Liviu Dragnea va anunța duminică seara dacă va candida la Președinție – Cronica serii

1. Un nou studiu arată că nivelul mării ar putea creşte cu până la 238 de centimetri până în anul 2100, fapt care va însemna pierderea a peste 1,7 milioane de kilometri pătraţi de teritoriu. (News.ro)

2. Theresa May le-a oferit parlamentarilor britanici o înțelegere prin care pot vota dacă se va ține un al doilea referendum în privința Brexitului dacă îi aprobă acordul ei pentru ieșirea din UE. Parlamentul a respins de trei ori până acum acordul propus de May. (CNBC)

3. Inspecția Muncii a aplicat amenzi record pentru muncă nedeclarată, de aproape 120 de milioane de lei, în contextul în care și numărul de firme găsite cu angajați „la negru” a fost anul trecut destul de ridicat, cel mai mare începând din 2013. (Profit.ro)

4. Farfuriile, tacâmurile paiele şi alte obiecte de unică folosinţă din plastic vor fi interzise în UE, obligaţia fiind impusă tuturor statelor începând cu anul 2021. Decizia a fost adoptata astazi de Consiliul UE. (Adevarul)

5. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, într-un interviu la Adevărul Live, dacă se gândeşte să candideze la Preşedinţie în toamnă, el răspunzând că PSD va face anunţul chiar duminică seara, după alegerile europarlamentare. (Adevarul)

6. Companiile americane au contribuit doar cu 7,6% din totalul taxelor colectate de guvernul american pe anul 2018. Este cel mai redus procent din 1960 până în prezent. (Bloomberg)

7. Guvernul american va acorda o licență generală temporară de 90 de zile pentru Huawei, perioadă în care compania poate continua să folosească tehnologiile americane pentru care deține licență. Huawei trebuie să aplice pentru licențe în cazul noilor produse, însă șansele să mai primească licență sunt ca și inexistente în noul cadru legal. (Profit.ro)

8. Conform unui sondaj Gallup, 4 din 10 americani acceptă o formă sau alta de socialism. (Adevarul)

9. Serbia și-a amendat Codul penal prin introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru infracțiuni precum violul și crima atunci când victimele sunt copii, femei însărcinate și persoane lipsite de ajutor. (Profit.ro)

10. Facebook a creat trei tipuri de hărți demografice, de trei ori mai detaliate decât orice hartă actuală și care pot fi folosite de organizațiile de sănătate pentru prevenirea și lupta împotriva epidemiilor. Cele trei hărți, procesate cu ajutorul inteligenței artificiale, cuprind densitatea populație, deplasările oamenilor și disponibilitatea rețelelor de comunicații. Pe baza acestora, organizațiile de sănătate își pot stabili strategiile de prevenire, combatere și informare cu privire la răspândirea bolilor. (Profit.ro)

Bonus: Ultimul episod al serialului „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”, difuzat duminică seară, a fost urmărit de peste 19 milioane de americani, stabilind un nou record. (News.ro)

Promo: Concursul „The UPGRADE 100 Floors Elevator”, organizat în cadrul iCEE.fest: UPGRADE 100, va permite startup-urilor să „lupte” live pe scena festivalului pentru un premiu de 50.000 de euro. (Link)

Fotografia serii – Niki Lauda fotografiat la Grand Prix-ul Japonie de la Suzuka, în 2017. Peter J Fox/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Austria a trimis anul trecut României cereri de preluare pentru un număr de 1.929 de migranți – Cronica serii
Cronica serii – Americanii au trimis o navă de război în Marea Neagră