Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost ”fără dubiu” otrăvit cu Novichok – Cronica Externă

Europa

1. Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost ”fără dubiu” otrăvit cu Novichok, o substanță chimică care afectează nervii, a confirmat guvernul german. Testele toxicologice ale probelor de sânge preluate de la Alexei Navalnîi și analizate de un laborator militar german arătă ”probe certe” că a fost otrăvit cu Novichok, a declarat Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al guvernului german. Germania a solicitat guvernului rus să se explice cu privire la incident și a condamnat atacul asupra lui Navalnîi ”în cel mai dur mod posibil”. (ABC)

Rusia

2. Facebook a eliminat cincisprezece conturi și pagini care erau parte a unei operațiuni ruse de influențare în SUA și în alte țări. Twitter a suspendat cinci conturi corelate. Grupul rus conectat cu operațiunea a fost condamnat pentru interferența în alegerile americane din 2016. (BBC)

SUA

3. Raportul anual al Departamentului de Apărare al SUA arată că China își sporește puterea nucleară, prin extinderea unui program spațial și implicarea inteligenței artificiale pentru a dezvolta o putere militară de top (Link). China deja a depășit SUA în unele domenii, inclusiv în ceea ce privește flota maritimă. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Reprezentanții Iranului și ai celorlalte părți din acordului nuclear din 2015 s-au întâlnit și au reafirmat sprijinul pentru păstrarea acordului, a declarat oficialul Uniunii Europene Helga Maria Schmid. Părțile au recunoscut de asemenea că Statele Unite, care au încercat recent să folosească acordul pentru a reimpune sancțiuni asupra Iranului, nu participă la acest acord, după ce s-au retragerea din 2018. (Link)

Australia

5. Australia a intrat în prima sa recesiune din 1991, după ce produsul intern brut a scăzut cu 7 procente. Scăderea dramatică se datorează în principal slăbirii sectorului privat, care s-a confruntat cu restricțiile legate de pandemie. (Link)

Asia

6. India a acuzat China de inițierea unor ”acțiuni provocative” pe linia graniței comune. Miniștrii de apărare ai celor două țări sunt așteptați să sosească în Rusia astăzi pentru o întâlnire fără legătură cu conflictul. (Link)

7. Autoritatea de Telecomunicații a Pakistanului a confirmat că a blocat cinci aplicații pentru întâlniri, inclusiv Tinder și Grindr, din cauza unor preocupări legate de conținut imoral și indecent. (Link)

Africa

8. Mauritius a cerut Japoniei să plătească $34 milioane pentru a sprijini comunitatea de pescari, după ce un vas s-a împotmolit și a deversat petrol lângă coasta sa. Pescuitul în zonele afectate este acum interzis. Japonia va trimite încă o echipă de ajutor către Mauritius. (Link)

America Latină

9. Procurorul general al Peru a lansat o investigație preliminară asupra fostului președinte Ollanta Humala pentru fapte de corupție în legătură cu gigantul brazilian din construcții Odebrecht. Se presupune că Humala a primit $3 milioane de la companie pentru campania sa electorală. (Link)

Global

10. Casa Albă a anunțat că Statele Unite nu vor lua parte la efortul global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a dezvolta și distribui un vaccin pentru coronavirus. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a indicat îngrijorări legate de coruperea OMS de către China. Companiile americane deja efectuează teste cu vaccinuri potențiale. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
Un băiețel de 13 ani din SUA a fost împușcat de mai multe ori de către ofițerii de poliție – Cronica Externă
Politico: 41% dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică făcută de SUA – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău