Lira sterlină a atins luni cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în raport cu dolarul american – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Lira sterlină a atins luni cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în raport cu dolarul american. Moneda a atins $1,0349 în timpul orelor de tranzacționare din Asia, depășind nivelul record, din 1985. Scăderea are loc după ce guvernul Marii Britanii a anunțat vineri o serie de reduceri de taxe și intenția de a se împrumuta pentru a compensa scăderea veniturilor de la buget. (WSJ)

2. Împrumuturile acordate de Fondul Monetar Internațional (FMI) țărilor cu probleme economice a atins, la sfârșitul lunii august, un nivel record de $140 de miliarde, deoarece instituția financiară se luptă cu crize simultane, care au împins cel puțin cinci țări în situații de incapacitate de plată, urmând ca alte state să ajungă în situații similare, relatează Financial Times. (Profit.ro)

3. Excedentul comercial al Chinei ar putea depăși nivelul record de $1000 miliarde în acest an, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a împiedica scăderea yuanului față de dolarul american, pe măsură ce încrederea în economia chineză scade, potrivit Macquarie Group Ltd. Deși surplusul din vânzarea mărfurilor chineze ar putea atinge acest nivel record, exportatorii au fost reticenți să-și convertească valuta în yuani, notează economistul șef Macquarie, Larry Hu. (Bloomberg)

4. Valoarea obligațiunilor emise la nivel global a scăzut cu încă $1200 miliarde săptămâna trecută, ducând pierderea totală de la începutul anului la $12200 miliarde. (Link)

5. Volumul de tranzacționare în Shanghai și Shenzhen a fost, săptămâna trecută, miercuri, cu aproximativ o treime sub media zilnică a acestui an, în timp ce indicele SSE Composite a scăzut cu 15% de la începutul anului. (SCMP)

Din Cronica diminetii: Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a afirmat că în România sunt aproximativ 300.000 de firme care nu au cont bancar, dintr-un total de 1,6 milioane de firme. Heiuș a precizat că se lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală, însă aceste firme nu pot fi obligate să își deschidă conturi. (Profit.ro)

6. Pentru a stabiliza piața valutară și a consolida managementul macroeconomiei, Banca Centrală a Chinei a anunțat că va crește rata rezervelor de risc valutar, pentru schimbul valutar la termen, de la 0 la 20%, din 28 septembrie. Anunțul a fost făcut pe Twitter de un oficial al băncii centrale. (Link)

7. Băncile daneze distribuie pături pentru a ajuta personalul să facă față temperaturilor scăzute la birou, introduse ca parte a eforturilor de reducere a consumului de energie. Danemarca a limitat încălzirea la 19 grade Celsius în clădirile guvernamentale și a încurajat companiile private să urmeze exemplul pe fondul îngrijorărilor că criza energetică europeană va duce la întreruperi de curent. Aproape toate băncile majore din Danemarca au urmat exemplul și au scăzut temperaturile, potrivit unui sondaj. (Bloomberg)

8. Prețul transportului pentru un container de marfă din China până pe coasta de vest a Statelor Unite a ajuns la $3000, de la peste $20000, cât era în urmă cu un an. (Link)

9. Qatar Airways a primit titlul de cea mai bună companie aeriană globală la Skytrax World Airline Awards 2022, fiind urmată de Singapore Airlines și Emirates. Singurele companii europene prezente în top 10 sunt Turkish Airlines, Air France și Swiss International Air Lines, aflate pe locurile 7, 8, respectiv 10. (Bloomberg)

10. Investitorul miliardar Carl Icahn a avertizat că „ce e mai rău urmează să vină” pentru investitori și piața de capital, comparand inflația din SUA cu căderea Imperiului Roman. (Fortune)

Ți-ar mai putea plăcea
Petrolul ar putea închide luna cu prima scădere de preț din noiembrie anul trecut – Cronica de Business
Ministerul Finanțelor intenționează să păstreze participația la Fondul Proprietatea – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău