Letonia devine prima țară UE care permite angajatorilor să-și concedieze angajații nevaccinați – Cronica dimineții

1. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în prezent „se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii”, pentru ca aceasta să funcționeze cu prezenta fizică începând de luni, 8 noiembrie, după vacanța forțată. Ministrul a precizat că 54% din scoli și grădinițe aveau vineri, 29 octombrie, peste 60% rata de vaccinare a angajaților. Toate școlile au trebuit să afișeze, începând de luni, rata de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților. (Hotnews)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că primele 9 milioane de teste rapide pe bază de salivă vor ajunge în şcoli în perioada 21 – 25 noiembrie. În total, autorităţile au acorduri cadru pentru cumpărarea a 70 de milioane de teste necesare până la finalul anului şcolar. Elevii şi angajaţii vor fi testaţi de două ori pe săptămână. (News.ro)

3. Facturile la gaze achitate în medie de bucureșteni s-au dublat în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, aceasta fiind cea mai mare creștere procentuală de prețuri înregistrată în capitalele statelor membre ale Uniunii Europene. (Profit.ro)

4. Pesediștii au propus un proiect pe șapte ani la negocierile cu liberalii și au avansat un singur nume de ministru în timpul negocierilor de joi după amiaza: Leonard Badea la ministerul de finanțe. Badea este viceguvernator BNR, membru al Consiliului de administraţie. Pesediștii le-ar fi transmis liberalilor că, dacă propunerea lor de premier nu va fi Nicolae Ciucă, ar accepta și un premier tehnocrat. Senatul ar urma să fie condus de liberali (Alina Gorghiu sau Florin Cîțu), iar șefia Camerei Deputaților ar urma să revină PSD. (G4Media)

5. Vicepreşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat, joi seară, că oamenii au înţeles că premierul a fost cel care a decis să desfiinţeze coaliţia de guvernare. El a adăugat că USR nu mai putea rămâne în această coaliţie, iar dacă ar fi rămas ar fi fost nişte ”paiaţe”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Robert Glinţă s-a calificat, joi, în finala probei de 100 metri spate din cadrul Campionatelor Europene de nataţie în bazin scurt de la Kazan. News.ro

6. Perioada dobânzilor mici s-a terminat pentru Ministerul Finanțelor înainte ca acest lucru să fie proclamat oficial și de banca centrală. Obligațiunile scadente în octombrie 2034 au fost adjudecate în piață la cel mai ridicat randament de când au fost lansate în circulație, depășind nivelul maxim anterior de la finele lui 2019. Randamentul mediu a ajuns la 5,12%, față de 4,34% la un împrumut din septembrie și 3,27% la începutul anului. Cel mai ridicat randament pe această emisiune fusese atins în decembrie 2019, la 5,07%. (Profit.ro)

7. Letonia devine prima țară UE care permite angajatorilor să-și concedieze angajații nevaccinați. Parlamentul a adoptat o decizie prin care li se permite angajatorilor din această țară să îi concedieze sau să îi transfere pe un regim de muncă la distanță pe angajații lor care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului. Letonia are o rată de infectare, raportată la 100.000 de locuitori, mai mare decât a României. 61% dintre adulți sunt vaccinați cu schema completă. (Reuters)

8. Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima dată că a cumpărat programul spion Pegasus, care conform mass-media internaţionale a fost folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni din opoziţie, activişti sau jurnalişti. Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul”, a declarat în faţa presei Lajos Kósa, preşedintele Comisiei de Apărare şi Securitate din parlamentul ungar. Politicianul ungar a mai susţinut că operaţiunea a fost una legitimă, dar a refuzat să ofere informaţii despre modul în care a fost folosit programul spion sau despre persoanele vizate de operaţiunile de supraveghere cu acest software. (Economica)

9. Mai multe antiperspirante și deodorante, unele care se comercializează și în România, conțin niveluri ridicate de benzen cancerigen și ar trebui scoase de la vânzare, a anunțat un laborator de testare independent într-o petiție depusă la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. (Bloomberg)

10. Premierul britanic Boris Johnson a admis că a beneficiat de o vacanță gratuită într-o vilă din Marbella, Spania, oferită de un fost parlamentar care lucrează acum în guvern. Nu au fost oferite detalii despre valoarea vacanței, dar o vilă similară se închiriază cu 25000 lire pe săptămână. Johnson a refuzat inițial să comenteze subiectul. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Vila din Marbella în care Boris Johnson și-a petrecut vacanța. Tramores:

Ți-ar mai putea plăcea
Metroul nu circulă în această dimineață din cauza unui protest spontan al si dicaliștilor – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: Din toamnă clasele de elevi nu vor mai avea peste 30 de copii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău