Ludovic Orban: “Intenția noastră este, în condiţii foarte bine reglementate, să permitem sezonul turistic estival” – Cronica dimineții

1. Premierul Orban a spus că autorităţile intenţionează să permită deschiderea sezonului estival, precizând că acest lucru depinde de evoluţia cazurilor de COVID-19. „Probabil după data de 1 iunie vom reglementa acest sector. Intenţia noastră este, în măsura în care nu există o răspândire mai largă, un număr mai mare de cazuri de infectare, intenţia noastră este, în condiţii foarte bine reglementate, să permitem sezonul turistic estival”. (News.ro)

2. Timpul de așteptare la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac era ieri de 300 de minute, coloanele de mașini depășind șase kilometri și pe sensul de intrare și pe cel de ieșire din țară. Toate persoanele care trec granița sunt verificte epidemiologic, fie la intrarea în România, fie la intrarea în Ungaria. (Profit.ro)

3. Accesul în școli va fi interzis persoanelor cu o temperatură de 37,3 grade Celsius, se arată într-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. La intrarea în sălile de examen,candidații vor păstra o distanță de 2 metri. Ministerul a stabilit mai multe reguli pe care le puteți citi în materialul de pe Hotnews. (Link)

Una din Cronica Externă: România, cel mai mare exportator de animale vii către state terțe, a fost menționată în ultimul raport al Comisiei Europene pentru rele practici, ca urmare a înecării a peste 14.000 de oi în noiembrie 2019, pe un cargo care se îndrepta către portul Jeddah din Arabia Saudită. Raportul a identificat încălcări ale reglementărilor privind bunăstarea animalelor transportate pe mare către țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. (EuObserver)

4. Ministerul Transporturilor și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun semnat de cei doi miniștri, regulile pentru transportul aerian pe durata stării de alertă. Prevederile se referă la obligațiile companiilor aeriene, care trebuie să asigure dezinfectant, să reducă cat de mult posibil mișcările în cabină și să elimine materialele printate, cu excepția celor care oferă instrucțiuni de salvare. Pasagerii trebuie să ajungă în aeroport cu trei ore înainte de plecare și sunt sfătuiți să facă check-in online. (Profit.ro)

5. Mii de germani au ieşit în stradă, sâmbătă, pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus. Bilanţul deceselor din Germania cauzate de Covid-19 este mai mic decât cele ale altor ţări din regiune şi unele măsuri de izolare au fost deja relaxate. Totuşi, protestele faţă de măsurile considerate necesare de cancelarul Angela Merkel au devenit mai puternice şi pentru al doilea weekend consecutiv manifestanţii au ieşit pe străzi. (News.ro)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/.

6. Poliția londoneză a arestat ieri 19 persoane care au încălcat deliberat regulile de distanțare socială. Grupul, care s-a adunat în Hyde Park pentru a protesta împotriva felului în care guvernul britanic a gestionat pandemia, a ignorat în mod repetat apelurile poliției de a respecta regulile. (Reuters)

7. Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite a cumpărat acțiuni de sute de milioane în mai multe companii americane: $713,7 milioane investiți în Boeing, $522 milioane în Citigroup, aceeași sumă în Facebook, aproape $500 milioane in Disney și $487 milioane în Bank of America. (CNBC)

8. Asociația Constructorilor de Automobile din Europa a anunțat că peste 300 de fabrici de automobile și motoare sunt în funcțiune în acest moment, din care aproape 200 sunt pe teritoriul Uniunii Europene. (Profit.ro)

Una din Cronica de MediuPolul nord va fi curând fara pic de gheață vara. Oceanul Arctic pe timp de vară va fi foarte probabil fără gheață înainte de 2050, cel puțin temporar, potrivit unor noi cercetări. Eficacitatea măsurilor de protecție a climei va determina cât de des și pentru cât timp. Sursa: Sciencedaily.com

9. Europenii (ESA) și americanii (NASA) s-au asociat într-un proiect unic, pentru a contracara riscul unui impact grav pentru Terra: vor face un experiment de deviere a traiectoriei unui asteroid. Misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA) se numește Hera, iar cea a NASA poartă numele DART, dar ambele își propun să studieze devierea artificială a unui asteroid într-o situație reală, în spațiu. (Link)

10. Preşedintele UEFA, Aleksandr Ceferin, a avertizat că toate campionatele care nu se vor încheia vor trebui să participe în preliminariile viitoarelor competiţii europene. „Există un plan concret pentru încheierea sezonului european. Cred că majoritatea ligilor vor putea să-şi încheie campionatele. Cele care aleg să nu facă acest lucru, vor trebui să treacă tururi preliminare dacă vor să participe la viitoarele competiţii UEFA. Pot garanta că toate competiţiile la nivel de UEFA se vor încheia în august, evident dacă nu se întâmplă vreun cataclism”, a declarat Ceferin. (News.ro)

Bonus: Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost filmat, sâmbătă, în timp ce împărtăşea mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă. Preoţii nu purtau mască de protecţie, iar distanţa între persoane nu era respectată. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a caracterizat cele petrecute sâmbătă la Catedrala Sf. Petru şi Pavel din Constanţa drept neonorante. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul nu exclude amânarea creșterii alocațiilor pentru copii – Cronica dimineții
Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne azi – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău