Liderii europeni susțin propunerea unui certificat de vaccin pentru a facilita călătoriile – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană a avut o reuniune cu privire la chestiuni ridicate de pandemie, în timpul căreia liderii s-au alăturat ideii de creare a unui certificat de vaccin pentru a facilita călătoriile și a ușura problemele la graniță (Politico). Separat, producătorul de vaccin COVID-19 AstraZeneca a admis că nu își va atinge obiectivele de livrare a vaccinurilor către UE în acest semestru. (DW)

Bonus: Dizidentul rus Alexei Navalnîi a fost trimis de Kremlin într-o colonie penală pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea. Transferul său a fost confirmat vineri de șeful Serviciului Penal Rus, Alexander Kalashnikov, care nu a specificat în ce colonie a fost trimis Navalnîi. ”Garantez că nu este nicio amenințare asupra vieții sau sănătății sale. El va fi deținut în condiții absolut normale.” a declarat Kalashnikov pentru media rusă. (BBC)

Bonus: Parlamentul olandez a adoptat o moțiune care spune că minoritatea etnică Uigură a îndurat genocid în China, dar nu a blamat explicit China. Olanda urmează Statelor Unite și Canadei în folosirea calificării de genocid, pe care China o respinge. (Reuters)

SUA

2. SUA a anunțat că a lansat lovituri aeriene în estul Siriei, în primul său atac militar de când președintele Joe Biden a preluat funcția. Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a numit ofensiva un răspuns ”proporțional” la recentele atacuri și amenințări curente împotriva coaliției conduse de SUA în Irak (WashingtonPost). El a spus că atacurile aeriene au distrus facilități folosite de militanții sprijiniți de Iran. Media de stat iraniană a raportat că au murit șaptesprezece ”luptători de rezistență”, în timp ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a estimat pierderile de vieți la douăzeci și două. (AlJazeera)

3. Douăzeci și șapte de migranți, care locuiau într-o tabără din orașul de graniță mexican Matamoros, au fost admiși în SUA, unde vor aștepta să afle dacă vor primi azil. Aceștia sunt primii migranți din tabără cărora li s-a permis accesul în SUA, sub noua politică de admitere a celor forțați anterior să stea în Mexic, în timp ce solicitările lor de azil în SUA sunt în curs. (Reuters)

Orientul Mijlociu

4. Într-un apel telefonic cu regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud, președintele Biden a exprimat angajamentele SUA pentru drepturile omului și ajutor pentru apărarea Arabiei Saudite de forțe sprijinite de Iran, a anunțat Casa Albă. Washington va emite curând un raport cu privire la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi care este așteptat să îl implice pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. (WSJ)

Asia

5. Ministrul de externe chinez Wang Yi și ministrul afacerilor externe indian S Jaishankar au avut prima conversație din ultimele cinci luni, în contextul în care țările lor doresc să rezolve conflictul de pe graniță (Link). Ei au agreat să creeze un hotline pentru dialogurile viitoare, a anunțat ministrul de externe al Indiei. (Link)

6. Președintele Xi Jinping a anunțat că China a eliminat sărăcia extremă, o prioritate a administrației sale. Banca Mondială a recunoscut anterior China ca lider mondial în reducerea sărăciei extreme. (Link)

7. Banca Mondială a înghețat anumite plăți către Myanmar, iar Marea Britanie a sancționat încă șase membri ai juntei militare (Link). Președintele electoral al armatei a anunțat că rezultatele alegerilor din noiembrie sunt invalide, iar poliția a tras focuri de armă în timpul unui protest. (AlJazeera)

Bonus: Sri Lanka a revocat un ordin din aprilie, prin care se cerea arderea corpurilor persoanelor decedate de COVID-19. Politica a atras critici internaționale, în mod particular din partea musulmanilor, întrucât Islamul interzice incinerarea umana. (Link)

Africa

8. Sute de fete au dispărut fără urmă în Nigeria, după un atac asupra unei școli din statul Zamfara. Bandele criminale răpesc în mod constant studenți pentru răscumpărări (Barrons). Președintele țării, Muhammadu Buhari, a respins idea amnistiei pentru astfel de grupuri. (Link)

9. Un raport al grupului Amnesty International arată că forțele etiopiene și eritreene au comis crime de război și posibil crime împotriva umanității în timpul conflictului din regiunea Tigray. Un ministru eritreean, care nu a văzut raportul a respins acuzațiile ca ”ridicole”. (WashingtonPost)

America Latină

10. Un lider notoriu al unei bande criminale și alți deținuți au evadat dintr-o închisoare în capitala Haiti, Port-au-Prince, într-un incident care a lăsat opt oameni morți, inclusiv un ofițer de poliție (Link). Zeci de deținuți au fost recapturați. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei – Cronica Externa
Premierul moldovean pro-rus Ion Chicu a demisionat – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău