Liderul PLUS Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European – Cronica serii

1. Liderul PLUS Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European. Din Renew Europe fac parte, printre alții, membrii ALDE și parlamentarii La Republique En Marche (partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron). (News.ro)

2. Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a declarat, la București, că la acest moment România nu se află în situația în care ar putea fi activat Articolul 7. Doamna Jourova a subliniat că procedura este declanșată atunci când într-un stat are loc o încălcare sistematică a statului de drept. (Hotnews)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament, în actuala sesiune parlamentară, astfel încât situaţiile precum cele de la votul din 26 mai, când mai mulţi alegători nu au putut vota, să fie evitate. (News.ro)

4. România nu va exclude producătorul chinez Huawei de la licitația pentru licențele 5G, care va avea loc în trimestrul patru din acest an, potrivit ministrului Comunicațiilor Alexandru Petrescu într-un interviu pentru Bloomberg. (Profit.ro)

5. Înalta Curte de Casaţie a validat trimiterea în judecată a lui Sarkozy. Fostul preşedinte al Franţei a încercat să evite un proces pentru corupţie şi trafic de influenţă. Dosarul se referă la finanţarea ilegală a campaniei electorale de către moştenitoarea companiei L’Oreal, Liliane Bettencourt. Parchetul Naţional Financiar a cerut în octombrie 2017 trimiterea în judecată a lui Nicolas Sarkozy pentru „corupţie, trafic de influenţă şi încălcarea secretului profesional” în acest caz. (Digi24)

6. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a crescut în aprilie cu 7,3%, față de aceeași lună a anului anterior, un ritm crescut față de cel din luna precedentă, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

7. Un sondaj global privind atitudinile oamenilor faţă de ştiinţă arată încrederea scăzută în vaccinuri, în Europa. Doar 59% dintre cetăţenii din vestul Europei consideră că vaccinurile sunt sigure, în timp ce în estul Europei procentul scade la 50%, faţă de 79% la nivel global. (News.ro)

8. 219 din cele mai rapide 500 de super-computere din lume se află în China. Cel mai important producător de super-computere, atât din punctul de vedere al numărului de sisteme vândute, cât și a vitezei combinate, este Lenovo. (VentureBeat)

9. Producătorii auto care întârzie lansarea unor modele electrice întâmpină scăderi masive ale vânzărilor în Norvegia, țară ce se bucură de o adopție rapidă a automobilelor electrice. Subaru, Mazda și Ford au înregistrat în ultimii ani scăderi ale vânzărilor între 45% și 66%. Toyota și Hyundai au oprit complet vânzările de mașini pe bază de hidrogen în această țară. (CleanTechnica)

10. Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, pe 8 iunie, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation. (Digi24)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr din The New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Șomajul în SUA a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani
Cronica serii – Cofondator Facebook: „Puterea lui Mark Zuckerberg este fără precedent”
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău