Junta militară din Myanmar a blocat accesul la Facebook – Cronica Externă

Europa

1. Într-o declarație pentru Politico, comisarul european pentru digitalizare Margrethe Vestager a spus că Facebook și Twitter au avut dreptate să-l blocheze pe fostul președinte american Donald Trump de pe platformele lor globale, după revoltele din Capitol Hill. (Politico)

Bonus: Un război cu privire la media a izbucnit între Marea Britanie și China, Beijingul acuzând că va lua măsuri nespecificate împotriva BBC, după ce Marea Britanie a revocat licența televiziunii de stat a Chinei CGTN. Evenimentul marchează o escaladare dramatică a unei relații deja tensionate, cauzată de tehnologia de telecomunicații 5G, abuzurile de drepturile omului din Hong Kong și împotriva majorității musulmane din regiunea Xinjiang de către China. (Politico)

SUA

2. Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților Kevin McCarthy a criticat-o pe reprezentanta Marjorie Taylor Greene pentru expunerea teoriilor conspiraționiste și susținerea violențelor împotriva democraților. Democrații din Cameră sunt așteptați să revoce astăzi obligațiile lui Greene în comisie. Separat, republicanii din Cameră au votat împotriva revocării rolului de lider pentru Liz Cheney, din cauza sprijinului ei pentru acuzarea lui Trump. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

3. Directorul pentru Orientul Mijlociu al Fondului Monetar Internațional a declarat pentru Financial Times că țările arabe s-ar putea confrunta cu încă un ”deceniu ratat”, dacă nu implementează reforme și nu fac investiții pentru a adresa probleme economice vechi, pe care pandemia le-a exacerbat. (FT)

4. Curtea Internațională de Justiție a hotărât că are jurisdicția să audieze un dosar deschis de Iran în 2018, în care acuză Statele Unite de violarea Tratatului de Prietenie din 1955 dintre țări, prin impunerea sancțiunilor. (Link)

Asia

5. În prima convorbire telefonică de la inaugurarea președintelui SUA, Joe Biden și Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud au agreat să lucreze împreună pentru a contracara Coreea de Nord, printre alte teme. Seoul a declarat că țările vor dezvolta o strategie ”cuprinzătoare” asupra Pyongyang, având în vedere denuclearizarea Peninsulei Coreene și obținerea unei păci regionale pe termen lung. (Link)

6. Fostul premier al Japoniei, Yoshiro Mori, și-a cerut scuze pentru că a făcut comentarii sexiste, dar nu a cedat presiunii publice de a părăsi șefia comisiei de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. (Link)

7. Guvernul indian a amenințat Twitter cu penalități legale, dacă platforma de social media nu resuspendă conturile care postează conținut legat de protestele în desfășurare privind legile agriculturii (FT). Twitter a blocat și ulterior a deblocat astfel de conturi, în cursul acestei săptămâni. Între timp, Washington a cerut guvernului și protestatarilor să rezolve disputa prin ”dialog”. (Link)

8. Citând nevoia de a asigura stabilitatea, junta militară din Myanmar a blocat accesul la Facebook până pe 7 februarie. Națiunile Unite intenționează să preseze Myanmar astfel încât lovitura de stat să eșueze, a declarat secretarul general Antonio Guterres. (Link)

Africa

9. Președintele Tanzaniei John Magufuli a cerut amendarea legilor care obligă scrierea în engleză a hotărârilor instanțelor, ceea ce reîntărește colonialismul. El a argumentat că ar trebui scrise în Kiswahili, astfel încât mai mulți tanzanieni să le poată înțelege. (Link)

America Latină

10. Mexic a încetat acceptarea familiilor migrante din America Centrală, expulzate din Statele Unite. Mai mulți migranți au fost în schimb lăsați liberi în Statele Unite. (WashingtonPost)

Global

Bonus: O inițiativă, COVAX, pentru accesul la vaccin coordonată de Organizația Mondială a Sănătății a publicat planurile sale de a distribui 337 milioane de doze inițiale din vaccinul COVID-19, ceea ce ar permite unui număr de 145 țări să imunizeze în jur de 3% din populațiile lor până la jumătatea anului. Inițiativa va aloca dozele de vaccin pe baza numărului populației. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Africa de Sud a arestat 2289 de oameni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19 – Cronica Externă
Rusia se opune unei investigații despre presupusa otrăvire a disidentului rus Alexei Navalny – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău