste medicamente au eșuat în testele clinice realizate pe oameni. Doar anul trecut s-au investit $1,6 miliarde în cercetarea unor medicamente care să trateze Alzheimerul. (Link)

7. Aflat la tabăra de vară de la Băile Tușnad, premierul ungur Viktor Orban a făcut câteva remarci la adresa Occidentului, spunând că Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie. De asemenea, Orban a spus că dacă Trump era președinte al Statelor Unite nu ar fi fost război în Ucraina. (Digi24)

8. Votanții britanici cred, conform unui sondaj, ca fost ministru de finanțe Rishi Sunak ar fi un premier mai bun decât Liz Truss, actualul ministru de Externe. Cei doi sunt ultimii rămași în cursa pentru șefia partidului Conservator. Cine va câștiga va deveni premierul Regatului Unit. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Belgianul Van Aert a sosit primul în penultima etapă a Turului Franţei, contracronometrul individual de la Rocamadour, în timp ce coechipierul său, Jonas Vingegaard, a venit al doilea şi va câştiga pentru prima oară Turul Franţei. News.ro

9. Un tribunal chinez a respins cererea unei femei necăsătorite care solicita dreptul de a-și îngheța ovocitele. Teresa Xu a dat în judecată, în 2019, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie din Beijing, după ce i-a fost refuzată procedura, motivația fiind că aceasta este disponibilă doar femeilor căsătorite cu probleme de fertilitate. Instanța a constatat că spitalul nu i-a încălcat drepturile. (BBC)

10. Fostul lider PSD Liviu Dragnea, iubita lui de la acea vreme, Irina Tănase, și o prietenă a acesteia din școala generală ar fi plecat spre Maldive, via Sofia, în ianuarie 2019, cu o aeronavă privată plătită din subvenția primită de PSD de la stat. Acuzația apare în dosarul cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de fostul trezorier PSD Mircea Drăghici cu procurorii DNA. (G4Media)

Fotografia dimineții – Un barbat a fost escortat in afara universitatii de Vară „Tusvanyos”, la Baile Tusnad, in Harghita, unde a fost prezent și premierul ungur Viktor Orban, dupa ce a afisat un banner cu textul „Ceva este etern: Transilvania, pamant romanesc!”. Inquam Photos / Laszlo Beliczay:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Microsoft depășește Amazon și redevine a doua cea mai valoroasă companie din lume
Cronica diminetii – primul inculpat achitat din cauza protocolului Parchet-SRI

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău