Liderul suprem iranian Ali Khamenei a interzis guvernului să importe vaccinuri COVID-19 din SUA sau Marea Britanie – Cronica Externă

Europa

1. Noi date ale serviciului pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, Copernicus, arată că 2020 a depășit 2016 ca cel mai cald an înregistrat în istorie. Europa a putut constata că 2020 a fost cu 0.4 grade Celsius mai cald decât 2019, care a fost anterior cel mai cald an. (BBC)

2. Danemarca va restricționa zborurile din toate țările din 9 ianuarie și a sfătuit împotriva călătoriilor în străinătate, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, în particular a mutației mult mai transmisibile găsită în Marea Britanie și Africa de Sud. (Reuters)

3. Parlamentul suedez a votat în favoarea unei noi legi a pandemiei, care va permite autorităților să închidă restaurante, magazine și transportul public, pentru prima dată în țară, precum și să amendeze pe cei care încalcă regulile de distanțare socială. (Euronews)

SUA

4. Democrații din Congres și cel puțin un republican au cerut retragerea prerogativelor prezidențiale ale președintelui Donald J. Trump pe temeiul amendamentului 25, după ce o mulțime a susținătorilor săi au atacat clădirea Capitoliului (NYTimes). Mai mulți oficiali înalți ai administrației și-au anunțat demisiile, inclusiv secretarul pentru educație Betsy DeVos și secretarul pentru trasporturi Elaine Chao. Trump a anunțat că va asigura tranziția puterii ”în ordine” către președintele ales Joe Biden (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. Liderul suprem iranian Ali Khamenei a interzis guvernului să importe vaccinuri COVID-19 din SUA sau Marea Britanie, numind cele două țări ca fiind lipsite de onestitate. Khamenei a spus că Iranul poate obține vaccinuri din ”locuri de încredere”, referindu-se posibil la aliați precum China sau Rusia. El a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului. (Reuters)

Bonus: Președintele iranian Hassan Rouhani a ironizat haosul dezlănțuit în Capitol de către susținătorii președintelui Donald Trump și a declarat că expune ”fragilitatea” și ”vulnerabilitatea” democrației occidentale, într-un discurs televizat. ”Am văzut că, din păcate, solul este fertil pentru populism, în pofida avansurilor din știință și tehnologie. Un populist a sosit și și-a condus țara la dezastru în ultimii patru ani”. (Link)

6. Human Rights Watch a cerut guvernului libian recunoscut internațional să investigheze dispariția a sute de oameni din orașul Tarhuna, după descoperirea unor morminte comune vara trecută. Oficiali libanezi au declarat că cel puțin 338 rezidenți au fost raportați dispăruți, după ce forțele loiale comandantului Khalifa Haftar s-au retras din zonă în luna iunie. (Link)

Asia

7. Pakistan a eliminat restricțiile de vize pentru Bangladesh, după ce oficialii celor două țări s-au întâlnit într-un efort de îmbunătățire a relațiilor înghețate. Bangladesh nu a anunțat o relaxare similară a restricțiilor pentru Pakistan. (AlJazeera)

Africa

8. Un nou raport al Națiunilor Unite a scos în evidență temeri privind ”o masivă transmitere comunitară a COVID-19” în regiunea Tigray din Etiopia, aflată în conflict. Raportul spune că răspândirea a fost alimentată de dislocările populației și de colapsul sistemelor de sănătate, ambele cauzate de conflictul dintre forțele guvernamentale și cele regionale, care a izbucnit în noiembrie. (AP)

America Latină

9. Un vaccin creat de compania chineză Sinovac a avut o rată de eficacitate de 78% în ultimele teste din Brazilia. Anunțul deschide calea pentru folosirea vaccinului în Brazilia, unde aproape două sute mii de oameni au murit de COVID-19. (FT)

Global

10. Trecerile ilegale în Uniunea Europeană au scăzut la anumite granițe terestre, dar au crescut pe rutele maritime în 2020, arată noi rapoarte. Frontex, agenția de graniță a Uniunii Europene, spune că a detectat 124.000 treceri ilegale în Uniune în 2020, comparativ o reducere cu 13 puncte, însă cifrele ascund o scădere mult mai accentuată, de 76%, în trecerile către Grecia și Bulgaria, prin Turcia, o rută folosită masiv de refugiații din Siria, Irak și Afganistan în anii din urmă. Frontex arată că mai puține femei și copii au încercat să intre în 2020. O creștere semnificativă apare în numărul migranților care folosesc ruta Mediteranei dinspre țările nord-africane. Frontex spune că au crescut plecările din Tunisia în 2020, însă mai mulți migranți vin dinspre Libia. De asemenea au fost 22.600 sosiri – o cifră record – în insulele Canare, teritoriu spaniol de lângă coasta Africii de Vest. (Euronews)

Ți-ar mai putea plăcea
O interdicție aproape totală împotriva avorturilor a intrat în vigoare în Polonia – Cronica Externă
Ungaria a devenit prima țară a Uniunii Europene care a aprobat vaccinul rusesc anti COVID-19 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău