Guvernul a decis să nu acorde nici o creștere de salariu pentru profesori în acest an – Cronica dimineții

1. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat joi seară că liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis, după negocierile miniștrilor cu liderii sindicali, să nu acorde nici o creștere de salariu pentru profesori în acest an, ci doar un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe. Cărbunaru a spus că singura mărire pe care o face guvernul e pentru personalul nedidactic din școli, adică paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști. Purtătorul de cuvânt a mai spus că singurele eventuale creșteri de salarii pentru profesori vor veni din 2024, după ce va intra în vigoare noua lege a salarizării. (G4Media)

2. Calculele, făcute pe baza datelor Ministerului Educației, arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an. (Edupedu)

3. Trei dintre cei mai importanți oameni din cadrul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), în frunte cu Gregorian Bivolaru, au dat în judecată statul român la instanțele românești, reclamând că au fost inculpați timp de 17 ani într-un dosar soluționat cu achitare. Două sentințe au fost pronunțate recent în primă instanță, în ambele, statul e bun de plată. Dosarul depus de Bivolaru încă se judecă. (Libertatea)

4. Rusia îşi pune ameninţările în practică şi a început să livreze ogive nucleare Belarusului, care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. (News.ro)

5. Adjunctul directorului serviciului militar ucrainean de informaţii. generalul Vadim Skibiţki, dezvăluie într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt că serviciile sale încearcă să-l asasineze pe preşedintele rus Vladimir Putin, iar Kievul vrea să-l asasineze şi pe şeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin. Asasinarea liderului de Kremlin este, în prezent, o ”prioritate absolută” a spionajului militar ucrainean, a declarat Sibiţki. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mașinile zburătoare (eVTOL) ar putea fi comercializate în China începând cu 2025 sau 2026. La ora actuală există peste 800 de concepte de design eVTOL în întreaga lume. Se estimează că această piață va ajunge să valoreze $1 trilion în 2040 și $9 trilioane în 2050 și că, în 2050, China va avea 23% din piață, iar SUA 27%. (News.ro)

6. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat, în faţa Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, că dotarea acesteia cu sisteme de apărare antiaeriană este „crucială” şi a subliniat că pregătirea piloţilor ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16 ar trebui să înceapă în următoarele săptămâni. (Hotnews)

7. Arabia Saudită cumpără milioane de barili de motorină rusească, interzisă în Europa de sancțiuni, vânzând, în același timp, motorina proprie cumpărătorilor din UE, arată datele compilate de Bloomberg de la firma de analiză Kpler. Arabia Saudită a devenit, din februarie, cel mai important furnizor al Europei, depășind Rusia. (Bloomberg)

8. Compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, Neuralink, a anunțat că Administrația pentru Medicamende și Alimente din SUA i-a dat undă verde pentru a începe studiile clinice pe oameni. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Sabina Martiş a cucerit medalia de argint a probei feminine de sabie, în cadrul Campionatului European de Scrimă U23 care se desfăşoară la Budapesta. Ea a pierdut în finală, cu scorul de 8-15, în faţa unei sportive din Bulgaria, Yoana Ilieva.

9. Pentru prima dată, un automobil electric, Model Y de la Tesla, a fost cea mai vândută mașină din lume într-un trimestru (Q1 2023), conform datelor JATO pentru 53 de piețe din întreaga lume. (Link)

10. Robbie Williams nu mai cântă la București pe 3 iunie. Întregul festival Summer in the City a fost amânat pentru luna august, astfel că evenimentul la care va cânta acesta a fost amânat pentru data de 19 august. (Adevarul)

Fotografia dimineții – Autoritățile mexicane pregătesc evacuarea a milioane de persoane după erupția vulcanului Popocatépetl. Rafael Duran/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
760 de milioane de chinezi sunt în carantină pentru a se încerca limitarea coronavirusului – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău