Ludovic Orban: E “o minciună gogonată” afirmaţiile celor care spun că va urma o carantină dură după alegerile parlamentare – Cronica dimineții

1. Anul 2070 ar putea găsi România cu o populaţie cuprinsă între 10 şi 15 milioane de locuitori, după ultimele calcule făcute de Institutul Naţional de Statistică. Speranța de viață încă scăzută, natalitatea redusă şi migrația masivă, dacă vor continua în ritmul actual, acolo ne vor duce, spun specialiştii. (TVR)

2. Premierul Ludovic Orban cataloghează drept „o minciună gogonată” afirmaţiile celor care spun că va urma o carantină dură după alegerile parlamentare şi afirmă că România „nu îşi permite un lockdown” din punct de vedere economic. „Economia României nu-şi poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie să menţinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, trebuie să fie activi trebuie să-şi desfăşare viaţa profesională în condiţii cât mai aproape de normalitate”. (News.ro)

3. Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, după o vizită la un call-center al DSP, că România speră să aibă primele doze de vaccin anti-coronavirus până la începutul anului viitor. ”Poate reușim până în vara anului viitor să scăpăm de tot de această pandemie”, a spus șeful statului. (Hotnews)

Una din Cronica de Carte: ”Pământul făgăduinței”, de Barack Obama (tradusă deja la noi la Editura Litera), ”Hamnet”, de Maggie O’Farrell, ”A Children’s Bible”, de Lydia Millet și ”Shakespeare in a Divided America”, de James Shapiro, se află printre cele mai bune 10 cărți ale anului 2020, în viziunea editorilor New York Times Book Review. (New York Times)

4. Premierul Ludovic Orban a declarat că nu se pune problema reducerii veniturilor românilor el reafirmând intenţia Guvernului de a majora salarii şi pensii, dar corelat cu situaţia economică. În acest context, Orban face referire la o posibilă reducere a aparatului bugetar. „Dacă va fi necesar, vom optimiza structurile instituţiilor publice, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba. Oricum trebuie să facem simplificare, debirocratizare, digitalizare, oricum trebuie să face un audit, o evaluare a instituţiilor publice şi, în mod evident, e posibil să fie redus numărul de angajaţi în sectorul public” (News.ro)

5. Speranța de viață va scădea în Suedia, pentru prima oară în ultimii peste 100 de ani, din cauza felului în care guvernul a gestionat pandemia. (Bloomberg)

6. Numărul infecțiilor cauzate de noul coronavirus a scăzut în Anglia, cu 30%, după impunerea măsurilor de izolare, de la 130 de persoane infectate la 10.000 de locuitori, la 96. (Reuters)

7. Președintele ales Joe Biden a alunecat în timp ce se juca cu câinele său, Major, și are fracturi de stres la oasele tarsiene (de la mijlocul tălpii), ceea ce înseamnă că pentru câteva săptămâni va trebui să poarte o orteză specială, a anunțat duminică medicul său personal. (Link)

8. Comuna Dumbrăvița din vecinătatea Timișoarei ar putea deveni prima din țară care să testeze întreaga populație a localității pentru coronavirus. (G4Media)

Una din Cronica Sportiva: Pivotul Crina Pintea și cei doi terapeuți fizici ai echipei naționale de handbal feminin, Claudiu Mărășteanu și Cristinel Gâgiu, au primit rezultate pozitive după testele pentru coronavirus. Astfel, nu vor putea pleca spre Campionatul European din Danemarca, care va debuta pe 3 decembrie și există temeri și în privința coechipierelor Crinei Pintea. (Lead.ro)

9. Modelul electric compact VW ID.3, lansat în acest an pe piața europeană, a depășit în luna octombrie, pentru prima dată, mașinile electrice care aveau deja tradiție pe continent, devenind cel mai vândut model electric în Europa. (Profit.ro)

10. La mai bine de o lună după ce s-a instalat la Primăria Câmpulung, Elena Lasconi a anunțat pe pagina sa de Facebook că și-a sfințit biroul pentru „a alunga duhurile rele”. Anunțul fostei vedete ProTV a stârnit mai multe reacții negative din partea susținătorilor săi, care au comparat decizia cu modul de lucru al fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea. (Ziare)

Fotografia dimineții – A murit David Prowse, cel care l-a interpretat pe Darth Vader in prima trilogie Star Wars:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Maratonul de Vaccinare – Ediţia de Bucureşti începe astăzi după-amiază, la Biblioteca Naţională şi la Sala Palatului – Cronica dimineții
Numărul contractelor de muncă a trecut pe plus comparativ cu finele lunii iunie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău