Ludovic Orban: Nu se pune problema unei reintroduceri a stării de urgenţă – Cronica diminețiii

1. Premierul Ludovic Orban a declarat că nu se pune problema unei reintroduceri a stării de urgenţă, explicând că starea de alertă oferă autorităţilor instrumente pentru gestionarea crizei sanitare. El susţine că învăţământul se va desfăşura în continuare în sistem online atâta timp cât nu se constată „o reducere semnificativă” a numărului de îmbolnăviri. (News.ro)

2. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că au fost introduse 24 de spitale în rândul celor suport COVID şi urmează să fie operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă, într-o perioadă care va varia între 7 şi 21 de zile. (News.ro)

3. Lipsa personalului medical și suprasolicitarea cadrelor medical din sistem, în contextul pandemiei de coronvirus, au determinat Guvernul să adopte o ordonanță de urgență prin care reglementează desfășurarea voluntariatului în unități sanitare și servicii de urgență de către studenții facultăților de medicină generală din anii 4, 5 și 6, precum și de către studenții din anii 3 și 4 ai facultăților de asistenți medicali. Studenții voluntari vor primi o indemnizație de 2.500 lei pe lună. (Profit.ro)

Promo: Investește în cel mai exclusivist ansamblu rezidențial și hotelier de 5***** de pe litoralul românesc! Nordis Mamaia 5***** îți oferă 730 de camere de hotel care îți aduc un randament garantat lunar. În plus, îți oferim 670 de apartamente de vacanță la malul mării în care poți beneficia de toate facilitățile unui hotel de 5*****: 10.000 mp de plajă proprie, cel mai mare SPA de pe litoral, 9 restaurante și cafenele, cinematograf VIP, galerie comercială premium și clinică medicală. Profită de oferta lunii noiembrie și investește astăzi într-un proiect a cărui valoare se va aprecia cu peste 30% după deschidere.

4. Proiectul de ordonanță de urgență de rectificare a bugetului de stat prevede reducerea cu peste 28 milioane lei a creditelor bugetare alocate Serviciului Român de Informații (SRI). O reducere semnificativ mai mare va fi operată la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în sumă de peste 82 milioane lei, reprezentând „economii identificate la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”. (Profit.ro)

5. China a depășit Franța, pentru primele nouă luni din acest an, și a devenit a doua piață de export a Germaniei, după SUA. Ținând cont de dinamică și de evoluția cererii pentru ultimele trei luni din an, este foarte probabil că China să devină piață numărul 1 pentru produsele și serviciile germane până la finele anului. (Reuters)

6. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susținut miercuri ca țara să vă bloca și la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două țări nefiind de acord cu condiționalitatea privind statul de drept. (Ziare)

7. Veniturile anuale ale celor 4 companii americane care domină industria de armament, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon și General Dynamics, au crescut la $211 miliarde anul trecut, o creștere de 30% comparativ cu vârful anual înregistrat în timpul mandatelor lui Barack Obama. Comparativ, la finalul mandatului președintelui Bill Clinton, în 2000, veniturile celor patru companii nu depășeau $70 de miliarde. (Axios)

8. Autoritatea Federală pentru Aviație din SUA (FAA) a emis miercuri o autorizație pentru ca avioanele Boeing 737 MAX să poată zbura din nou, la aproape doi ani de la imobilizarea lor la sol, ca urmare a două accidente care au provocat 346 de morți. Niciodată în istoria aviației comerciale un avion nu a fost lipsit de autorizație atât de mult timp (20 de luni) de către autoritățile competente. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: Reprezentativa României a remizat aseară, la Belfast, scor 1-1, cu selecţionata Irlandei de Nord, în ultima etapă a grupelor Ligii Naţiunilor, într-un meci disputat, cu ocazii de ambele părți, dar și cu puține obiective pentru cele două echipe. Au marcat: Boyce, în min. 56, respectiv Bicfalvi, în min. 81, după o fază frumos construită a echipei noastre. Cu acest rezultat, România a ajuns în urna a doua pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2022, din Qatar. (Video)

9. Cartea scrisă de fostul președinte american Barack Obama s-a vândut în aproape 900.000 de exemplare, în primele 24 de ore de la lansare, în SUA și Canada. “A Promised Land” are șanse mari să devină cea mai bine vândută carte de memorii a unui fost președinte al Statelor Unite. (AP)

10. Jason Kilar, CEO-ul WarnerMedia, a anunțat că filmul “Wonder Woman 1984”, una dintre cele mai așteptate producții ale acestui an, va avea premiera pe 25 decembrie în cinematografele din întreaga lume. În premieră pentru un film de asemenea nivel, în SUA, filmul va fi disponibil pe platforma HBO Max, fără cost suplimentar pentru abonați. (Link)

Fotografia dimineții – O femeie cu o cruce mare în mână face un gest către forțele de ordine în timpul protestelor din Berlin împotriva restricțiilor impuse de autoritățile germane pentru controlarea pandemiei. Manifestanții au fost udați cu tunurile de apă de către forțele de ordine. Jan Scheunert/ZUMA Wire/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
România s-a plasat, la finalul anului trecut, pe prima poziție în UE la creșterea consumului măsurată prin indicele vânzărilor de retail – Cronica dimineții
AUR l-ar fi tatonat pe guvernatorul Mugur Isarescu pentru o eventuală candidatură la prezidențiale – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău